Διεθνή

Τι συζήτησαν Μπάιντεν - Νετανιάχου για το Ιράν: Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις

Τι συζήτησαν Μπάιντεν - Νετανιάχου για το Ιράν: Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις
Το τηλεφώνημα ήταν το πρώτο μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου και έρχεται καθώς το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μεγάλης επίθεσης κατά του Ιράν που θα μπορούσε να κλιμακώσει σημαντικά τον περιφερειακό του πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν χθες Τετάρτη για τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν, την ώρα που οι συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου κλιμακώνονται, ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μαίνεται και η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε αναβρασμό.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός ομόλογός του συζήτησαν για τα σχέδια του Τελ Αβίβ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, διάρκειας περίπου 30 λεπτών, ενώ συζήτηση ήταν «παραγωγική», παρά τις διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών σε ορισμένα ζητήματα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντανόν αρκέστηκε να δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ εκτιμά την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Όσον αφορά τον Λίβανο, ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για μια διπλωματική συμφωνία για την ασφαλή επιστροφή τόσο των Λιβανέζων όσο και των Ισραηλινών πολιτών στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές της "μπλε γραμμής"», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ανακοίνωσε πως στην κλήση συμμετείχε και η Καμάλα Χάρις.

«Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του από τη Χεζμπολάχ, η οποία έχει εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους και ρουκέτες στο Ισραήλ μόνο τον τελευταίο χρόνο, ενώ τόνισε την ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη στους αμάχους, ιδίως στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Βηρυτού».

«Σχετικά με τη Γάζα, οι ηγέτες συζήτησαν την επείγουσα ανάγκη ανανέωσης της διπλωματίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Ο Πρόεδρος συζήτησε επίσης την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και την επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο βορρά, μεταξύ άλλων με την άμεση επανενεργοποίηση του διαδρόμου από την Ιορδανία».

Οι δυνάμεις που «συγκρούονται» στις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, στις διαπραγματεύσεις αναμετρώνται ουσιαστικά δύο δυνάμεις: Η μία είναι η απροθυμία του Τζο Μπάιντεν να δει τις ΗΠΑ να παρασύρονται σε έναν πόλεμο με το Ιράν, που εκτιμάται πως θα ήταν περιττός και επικίνδυνος.

Η άλλη είναι η ισχυρή πεποίθηση μεταξύ ορισμένων στο Ισραήλ ότι αυτή είναι η ευκαιρία να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο Ιράν - τον θανάσιμο εχθρό τους.

Η επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ έχει «συνεπάρει» τους Ισραηλινούς που ήθελαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τον εξοντωτικό πόλεμο φθοράς στα σύνορά τους με τον Λίβανο. Ο Λίβανος, γι' αυτούς, μοιάζει με ένα βήμα προς την επιτυχία και την πρόοδο, σε πλήρη αντίθεση με το πεδίο στη Γάζα.

Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο για το τελικό σχέδιο

Σύμφωνα με δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, που επικαλείται το Axios, ο Νετανιάχου συζήτησε επί ώρες το βράδυ της Τρίτης με ανώτερους υπουργούς και τους επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων του Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι τα αντίποινα αναμένεται να είναι σημαντικά και πιθανότατα θα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό αεροπορικών επιδρομών σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν και μυστικές επιθέσεις όπως αυτή που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα πάντα με το Axios, σήμερα Πέμπτη ο Νετανιάχου πρόκειται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας - του υποίου χρειάζεται το «πράσινο φως» για μια τόσο σημαντική στρατιωτική δράση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί πως μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του σε μονάδα των IDF, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, προανήγγειλε ένα χτύπημα του Ισραήλ «φονικό, ακριβές και πάνω απ'όλα αναπάντεχο». Το Ιράν «δεν θα καταλάβει τι του συνέβη και πώς».