Διεθνή

Η Πράγα απαγορεύει τις... μπαρότσαρκες στους τουρίστες

Η Πράγα απαγορεύει τις... μπαρότσαρκες στους τουρίστες Φωτογραφία: MARTIN DIVISEK/ΕPA
Η Πράγα θέλει να προσελκύσει πιο «καλλιεργημένους και πλούσιους» τουρίστες.

Το δημοτικό συμβούλιο της Πράγας απαγορεύει τις νυχτερινές βόλτες σε παμπ που διοργανώνονται από ταξιδιωτικά γραφεία, επειδή η πόλη στοχεύει σε «πιο καλλιεργημένους» τουρίστες.

Η τσεχική πρωτεύουσα των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί δημοφιλή προορισμό για «θορυβώδεις» εργένικες παρέες που περιπλανώνται σε παμπ, κυρίως από τη Βρετανία.

Ο αντιδήμαρχος της Πράγας Zdenek Hrib δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι οι οργανωμένες νυχτερινές περιπλανήσεις σε παμπ θα απαγορευτούν πλέον. «Δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ.», πρόσθεσε.

Ο Jiri Pospisil, ένας άλλος αντιδήμαρχος, δήλωσε ότι το δημαρχείο της Πράγας «αναζητά έναν πιο καλλιεργημένο, πιο πλούσιο τουρίστα ... όχι κάποιον που έρχεται για μικρό χρονικό διάστημα μόνο και μόνο για να μεθύσει».

Οι ξένοι λάτρεις της μπύρας βοήθησαν για χρόνια την Τσεχία να διατηρήσει τον τίτλο της πιο «διψασμένης» χώρας στον κόσμο.

Το 2023, 128 λίτρα μπύρας καταναλώθηκαν ανά κεφαλή πληθυσμού στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η μπύρα εξακολουθεί να είναι φθηνότερη από το νερό σε ορισμένα εστιατόρια και πολλές παμπ στο ιστορικό κέντρο προσφέρουν την φημισμένη τοπική μπύρα με λιγότερα από 3 ευρώ.

Ο Vaclav Starek, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων της Τσεχίας, χαιρέτισε την απόφαση του δημαρχείου.

«Τα ταξίδια στο κέντρο για την αναζήτηση μπύρας αποτελούν πρόβλημα για τους ντόπιους κατοίκους και για άλλους τουρίστες», δήλωσε στο AFP. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα βλάψει τις πωλήσεις μας. Σε κανέναν δεν θα απαγορευτεί να πηγαίνει σε μια παμπ, αλλά αυτές οι νυχτερινές οργανωμένες βόλτες σε παμπ... δεν είναι κάτι που χρειαζόμαστε».