Διεθνή

«Τρύπια» η αεράμυνα του Ισραήλ: Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου μετά την «εισβολή» drone με στόχο την κατοικία του

«Τρύπια» η αεράμυνα του Ισραήλ: Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου μετά την «εισβολή» drone με στόχο την κατοικία του
Η νέα απόπειρα υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση που θέτουν στην αεράμυνα του Ισραήλ τα drones της Χεζμπολάχ, λιγό μετά τις απειλές της πως θα χρησιμοποιήσει όπλα ακρίβειας: Προβληματισμός για τα κενά ασφαλείας παρά τις διαβεβαιώσεις Νετανιάχου πως «τίποτα δεν θα αποτρέψει μια νίκη του Ισραήλ».

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τον Λίβανο έπληξε το Σάββατο ένα κτίριο κοντά στην ιδιωτική κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Νετανιάχου και η σύζυγός του δεν βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του επεισοδίου, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, το οποίο ανέφερε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Παρόλα αυτά η απόπειρα ήρθε σχεδόν μια εβδομάδα μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ.

Ο στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε δύο επιπλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν το Σάββατο, τα οποία ενεργοποίησαν τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε στρατιωτική βάση στο Γκλιλότ, βόρεια του Τελ Αβίβ. Το συγκεκριμένο - που είχε στόχο τον Νετανιάχου - δεν ενεργοποίησε τις σειρήνες στην Καισάρεια, ενώ ο στρατός δήλωσε ότι το περιστατικό «εξετάζεται».

Το Ισραήλ διαθέτει μερικές από τις πιο προηγμένες και αποτελεσματικές τεχνολογίες αεράμυνας στον κόσμο, ένα πολυεπίπεδο σύστημα που έχει αναχαιτίσει σχεδόν το σύνολο των χιλιάδων πυραύλων και ρουκετών που εκτοξεύτηκαν εναντίον του τον τελευταίο χρόνο από το Ιράν και τις ένοπλες οργανώσεις του «Άξονα της Αντίστασης», συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Παρόλα αυτά τα drones έχουν περιστασιακά «έχουν ξεφύγει» της αεράμυνας του Ισραήλ. Οι ειδικοί λένε ότι αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για το Ισραήλ επειδή εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα, συχνά περιέχουν λιγότερο μέταλλο και πετούν σε χαμηλότερο ύψος και με μικρότερες ταχύτητες από τις ρουκέτες και τους πυραύλους που η αεράμυνά του έχει σχεδιαστεί κυρίως να αποτρέπει.

Το Σάββατο, καθώς ο ισραηλινός στρατός προσπαθούσε να προσδιορίσει πώς ένα drone είχε αποφύγει το σύστημα στην Καισάρεια, δήλωσε ότι δεκάδες άλλα «βλήματα» είχαν εισέλθει στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Βίντεο που δείχνει ισραηλινά ελικόπτερα να «κυνηγούν» το drone προς το Βορρά.

Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου: Τίποτα δεν θα μας σταματήσει

Σε δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στα εβραϊκά και στα αγγλικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - έπειτα από τη στοχοποίηση του σπιτιού του στην Καισάρεια - ο Νετανιάχου επέμεινε ότι «τίποτα δεν θα τον σταματήσει» και ότι το Ισραήλ «θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Οι σπάνιες δηλώσεις σε βίντεο, που κυκλοφόρησαν το Σάββατο, την εβραϊκή ημέρα ανάπαυσης, δεν είχαν καμία άμεση αναφορά στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Βιντεοσκοπημένος να περπατά σε ένα ηλιόλουστο πάρκο, φορώντας γυαλιά ηλίου και ένα μαύρο πουκάμισο πόλο, ο Νετανιάχου ακούγεται να λέει στα εβραϊκά:

«Ξέρετε, πριν από δύο ημέρες εξουδετερώσαμε τη μαζική δολοφονία του [ηγέτη της Χαμάς] Γιαχία Σινουάρ, όπως έχω πει, βρισκόμαστε σε έναν υπαρξιακό πόλεμο και συνεχίζουμε μέχρι τέλους. Και θέλω να πω και κάτι άλλο, είμαι περήφανος για τους στρατιώτες μας, είμαι περήφανος για τους διοικητές μας και είμαι περήφανος για εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ», προσθέτει.

Στην αγγλική έκδοση, ο Νετανιάχου αποκαλεί τον Σινουάρ «τον εγκέφαλο τρομοκράτη του οποίου οι μπράβοι αποκεφάλισαν τους άνδρες μας, βίασαν τις γυναίκες μας και έκαψαν μωρά ζωντανά». «Τον εξουδετερώσαμε», λέει ο πρωθυπουργός, «και συνεχίζουμε τη μάχη μας με τους άλλους τρομοκράτες εντολοδόχους του Ιράν».