Διεθνή

Zara και H&M «ψάχνουν» ρούχα στους κάδους

Zara και H&M «ψάχνουν» ρούχα στους κάδους Φωτογραφία: pexels Quang Vuong
Μεγάλες εταιρείες μόδας στην Ισπανία θα αρχίσουν να συλλέγουν πεταμένα ρούχα από τον Απρίλιο του επόμενου έτους ως μέρος ενός εθελοντικού πιλοτικού προγράμματος για τη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων που προβλέπεται από κανονισμούς της ΕΕ και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2026.

Οι ιδιοκτήτες των Zara Inditex, H&M, Decathlon, Ikea και Primark είναι μεταξύ των 10 εμπορικών σημάτων που θα συμμετάσχουν σε μια δοκιμή που θα διαχωρίσει τα υφάσματα και τα παπούτσια από άλλες συλλογές απορριμμάτων, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, σύμφωνα με τους διοργανωτές του έργου, με το όνομα Re-viste.

Η Ισπανία αναμένει την τελική έγκριση των νέων κανονισμών της ΕΕ που θα απαιτούν από τα κράτη μέλη να διαχωρίζουν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από τα άλλα απόβλητα προτού εκδώσει κανόνες σε εταιρείες μόδας, οι οποίες θα καλύψουν το κόστος διαχείρισης των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων.

Οι κανονισμοί της ΕΕ δεν θα τεθούν σε ισχύ πριν από το 2026, καθώς οι αρχές θα δώσουν στις εταιρείες τουλάχιστον ένα χρόνο για να προσαρμοστούν, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πηγές της βιομηχανίας μόδας.

Οι κανόνες θα σημαίνουν ότι οι εταιρείες που πωλούν περισσότερα ρούχα και παπούτσια είναι πιθανό να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Στην Ισπανία, μόνο το 12% των μεταχειρισμένων ρούχων συλλέγεται χωριστά και το 88% καταλήγει σε χωματερή.

Κάθε Ισπανός κάτοικος πετάει 20 κιλά ρούχα το χρόνο σε σύγκριση με τον μέσο όρο των επτά κιλών στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής ενός έτους, η Re-viste σχεδιάζει να εγκαταστήσει δεκάδες κάδους σε εκκλησίες, καταστήματα, εμπορικά κέντρα και δρόμους για τη συλλογή των απορριμμάτων σε σακούλες και τη μεταφορά τους σε εργοστάσια για διαλογή.

Μόλις τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, οι εταιρείες μόδας εκτιμούν ότι η Ισπανία θα χρειαστεί έναν κάδο απορριμμάτων ρούχων για κάθε 1.200 κατοίκους.