Διεθνή

Τυφώνας Μίλτον: Καταιγίδα «τέρας» απειλεί τις ΗΠΑ - Εντολή εκκένωσης σε 5,5 εκατ. πολίτες της Φλόριντα

Τυφώνας Μίλτον: Καταιγίδα «τέρας» απειλεί τις ΗΠΑ - Εντολή εκκένωσης σε 5,5 εκατ. πολίτες της Φλόριντα
Τις τελευταίες 14 ώρες έχουν καταγραφεί πάνω από 58.000 αστραπές γύρω από το «μάτι» του τυφώνα Μίλτον.

Στο έλεος του τυφώνα Μίλτον βρίσκεται η χερσόνησος της Φλόριντα και η ευρύτερη περιοχή. Πάνω από 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή και να αναζητήσουν καταφύγιο από αυτό που χαρακτηρίζεται ίσως ο καταστροφικότερος τυφώνας.

Νωρίτερα, η ταχύτητα του ανέμου είχε μειωθεί ωστόσο, ακολουθώντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο τυφώνας Μίλτον έχει πλέον «ανέβει» σε ένταση. Προς το παρόν, κατατάσσεται στην κατηγορία 4 με ανέμους που η ταχύτητά τους φτάνει στα 250 χλμ την ώρα. Η πιθανή πορεία του Μίλτον συνεχίζει να είναι το «χειρότερο σενάριο» για την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο η Τάμπα θα βιώσει τον χειρότερο τυφώνα μετά από έναν σχεδόν αιώνα, από το 1921.

Αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) το «μάτι» του τυφώνα Μίλτον εμφανίστηκε ξανά, όπως αποτυπώνεται σε εικόνα της αρμόδιας υπηρεσίας παρακολούθησης της πορείας του.

tyfwnas-milton_f32af.jpg

{https://twitter.com/CIRA_CSU/status/1843666092511899691}

Τις τελευταίες 14 ώρες έχουν καταγραφεί πάνω από 58.000 αστραπές γύρω από το «μάτι» του τυφώνα Μίλτον. Δηλαδή, περίπου μία αστραπή κάθε ένα δευτερόλεπτο, και συνεχίζεται, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για «συγκλονιστικό φαινόμενο».

{https://twitter.com/COweatherman/status/1843429805427175597}

Ακυρώνονται πτήσεις, χιλιάδες εκκενώσεις

Λόγω του τυφώνα Μίλτον που αναμένεται να σαρώσει την περιοχή έχουν ακυρωθεί πάνω από 1.500 πτήσεις. Σύμφωνα με το FlightAware, συνολικά 1.573 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί και πάνω από 450 έχουν καθυστερήσεις γι αύριο. Σχεδόν όλες οι πτήσεις από Ορλάντο, Τάμπα, Σαρασότα και Φορτ Μάγιερς έχουν ακυρωθεί.
Την ίδια ώρα χιλιάδες κάτοικοι έχουν δημιουργήσει το αδιαχώρητο στις εθνικές οδούς καθώς εκκενώνουν τις περιοχές, από όπου αναμένεται να περάσει ο τυφώνας Μίλτον. Ήδη τα βενζινάδικά ξεμένουν από καύσιμα ενώ σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων στους αυτοκινητοδρόμους.

tyfonas-ekkenwseis_6f26d.jpg

Παράλληλα, το Τμήμα Σωφρονιστικών Σωμάτων ανακοίνωσε ότι 4.600 κρατούμενοι στη Φλόριντα έχουν μετακινηθεί από τα σωφρονιστικά καταστήματα της περιοχής.«Η FDC μετέφερε επιτυχώς 4.636 κρατούμενους χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και βρίσκονται σε εξέλιξη επιπλέον εκκενώσεις» ανέφερε.
Οι εταιρείες ενέργειας προειδοποιούν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά πιθανόν να μην έχουν ρεύμα λόγω καταστροφών που αναμένεται να προκαλέσει ο τυφώνας Μίλτον.

{https://twitter.com/NOAA_HurrHunter/status/1843706785401843941}

Τυφώνας Μίλτον, ο πιο καταστροφικός που έχει καταγραφεί

Ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να «αγγίξει» την Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) ως η πιο καταστροφική καταιγίδα που θα έχει καταγραφεί. Παράλληλα, έντονη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να συμπέσει με την άνοδο της παλίρροιας γύρω από την περιοχή της Τάμπα.

