Διεθνή

Αυτές είναι οι διαστημικές στολές της Prada: «Λειτουργικότητα και στιλ»

Αυτές είναι οι διαστημικές στολές της Prada: «Λειτουργικότητα και στιλ»
Οι στολές σχεδιάστηκαν για τη διαστημική αποστολή «Άρτεμις 3».

Ο οίκος Prada και η εταιρεία Axiom Space παρουσίασαν το σχέδιο της διαστημικής στολής που θα φορέσει η αποστολή «Άρτεμις 3» της NASA, στη Σελήνη.

Τα αποκαλυπτήρια της στολής έγιναν στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής στο Μιλάνο, την Τετάρτη. Η κατά κύριο λόγο λευκή στολή έχει γκρι λεπτομέρειες στους αγκώνες και τα γόνατα. Παρότι δεν έχουν logo, κάποιες κόκκινες λεπτομέρειες παραπέμπουν στη Linea Rossa της Prada, σημειώνει το CNN.

«Είναι μια πρωτοποριακή συνεργασία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Ράσελ Ράλστον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Axiom Space. «Συνδυάζουμε τη μηχανική, την επιστήμη και την τέχνη», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Οι στολές περιλαμβάνουν καινοτόμα χαρακτηριστικά. Οι αστροναύτες θα μπορούν να κάνουν διαστημικό περίπατο για τουλάχιστον οχτώ ώρες την ημέρα, χάρη σε ειδικά σχεδιασμένες μπότες. Το λευκό υλικό της στολής θα τους προστατεύει από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και τη σεληνιακή σκόνη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Η κινητικότητα επίσης έχει βελτιωθεί, σε σύγκριση με τα σχέδια για την αποστολή Apollo 17. Όμως, ήταν η σε βάθος γνώση της Prada για την κλωστοϋφαντουργία και τις τεχνικές ραπτικής που βοήθησε να «γεφυρωθεί το χάσμα» μεταξύ λειτουργικότητας και στιλ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να φτιαχτούν οι στολές, που είναι ουδέτερες προς το φύλο και one size. Σύμφωνα με τον Λορέντσο Μπερτέλι, επικεφαλής μάρκετινγκ της Prada Group, ο οίκος μόδας συζητούσε αυτή τη συνεργασία πριν από την πανδημία. Περίπου δέκα εργαζόμενοι της Prada εργάστηκαν για τη δημιουργία της διαστημικής στολής, οι οποίοι κινούνταν μεταξύ Μιλάνου και Χιούστον, όπου βρίσκεται η έδρα της Axiom.

Η NASA προγραμματίζει την αποστολή «Άρτεμις 3» για το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Αυτή προβλέπει την πρώτη προσελήνωση αστροναυτών από το Apollo 17, το 1972. Επίσης, σε αυτή την αποστολή μπορεί να περάσει στην ιστορία η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει στη Σελήνη.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