Διεθνή

«Στροφή» στο μεταναστευτικό και περισσότερες fast - track απελάσεις ζητούν 17 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

«Στροφή» στο μεταναστευτικό και περισσότερες fast - track απελάσεις ζητούν 17 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Μια ομάδα 17 ευρωπαϊκών χωρών καλεί για «στροφή» στη μεταναστευτική πολιτική, προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί θα επιστρέφουν άμεσα στις χώρες καταγωγής τους.

«Συνέπειες» για όσους λαμβάνουν εντολή επιστροφής αλλά δεν εγκαταλείπουν την Ευρώπη, ζητούν με κοινή τους επιστολή 17 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής πρέπει να λογοδοτήσουν. Μια νέα νομική βάση πρέπει να ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους», γράφουν οι χώρες σε ένα non paper που επικαλείται το Euronews.

«Η μη συνεργασία πρέπει να έχει συνέπειες και να τιμωρείται», ενώ οι κυβερνήσεις θα «πρέπει να εξουσιοδοτηθούν» να πραγματοποιούν απελάσεις «με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Της πρωτοβουλίας ηγήθηκαν η Αυστρία και η Ολλανδία, ωστόσο την επιστολή συνυπογράφουν η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Σλοβακία και η Σουηδία. Η Νορβηγία και η Ελβετία, δύο κράτη μέλη που δεν ανήκουν στην ΕΕ και αποτελούν μέρος του χώρου Σένγκεν, έβαλαν επίσης την υπογραφή τους.

Η ομάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χειριστεί το θέμα «ταχέως» και να υποβάλει ένα «σύγχρονο πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές προκλήσεις και εξελίξεις», αξιοποιώντας τις συζητήσεις της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας τον Ιούνιο.

Προκειμένου να ενισχύσουν το ποσοστό των πραγματικών απελάσεων του μπλοκ - το οποίο κυμαίνεται γύρω στο 30% - οι κυβερνήσεις προτείνουν τη χρήση εμπορικών πολιτικών και πολιτικών θεωρήσεων ως «μοχλού πίεσης» για να εξαναγκαστούν οι χώρες προέλευσης να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους.

Μεταξύ των προτάσεων είναι όμως και η δημιουργία μιας «κοινής ευρωπαϊκής απόφασης επιστροφής», καθώς συχνά τα κράτη μέλη δεν αναγνωρίζουν τις εντολές επιστροφής που εκδίδονται από άλλο κράτος μέλος.

Σημειώνεται πως η κοινή έκκληση έρχεται την ώρα που οι υπουργοί Εσωτερικών πρόκειται να συγκεντρωθούν στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη - στην πρώτη συνάντηση αυτού του είδους από τότε που η Γερμανία επανέφερε τους ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της, η Ουγγαρία απείλησε να εργαλειοποιήσει τους παράτυπους μετανάστες εναντίον του Βελγίου και η Ολλανδία ζήτησε ρήτρα εξαίρεσης από τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο.

Υπενθυμίζεται παράλληλα πως μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση της οδηγίας του 2008 για τις επιστροφές έχει κολλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2019, ενώ για την ομάδα των 17 χωρών, απαιτείται τώρα ένα ολοκαίνουργιο κείμενο.