Διεθνή

Σεργκέι Λαβρόφ: Οι όροι της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Σεργκέι Λαβρόφ: Οι όροι της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία Φωτογραφία: EPA/ ALEXANDER ZEMLIANICHENKO
Προειδοποίησε την Ουάσινγκτον με «επικίνδυνες συνέπειες» λόγω της στάσης απέναντι στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν «επικίνδυνες συνέπειες» αν συνεχίσουν να παρέχουν ολοένα μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsweek, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επεσήμανε ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Μόσχας, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και επανέλαβε τους όρους που είχε θέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Δύση πρέπει να σταματήσει να παρέχει όπλα και το Κίεβο θα πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες. Η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει στο ουδέτερο, εκτός μπλοκ, μη πυρηνικό στάτους της, να προστατεύει τη ρωσική γλώσσα, να σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίας των πολιτών της», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Να αποτελέσουν βάση οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης, που προβλέπουν την άρνηση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και αναγνωρίζουν την πραγματικότητα επί του πεδίου εκείνη τη στιγμή. Περιττό να πω ότι έπειτα από δύο χρόνια αυτή η πραγματικότητα έχει αλλάξει σημαντικά, συμπεριλαμβανομένων των νομικών όρων», σημείωσε.

Στη συνέχεια, παρέπεμψε στις προϋποθέσεις που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 14 Ιουνίου, για έναν διακανονισμό που θα φέρει το τέλος του πολέμου. «Πλήρης απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, αναγνώριση της εδαφικής πραγματικότητας, όπως κατοχυρώνεται στο ρωσικό σύνταγμα, ουδέτερο, μη πυρηνικό, εκτός μπλοκ στάτους της Ουκρανίας, αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση, εξασφάλιση δικαιωμάτων, ελευθεριών και συμφερόντων των ρωσόφωνων πολιτών και άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ήταν αυτοί οι όροι, θύμισε ο Λαβρόφ.

«Οι προστάτες του, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, επιδιώκουν να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχουμε επιλογή παρά να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας, έως ότου απομακρυνθούν οι απειλές που θέτει η Ουκρανία», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Παίζουν με τη φωτιά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες»

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κλήθηκε να απαντήσει πόσο πιθανή θεωρεί μια στρατιωτική ή διπλωματική λύση, ή αν πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης.

«Η αποκατάσταση της ειρήνης δεν είναι μέρος του σχεδίου του αντιπάλου μας. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ παρέχουν πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο, προκειμένου να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος», δήλωσε αρχικά.

«Συζητούν να επιτρέψουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξουν τη Ρωσία. Αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Πούτιν, θα πάρουμε επαρκείς αποφάσεις με βάση την κατανόησή μας για τις απειλές που θέτει η Δύση. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας», συμπλήρωσε.