Διεθνή

Μπάιντεν για τυφώνα Μίλτον: «Εκκενώστε τώρα - Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου»

Μπάιντεν για τυφώνα Μίλτον: «Εκκενώστε τώρα - Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου» Φωτογραφία: EPA/ BONNIE CASH
«Θα μπορούσε να είναι ο χειρότερος τυφώνας που θα πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα» προεδοποίησε ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε όσους έλαβαν εντολή εκκένωσης πριν ο τυφώνας Μίλτον φτάσει στη Φλόριντα να «εκκενώσουν τώρα» την περιοχή.Είπε ότι είναι θέμα ζωής και θανάτου

«Αυτή θα μπορούσε να είναι ο χειρότερος τυφώνας που θα πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα, και αν θέλει ο Θεός ίσως δεν θα είναι, αλλά έτσι μοιάζει αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να διευκολύνουν τις εκκενώσεις και να μην προκαλέσουν ζητήματα με υψηλές τιμές στα εισιτήρια.

Σημειώνεται ότι ο τυφώνας Μίλτον απειλεί τη χερσόνησο της Φλόριντα με κυκλώνες και ισχυρές καταιγίδες την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι σπεύδουν να εκκενώσουν την περιοχή.

Ο τυφώνας κατέγραψε μία εκρηκτική αύξηση την έντασή του τη Δευτέρα σε έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν καταγραφεί, καθώς έπληξε ένα πολυκατοικημένο τμήμα της ακτής της Φλόριντα, όπου οι κάτοικοι εξακολουθούν να αναρρώνουν από μια άλλη ισχυρή καταιγίδα πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, από τον τυφώνα Helene.

Οι κομητείες που βρίσκονται στην ακτή του Κόλπου διέταξαν τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, στη μεγαλύτερη εκκένωση που αναμένεται να γίνει στην πολιτεία από τον τυφώνα Ίρμα το 2017.

{https://twitter.com/BillPrinter00/status/1843434086532026584}

Μέχρι το απόγευμα, οι αυτοκινητόδρομοι είχαν αρχίσει να ασφυκτιούν και είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να πουν με σαφήνεια το πού θα φτάσει ο τυφώνας Μίλτον αλλά υπάρχει αυξανόμενος συναγερμός ότι θα χτυπήσει την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, η οποία δεν έχει υποστεί άμεσο πλήγμα από μεγάλο τυφώνα εδώ και έναν αιώνα, από το 1921.

{https://twitter.com/OfficialJoelF/status/1843479461817106474}

Στην περιοχή μένουν πάνω από 3 εκατ. κάτοικοι και είναι μια από τις πιο ευάλωτες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ σε επίπεδο καταιγίδων.

Ο σερίφης στη Φλόριντα δήλωσε πως περιμένεις «καταστροφικές απώλειες από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον». Σύμφωνα με τις προβλέψεις στις παράκτιες περιοχές που αναμένεται να πληγούν τα κύματα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 4,5 μέτρα.

«Εάν ο Μίλτον παραμείνει στην πορεία του, αυτός θα είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που πλήττει τον κόλπο της Τάμπα τα τελευταία 100 χρόνια», προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Αρκετές περιοχές μπορεί να βιώσουν κυκλώνεις με ανυπολόγιστες ζημιές, διακοπές ρεύματος και επικοινωνιών» προειδοποιεί η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Μαϊάμι.

{https://twitter.com/Beauty4Ashes_1/status/1843650727266390507}

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν είναι η κεντρική και νότια Φλόριντα, ανάμεσά τους το Μαϊάμι, η Τάμπα, το Ορλάντο, η Naples, το Key West και το Fort Myers.

Ανοίγουν «καταφύγια» για χιλιάδες εκτοπισμένους

Την ίδια ώρα η Atlanta Motor Speedway άνοιξε τους χώρους κατασκήνωσής της για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που εκκενώνουν τα σπίτια τους στη Φλόριντα πριν από την αναμενόμενη άφιξη του τυφώνα Μίλτον στην πολιτεία.

