Διεθνή

Τι θέλει να κάνει ο Νετανιάχου με τη σορό του Σινουάρ - Το σενάριο που φέρεται να εξετάζει το Ισραήλ

Τι θέλει να κάνει ο Νετανιάχου με τη σορό του Σινουάρ - Το σενάριο που φέρεται να εξετάζει το Ισραήλ Φωτογραφία: EPA
Οι ισραηλινές αρχές φέρεται να εξετάζουν τώρα με ποιον τρόπο «θα εντείνουν γρήγορα την πίεση» στη Χαμάς.

Παρότι η Χαμάς κατέστησε σαφές πως οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι όσο το Ισραήλ δεν βάζει τέλος στην επίθεσή του, διεθνή Μέσα κάνουν λόγο για σκέψεις του Ισραήλ να ανταλλάξουν τη σορό του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, με ομάδα ομήρων στη Γάζα.

CNN, Jerusalem Post και AL-Monitor φιλοξενούν σχετικά δημοσιεύματα με θέμα την ανταλλαγή της σορού του Σινουάρ με ομήρους της Χαμάς. Και όλα στηρίζονται σε ανώτερες ισραηλινές πηγές, όπως χαρακτηριστικά λένε. «Η σορός του Γιαχία Σινουάρ θα μπορούσε να είναι ισχυρό ''διαπραγματευτικό χαρτί'' για τους ομήρους. Ο ηγέτης των τρομοκρατών, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή πάνω από 1200 ανθρώπων και την απαγωγή περισσότερων από 250, μπορεί να είναι το κλειδί για την εξασφάλιση της επιστροφής των ομήρων» δήλωσαν δύο πηγές στο CNN, με τις «ισραηλινές αρχές να φέρεται ότι είναι σε συζητήσεις για το πώς να αξιοποιήσουν τη σορό του».

Υπενθυμίζεται πως πάνω από 100 όμηροι κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ισραήλ περίπου οι μισοί βρίσκονται εν ζωή. Κι η μία από τις πηγές του CNN τόνισε ότι οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν τώρα με ποιον τρόπο «θα εντείνουν γρήγορα την πίεση» στη Χαμάς να τους απελευθερώσει, αν και η τελευταία επιμένει να θέτει ως όρο την κατάπαυση του πυρός. «Αν θέλει η Χαμάς να ανταλλάξει τη σορό του [Σινουάρ] με ζωντανούς ή νεκρούς Ισραηλινούς [ομήρους], τότε εντάξει», είπε ισραηλινή διπλωματική πηγή.

Πάντως, η Χαμάς έχει διαβεβαιώσει πως ο θάνατός του θα «ενισχύσει» το κίνημα, ενώ επέμεινε πως οι όμηροι που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο δεν πρόκειται να απελευθερωθούν προτού «σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας». Ο στρατιωτικός βραχίονάς της τόνισε πως η μάχη θα συνεχιστεί «ως την απελευθέρωση της Παλαιστίνης», ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» των παλαιστινιακών παρατάξεων.

Επίσης, νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως η Χαμάς «είναι και θα παραμείνει ζωντανό» παρά το θάνατο του αρχηγού του, του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. «Η απώλειά του είναι σίγουρα οδυνηρή για το μέτωπο της αντίστασης» στο Ισραήλ, «όμως (το μέτωπο της αντίστασης) δεν πρόκειται να σταματήσει με το μαρτύριο του Σινουάρ», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ο αγιατολάχ Χαμενεΐ. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, έχει καταστήσει την παλαιστινιακή υπόθεση έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του.

Ο Γιαχία Σινουάρ «ήταν μια λαμπρή φυσιογνωμία της αντίστασης και του αγώνα» εναντίον του Ισραήλ, τόνισε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ. «Στάθηκε με ακλόνητη αποφασιστικότητα εναντίον του απάνθρωπου και επιθετικού εχθρού και τον χαστούκισε με θάρρος», πρόσθεσε. Ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος βρισκόταν για καιρό στη σκιά πριν τεθεί το καλοκαίρι επικεφαλής της Χαμάς, θεωρείται ο αρχιτέκτονας της χωρίς προηγούμενο επίθεσης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία έχει βυθίσει έκτοτε την περιοχή σε μια αιματηρή σύγκρουση. Την παραμονή του διορισμού του Σινουάρ επικεφαλής της Χαμάς τον Αύγουστο, ο ανώτατος Ιρανός ηγέτης είχε δημοσιοποιήσει μέσω του ιστοτόπου του ένα βίντεο μιας σπάνιας συνάντησής του μαζί του το 2011.