Διεθνή

Συναγερμός για πατατάκια Nachos που κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη - Τι εντοπίστηκε στους ελέγχους

Συναγερμός για πατατάκια Nachos που κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη - Τι εντοπίστηκε στους ελέγχους Φωτογραφία: PEXELS Photo by Kaboompics.com
Τα πατατάκια ανακλήθηκαν ήδη από την αγορά του Βελγίου, τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.

Συναγερμός σήμανε από τις Ολλανδικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων για πατατάκια Nachos που κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη και τα οποία κατόπιν ελέγχων κρίθηκαν ότι ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών και ιδίως αυτών με αλλεργία.

Ειδικότερα, Αρχές της Ολλανδίας ενημέρωσαν 13 χώρες (Αυστρία Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία Ουγγαρία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Βρετανία) μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (Rapid Alert System for Food and Feed), ότι τα πατατάκια τύπου Nacho με τυρί Rockly nacho cheese περιέχουν γάλα που είναι βασικό αλλεργιογόνο, χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα.

Aυτή είναι η ειδοποίση για τα επικίνδυνα πατατάκια Nachos

συναγερμος πατατακια

Τα εν λόγω πατατάκια ανακλήθηκαν ήδη από την αγορά του Βελγίου. «Εάν είστε αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στο γάλα, μην καταναλώσετε αυτό το προϊόν και επιστρέψτε το στο σημείο πώλησης από όπου το αγοράσατε» προειδοποίησαν οι αρχές τους καταναλωτές.

συναγερμος πατατακια 2

Όνομα προϊόντος: τυρί Nacho

Μάρκα: Rockly

Ημερομηνία λήξης (THT): 12/08/2026

Αριθμός παρτίδας: 8122034

Βάρος: 18 g.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο τρόφιμο

Τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης ποικίλουν: Τα πιο συνηθισμένα είναι: αίσθημα φαγούρας στο στόμα, στο λαιμό ή στα αυτιά, κόκκινο ερύθημα στο σώμα (γενικευμένο ή σε ένα σημείο) και πρήξιμο στο πρόσωπο (γύρω από τα μάτια, τη γλώσσα και το στόμα). Επίσης, μπορεί να συνυπάρχουν διάφορες μορφές δυσφορίας (αίσθημα στένωσης των αεραγωγών, δηλαδή η αίσθηση πως δεν μπορούμε να ανασάνουμε καλά, κοφτή αναπνοή ή αίσθημα ζάλης), αλλά και συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα ή ίωση, όπως κοιλιακός πόνος, διάρροια, φτέρνισμα, καταρροή και βουλωμένη μύτη.

Η ποσότητα του αλλεργιογόνου δεν μετρά: Ακόμη και ελάχιστη ποσότητα ή ίχνη ενός τροφίμου στο οποίο είμαστε αλλεργικοί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση οπότε για αυτό είναι προαπαιτούμενο να αναγράφονται όλα τα συστατικά ακόμη ίχνη αυτών προς αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων.

Προσοχή στην αναφυλαξία: Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα είναι κατά κανόνα ήπιες, όμως κάποιες φορές οδηγούν σε αναφυλαξία, γνωστή και ως αναφυλακτικό σοκ. Η αναφυλαξία είναι η ακραία εκδοχή της αλλεργικής αντίδρασης, έχει μεγάλη ένταση και μπορεί να αποβεί μοιραία. Γι’ αυτό και πρέπει να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται αμέσως. Τα αρχικά της συμπτώματα ενδέχεται να μοιάζουν με αυτά της αλλεργικής αντίδρασης, γι’ αυτό τα άτομα που έχουν τροφική αλλεργία και το γνωρίζουν πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για την εμφάνιση αναφυλλαξίας. Τα συμπτώματα αυτής της επικίνδυνης κατάστασης είναι ταχυκαρδία, ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή εξαιτίας της στένωσης των αεραγωγών ή/και λιποθυμικό επεισόδιο και ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης είναι η άμεση μεταφορά του πάσχοντος στο πλησιέστερο νοσοκομείο.