«Αν βρίσκεστε στον δρόμο του τυφώνα Μίλτον και αναζητάτε ένα καταφύγιο, είμαστε εδώ για εσάς» ανακοίνωσε η Atlanta Motor Speedwa.

{https://twitter.com/BakkenShale/status/1843650515944738890}

Σχεδόν 50 χλμ νότια της Ατλάντα στο Χάμπτον της Τζόρτζια διατίθενται χώροι κατασκήνωσης δωρεάν για τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα και σκηνές με παροχή σε ντουζιέρες. Οι συγκεκριμένοι χώροι κατασκήνωσης έχουν χρησιμοποιηθεί και στον παρελθόν για τους χιλιάδες που εκκένωσαν τα σπίτια τους όταν οι περιοχές επλήγησαν από τους τυφώνες Φλόρνς και Ιντάλια πέρυσι.

{https://twitter.com/chillminded/status/1843597794130702574}

{https://twitter.com/Mel_Hamilton_/status/1843649300213235797}

Ξεμένουν από καύσιμα τα βενζiνάδικα

Λόγω της μαζικής εκκένωσης των περιοχών αρκετά βενζινάδικα στην ευρύτερη περιοχή της Φλόριντα έχουν ξεμείνει από καύσιμα. Οι ουρές των οχημάτων είναι μακριές ωστόσο τα βενζινάδικα ξεμένουν πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως από καύσιμα λόγω της αθρόας προσέλευσης. Η πολιτεία στέλνει καύσιμα από τα αποθέματα για να εφοδιάσει τα συγκεκριμένα πρατήρια είπε ο κυβερνήτης της πολιτείας σε συνέντευξη τύπου.

«Διανέμουμε καύσιμα τα τελευταία 24ωρα καθώς τα πρατήρια καυσίμων ξεμένουν» είπε ο DeSantis.

{https://twitter.com/jamaica_witch/status/1843449373822173276}

Η προετοιμασία για τον τυφώνα Μίλτον σε αριθμούς

Ο ίδιος παράθεσε και ορισμένα στοιχεία για τις προετοιμασίες που έκανε η πολιτεία εν όψει της επέλασης του τυφώνα Μίλτον. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί πάνω από 350 ασθενοφόρα και πάνω από 30 παροχές για άμεσα χειρουργεία αν χρειαστούν. Επίσης πάνω από 300 φορτηγά της πολιτείας απομακρύνουν ήδη τα φερτά υλικά που άφησε κατά το πέρασμά του ο τυφώνας Helene μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 1.200 φορτία με φερτά υλικά μόνο τις τελευταίες 24 ώρες. Σε ετοιμότητα είναι και σχεδόν 8.000 μέλη της εθνικής Φρουράς και 34 αεροσκάφη με μονάδες αναζήτησης και διάσωσης.

{https://twitter.com/tipsdeport/status/1843649546561507567}

Ενισχύεται η ένταση του τυφώνα Μίλτον

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο τυφώνας Μίλτον εξασθενεί αλλά αναμένεται να ενισχυθεί αργότερα η έντασή του σε κατηγορία 5 σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Η καταιγίδα προς το παρόν βρίσκεται περίπου 880 χλμ νοτιοδυτικά της Τάμπα και κινείται προς τα ανατολικά- βορειονανατολικά με ταχύτητα με σχεδόν 20 χλμ/ώρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με μετεωρολόγο του CNN, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να διπλασιάσει την έντασή του.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, όταν ο Μίλτον φτάσει στη Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, οι τροπικοί του άνεμοι θα εκτείνονται περίπου 370χλμ από το κέντρο του. Αυτό είναι αρκετό για να καλύψει όλο το πλάτος της χερσονήσου της Φλόριντα.

{https://twitter.com/rey_leija/status/1843307685191786847}

{https://twitter.com/bclemms/status/1843332887170691089}