Διεθνή

Το 25% του Λιβάνου με εντολή εκκένωσης: «Κρυφές συνομιλίες» και «διπλωματικός πυρετός» εν μέσω βομβών

Το 25% του Λιβάνου με εντολή εκκένωσης: «Κρυφές συνομιλίες» και «διπλωματικός πυρετός» εν μέσω βομβών
Την ώρα που το διπλωματικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται γύρω από την επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου, οι IDF δίνουν εντολή για όλο και μαζικότερες εκκενώσεις του Λιβάνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, με αντικείμενο τα σχέδια του Τελ Αβίβ για τα αντίποινα στο Ιράν.

Μάλιστα - όπως διακινείται - ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ανέβαλε χθες το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, καθώς ο Νετανιάχου ήθελε πρώτα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο και η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει τα αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Ρεπορτάζ του ισραηλινού Channel 12, παράλληλα, θέλει τι Ηνωμένες Πολιτείες και τα αραβικά κράτη να έχουν ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με το Ιράν για μια συνολική κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα.

Το Τελ Αβίβ δεν συμμετέχει επί του παρόντος στην πρωτοβουλία, αλλά ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Το ισραηλινό δίκτυο σημειώνει πως παραμένει ασαφές πώς οι προσπάθειες αυτές θα επηρεάσουν τη Λωρίδα της Γάζας - το πλέον περίπλοκο από τα υπόλοιπα μέτωπα λόγω της επιθυμίας του Ισραήλ να συνεχίσει να πολεμά ακόμη και μετά από μια πιθανή συμφωνία επιστροφής των ομήρων, και της απαίτησης της Χαμάς για πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το ίδιο πάντα ρεπορτάζ θέλει το Ισραήλ να μην έχει ακόμη ξεκαθαρίσει στις ΗΠΑ τη στάση του σχετικά με την πρωτοβουλία.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση ισχύος, μια κατάπαυση του πυρός θα γίνει με τους δικούς μας όρους, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης [της Χεζμπολάχ] πέρα από τον ποταμό Λιτάνι [Litani] και της διάλυσης όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της σε περιοχές κοντά στα σύνορα», φέρεται να ανέφερε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το 25% του Λιβάνου υπό καθεστώς εκκένωσης

Το πρωί της Τετάρτης οι ισραηλινές Ένοπλές Δυνάμεις εξέδωσαν νέα προειδοποίηση προς τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου, καλώντας τους να «προσέχουν», καθώς τα στρατεύματα «χτυπούν» στόχους στην περιοχή.

«Για την ασφάλειά σας απαγορεύεται να επιστρέψετε στα σπίτια σας μέχρι νεοτέρας», ανέφερε ο εκπρόσωπος των IDF Αβιτσάι Αντράι στο Χ. «Όποιος κατευθύνεται προς το νότο θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο».

Σημειώνεται πως το Ισραήλ έχει ήδη εκδώσει εντολές εκκένωσης σε περισσότερα από 100 χωριά και γειτονιές σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο - με το ένα τέταρτο του λιβανέζικου εδάφους να βρίσκεται πλέον υπό ισραηλινή στρατιωτική εντολή «εκτόπισης», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ενέδρες της Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι έστησε ενέδρα στα ισραηλινά στρατεύματα με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι ισραηλινοί στρατιώτες προσπάθησαν να κινηθούν προς την πόλη Μπλίντα, κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στα ανατολικά.

Παράλληλα η οργάνωση λέει πως απώθησε μια ισραηλινή διμοιρία που προσπαθούσε να εισέλθει στην περιοχή Labouneh, κοντά στην ακτή στο δυτικό Λίβανο.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τα συγκεκριμένα περιστατικά, ωστόσο νωρίτερα ανέφερε ότι ένας στρατιώτης είχε «τραυματιστεί σοβαρά» σε μάχη στο νότιο Λίβανο την Τετάρτη και ότι άλλοι δύο είχαν «τραυματιστεί σοβαρά» την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ δήλωσε χθες ότι στρατεύματά της - με τέταρτη μεραρχία - εισέρχονται στον δυτικό Λίβανο. Η εισβολή, η οποία άρχισε την περασμένη Δευτέρα, είχε προηγουμένως επικεντρωθεί στα ανατολικά.