Τα επίπεδα του νερού αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) αναμένεται να ανέβουν κατά σχεδόν ένα μέτρο και ελαφρά λιγότερο στον κόλπο του Μεξικό τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα). Ωστόσο στο απόγειο της επέλασης του τυφώνα Μίλτον τα κύματα μπορεί να φτάσουν από τα 3 έως τα 4,5 μέτρα στην Τάμπα.

Τη συγκλονιστική πορεία του τυφώνα Μίλτον κατέγραψε από το διάστημα ο αστροναύτης Matthew Dominick.

{https://twitter.com/TuiteroSismico/status/1843684128673403123}

@nbcsouthflorida Milton grew into a Category 5 hurricane with maximum sustained winds of 160 mph over the southern Gulf of Mexico. During our broadcast, NBC6 Hurricane Specialist John Morales became emotional as he watched the storm intensify, dropping 50 millibars in just 10 hours. #hurricane #milton #florida #meteorologist ♬ original sound - NBCSouthFlorida

Μπάιντεν: Εκκενώστε τώρα - Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου

Το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου κάλεσε τους κατοίκους που έχουν λάβει εντολή εκκένωσης να απομακρυνθούν άμεσα από τις επίμαχες περιοχές.

Έκανε λόγο για δυνητικά «καταστροφικό τυφώνα» και πρόσθεσε πως είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου». «Εκκενώστε τώρα, τώρα, τώρα» είπε επιτακτικά.
Παράλληλα, εν όψει της επέλασης του τυφώνα Μίλτον, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέβαλε προγραμματισμένο του ταξίδι στη Γερμανία και την Αγκόλα.

Ο τυφώνας Ηelene, ήταν κάλεσμα αφύπνισης, δήλωσε η δήμαρχος της Τάμπα. Πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι άκουσαν το κάλεσμα για εκκένωση. Η κομητεία του Hillsborough, όπου βρίσκεται η Τάμπα, εξέδωσε υποχρεωτική εντολή εκκένωσης για τις ζώνες A & B και όλες τις μετακινούμενες κατοικίες.

{https://twitter.com/BigBreakingWire/status/1843678580712370564}

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνος ο τυφώνας Μίλτον

Οι τυφώνες που χτυπούν την ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ συνήθως προσεγγίζουν από νότια ή ανατολικά. Ωστόσο ο τυφώνας Μίλτον, προσεγγίζει τη δυτική και κεντρική Φλόριντα περισσότερο από τα νοτιοδυτικά, ακολουθώντας μια ασυνήθιστη πορεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ένας ισχυρός τυφώνας που σαρώνει στην ακτή σε κάθετη γωνία βοηθά στη μεγιστοποίηση του όγκου του του νερού των ωκεανών που μπορεί να εκτοξεύσει στην ακτή. Πράγματι, η «εξαιρετικά απειλητική για τη ζωή» απότομη αύξηση των κυμάτων σε ύψος από 3 έως 4,5 μέτρα που προβλέπεται από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων είναι, εν μέρει, μια ατυχής συνέπεια αυτής της γωνίας προσέγγισης.

WhatsApp_Image_2024-10-08_at_21.45.58_6aece.jpeg

Στις τρομερές προειδοποιήσεις του για τον τυφώνα Μίλτον, το γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στον κόλπο της Τάμπα ανέφερε ότι ο τελευταίος τυφώνας που έπληξε απευθείας τον Κόλπο της Τάμπα ήταν πριν από πάνω από 100 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1921, ο οποίος πλησίασε επίσης από τα νοτιοδυτικά.

Η Μεγάλη Θύελλα του 1848 ακολούθησε παρόμοια διαδρομή μέσω του κεντρικού και δυτικού κόλπου, πριν αποδεκατίσει την περιοχή της Τάμπα με την πιο καταστροφική γνωστή καταιγίδα στην ιστορία της περιοχής.

{https://publish.twitter.com/?url=https://twitter.com/GoldeN_LemonS81/status/1843675373344846265#}