Διεθνή

Μπάιντεν και Νετανιάχου συνομίλησαν για πρώτη φορά από τις 21 Αυγούστου

Μπάιντεν και Νετανιάχου συνομίλησαν για πρώτη φορά από τις 21 Αυγούστου Φωτογραφία: EPA/ SAMUEL CORUM
Περίπου 50 λεπτά διήρκεσε η συνομιλία Μπάιντεν- Νετανιάχου, συμμετείχε η Χάρις.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησαν τηλεφωνικά για πρώτη φορά από τις 21 Αυγούστου, την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζει την «απάντησή» του στο Ιράν, για την πυραυλική επίθεση.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών διήρκεσε 50 λεπτά, σύμφωνα με τους Times of Israel, ενώ σε αυτή συμμετείχε και η Κάμαλα Χάρις.

Το βράδυ της Τρίτης ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε πολύωρη σύσκεψη με υπουργούς και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, για την κλίμακα και τον χρόνο των αντιποίνων, σύμφωνα με δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται το Axios.

Αξιωματούχοι λένε ότι τα αντίποινα πιθανότατα θα περιλαμβάνουν συνδυασμό αεροπορικών επιδρομών σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν και μυστικές επιχειρήσεις όπως εκείνη στην οποία δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Αύριο, Πέμπτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το συμβούλιο ασφαλείας.

Οι σχέσεις Μπάιντεν- Νετανιάχου είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα, λόγω των διαφωνιών τους σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στη Γάζα. Χθες, Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, όπου αναμενόταν να συζητήσει με τον Λόιντ Όστιν για τα αντίποινα.

Ο Γκάλαντ επιβεβαίωσε σήμερα ότι το ταξίδι του αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα του Νετανιάχου, ο οποίος του είπε ότι ήθελε πρώτα να μιλήσει ο ίδιος με τον Μπάιντεν.