Διεθνή

«Δώσε διαταγή για χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν»: Πιέζεται εκ των έσω ο Νετανιάχου

«Δώσε διαταγή για χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν»: Πιέζεται εκ των έσω ο Νετανιάχου Φωτογραφία: EPA/ ATEF SAFADI
Εσωκομματικές πιέσεις στον Νετανιάχου να χτυπήσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, εν αναμονή της επικοινωνίας του με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο βουλευτής του Λικούντ Moshe Saada κάλεσε τον αρχηγό του κόμματός του, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, να διατάξει χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να κάνει αυτό που είναι καλό για το κράτος του Ισραήλ», είπε ο Saada στο Radio 103FM. «Έχει τώρα μια μοναδική ευκαιρία να μείνει στην ιστορία ως υπερασπιστής του Ισραήλ και της Δύσης και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.

«Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί στην τελευταία επίθεση αν το Ιράν δεν διέθετε βαλλιστικούς πυραύλους αλλά ατομική βόμβα. Τι θα έκαναν οι Ισραηλινοί; Ο εφοδιασμός με μπουκάλια νερού, τα καταφύγια για βόμβες, δεν θα είχαν βοηθήσει», είπε.

«Νομίζω ότι είναι εφικτό», τόνισε, αναγνωρίζοντας ωστόσο την πολυπλοκότητα μιας τέτοιας επίθεση και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

29031395 0bd37

Επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για το Ιράν

Η προτροπή του βουλευτή έρχεται λίγο πριν την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, που αναμένεται να γίνει σήμερα, σύμφωνα με το Reuters.

Η αναμενόμενη επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού για να συζητήσουν τα σχέδια για χτύπημα στο Ιράν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

austin 58864

WSJ: Απογοητεύμενοι με Ισραήλ οι ΗΠΑ

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι το Ισράηλ αρνείται να της πει οτιδήποτε σχετικά με τα σχεδιαζόμενα αντίποινα στο Ιράν.

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα αναφέρει ότι μετά την έκπληξη που προκάλεσε στην Ουάσινγκτον η Ιερουσαλήμ με τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στα τέλη του περασμένου μήνα χωρίς συντονισμό με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ήταν ωμός σε τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

«Με συγχωρείτε, τι είπατε;» φέρεται να ρώτησε ο Όστιν τον Γκάλαντ όταν ο τελευταίος του είπε για την επιχείρηση.

Αργότερα την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ των δύο, ο Όστιν ρώτησε τον Γκάλαντ αν η Ιερουσαλήμ ήταν έτοιμη να αμυνθεί μόνη της, καθώς οι ΗΠΑ δεν είχαν προλάβει να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους για να αποκρούσουν ένα πιθανό άμεσο αντίποινο από τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από The Times of Israel