Διεθνή

Η στιγμή που η Βόρεια Κορέα ανατινάζει σιδηρόδρομο και δρόμο που τη συνδέουν με τη Νότια (βίντεο)

Η στιγμή που η Βόρεια Κορέα ανατινάζει σιδηρόδρομο και δρόμο που τη συνδέουν με τη Νότια (βίντεο) Φωτογραφία: EPA/South Korea's Joint Chiefs of Staff
Στο άκουσμα των εκρήξεων από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, η Νότια απάντησε με προειδοποιητικά πυρά.

Τα πλάνα που η Βόρεια Κορέα ανατινάζει δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές που τη συνδέουν με την Νότια Κορέα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Η Βόρεια Κορέα έκοψε από την πλευρά των συνόρων της τη διασύνδεση με την ορκισμένη εχθρό της. Ο ήχος των εκρήξεων οδήγησε το πρωί της Τρίτης,την πλευρά της Νότιας Κοράς να απαντήσει με προειδοποιητικά πυρά.

Η Πιονγκγιανκ είχε ήδη πει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα διακόψει τους διακορεατικούς δρόμους και σιδηροδρομικές διασυνδέσεις ολοσχερώς και θα ενισχύσει στρατιωτικά την πλευρά των συνόρων της ως μέρος της πίεσής της για το σύστημα των δύο κρατών, απορρίπτοντας τον μακροχρόνιο στόχο της ενοποίησης.

Περίπου το μεσημέρι της Τρίτης κάποια μέρη του δρόμου και της σιδηροδρομικής γραμμής από την πλευρά της Βόρειας Κορέας καταστράφηκαν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας στη Νότια Κορέα. Μετά τις εκρήξεις, το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον στρατό της Νότια Κορέας δείχνει μια έκρηξη και ένα σύννεφο καπνού να υψώνεται πάνω από μια περιοχή όπου ο Βορράς είχε τοποθετήσει ένα μαύρο φράγμα. Στα πλάνα φαίνονται ακόμα πολλά ανατρεπόμενα φορτηγά και άλλα γεμάτα χώματα να πλησιάζουν με μια ομάδα Βορειοκορεατών στρατιωτικών αξιωματούχων να παρατηρούν και να τους καθοδηγούν.

Το υπουργείο ενοποίησης της Σεούλ, που διαχειρίζεται τις διασυνοριακές σχέσεις, καταδίκασε το περιστατικό χαρακτηρίζοντάς το ως ξεκάθαρη παραβίαση των διακορεατικών συμφωνιών του παρελθόντος. Έκανε λόγο για «άκρως ασυνήθιστη» κίνηση.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα επιδεικνύει επανειλημμένα τέτοια οπισθοδρομική συμπεριφορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κου Μπιουνγκ-σαμ σε σχετική ενημέρωση. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τη Σεούλ ότι στέλνει drones στην Πιονγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα είπε ότι τα drones σκόρπισαν έναν «τεράστιο αριθμό» φυλλαδίων κατά του Βορρά. Η Κιμ Γιο Γιονγκ, πανίσχυρη αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Σεούλ «θα το πληρώσει ακριβά». Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αρνήθηκε να πει εάν ο φέρει ευθύνη για τα drones

Τον Μάιο Βόρεια και Νότια Κορέα είχαν «συγκρουστεί» επίσης για κάποια τεράστια μπαλόνια σκουπιδιών που έστειλε η Βόρεια στην Νότια Κορέα, ως απάντηση όπως είπε για αντίστοιχη κίνηση από ακτιβιστές του Νότου.