Υγεία

Καλύτερα να τρώμε πριν ή μετά τη γυμναστική; - Οι ειδικοί απαντούν

Καλύτερα να τρώμε πριν ή μετά τη γυμναστική; - Οι ειδικοί απαντούν Φωτογραφία: UNSPLASH
Ποιες τροφές πρέπει να προτιμούμε πριν και ποιες μετά τη γυμναστική.

Πλησιάζει η ώρα της γυμναστικής, αλλά το στομάχι στέλνει… SOS. Είναι καλύτερο να φάμε πριν ή αφού γυμναστούμε;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε τόσο πριν όσο και μετά τη γυμναστική, για διαφορετικούς λόγους. Οι περισσότεροι, αν φάνε ένα ισορροπημένο γεύμα, πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, 2-4 ώρες πριν από την προπόνηση, θα έχουν αρκετή ενέργεια για να γυμναστούν.

Επίσης, θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο να χωνέψουν, κάτι που μειώνει την πιθανότητα να νιώσουν ναυτία, επισημαίνει η δρ. Μάρθα Γκουλάτι, καρδιολόγος στο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, σε δηλώσεις της στους New York Times.

Τι πρέπει να τρώμε πριν από τη γυμναστική

Αν έχετε μερικές ώρες στη διάθεσή σας προτού γυμναστείτε, το γεύμα πριν από την προπόνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη- για παράδειγμα σολομό, κοτόπουλο ή τόφου- σύνθετους υδατάνθρακες, όπως καστανό ρύζι, βρώμη ή γλυκοπατάτες και υγιεινά λιπαρά, π.χ. αυτά στο αβοκάντο, τα αυγά και τους ξηρούς καρπούς, συμβουλεύει η δρ. Σεσίλια Κόρντοβα Βαλέχος, αθλητίατρος του Johns Hopkins Medicine.

Ένα σνακ περίπου 30 λεπτά πριν από τη γυμναστική επίσης θα δώσει μια «ένεση» ενέργειας, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να κάνετε μέτριας ή υψηλής έντασης προπόνηση που θα διαρκέσει περισσότερα από 90 λεπτά, σημειώνει η δρ. Κόρντοβα Βαλέχος. Η ίδια προτείνει μια μπάρα πρωτεΐνης ή ενεργειακό τζελ. Από την άλλη η δρ. Γκουλάτι συνιστά μια μπανάνα ή κάποιο άλλο φρούτο.

Το κατάλληλο γεύμα μετά την προπόνηση

Μετά τη γυμναστική θα πρέπει να καταναλώσουμε πρωτεΐνη, ιδανικά 20-40 γραμμάρια μέσα στις επόμενες δύο ώρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινότητα Αθλητικής Διατροφής.

Μια κονσέρβα τόνου, ένα στήθος κοτόπουλου ή τρία αυγά με τυρί αρκούν για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

Η απάντηση στο ερώτημα για το φαγητό πριν ή μετά τη γυμναστική μπορεί να εξαρτάται από την υγεία μας. Για παράδειγμα, για όσους έχουν διαβήτη οι συμβουλές διαφέρουν, επισημαίνει η Τζιλ Κανάλεϊ, καθηγήτρια Διατροφής στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι για εκείνους που έχουν διαβήτη τύπου 2, μπορεί να είναι καλύτερο να φάνε πρωινό προτού γυμναστούν.

Από την άλλη, για όσους έχουν διαβήτη τύπου 1, μερικές έρευνες δείχνουν ότι ίσως είναι καλύτερο να μην φάνε προτού κάνουν μέτριας ή υψηλής έντασης προπόνηση το πρωί, ανάλογα με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους όταν ξυπνάνε.

Το συμπέρασμα; Το πιο σημαντικό είναι να προσέχουμε πώς νιώθει το σώμα μας όταν τρώμε- ή δεν τρώμε- προτού γυμναστούμε. Με τον καιρό θα διαπιστώσετε τι χρειάζεται το σώμα σας, επισημαίνει η δρ. Γκουλάτι στους NYT, επισημαίνοντας ότι ποικίλουν οι ανάγκες, οι στόχοι, όπως και οι διατροφικές επιλογές που κάνει ο καθένας μας.