Διεθνή

Οι τρεις ταινίες φιναλιστ για το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι τρεις ταινίες φιναλιστ για το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Οι τρεις ταινίες φιναλιστ για το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι τρεις ταινίες φιναλιστ για το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου     Ανακοινώθηκαν σήμερα οι τρεις ταινίες φιναλίστ που επιλέχτηκαν από τη δεκάδα για τον τελικό διαγωνισμό του βραβείου Lux 2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στις 25 Νοεμβρίου, στην πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Στη διάρκεια της περιόδου των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, και τα 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθούν να ψηφίσουν μία από τις τρεις υποψήφιες ταινίες του Διαγωνισμού.

Πρόκειται για τις ταινίες: «Mediterranea» του Γιόνας Καπρινιάνο (Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ). «Mustang» της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκυβεν (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ). «Το μάθημα» (UROK, THE LESSOΝ), των Κριστίνα Γκροζέβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία, Ελλάδα).

Η επιλογή των τριών ταινιών ανακοινώθηκε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου των Ημερών της Βενετίας από τον πρώτο αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani και την πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Silvia Costa. Όσο για τους σκηνοθέτες, εκείνοι θα παραστούν στο Φεστιβάλ Βενετίας για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, οι οποίες, σύμφωνα με τη διαδικασία του Βραβείου LUX θα υποτιτλιστούν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προβληθούν από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ.

Σε σχετική ανακοίνωση, παρουσιάζοντα

Οι τρεις ταινίες του επίσημου διαγωνισμού παρουσιάζονται σε σχετική ανακοίνωση, ως εξής:

«Αντιπροσωπεύουν τρεις πρώτες παρουσίες από τέσσερις πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες (το THE LESSON είναι σε συν-σκηνοθεσία). Αυτή η επιλογή από εξαιρετικά ταλαντούχους νέους σκηνοθέτες, αποτελεί καύχημα για τις κινηματογραφικές δεξιότητες της Ευρώπης, δείχνοντας παράλληλα με ποιον τρόπο ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος διατηρείται ζωντανός, επικεντρώνεται στα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τους Ευρωπαίους.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιόνας Καπρινιάνο (Jonas Carpignano), αξιολογεί το πολύ ευαίσθητο και επίκαιρο ζήτημα των διελεύσεων της Μεσογείου από μετανάστες σε αναζήτηση ελευθερίας και ασφάλειας.

Η Ντενίζ Γκαμζέ Εργκυβέν (Deniz Gamze Ergüven) εξετάζει τη φυλάκιση νεαρών κοριτσιών στο πλαίσιο μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό την επιρροή τοπικών παραδόσεων.

Η Κριστίνα Γκροζέβα (Kristina Grozeva) και ο Πέταρ Βαλτσάνοφ (Petar Valchanov) στρέφουν το βλέμμα τους προς ένα σχολικό περιβάλλον, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομικές αντιξοότητες μπορούν να θρυμματίσουν έναν "άνετο" τρόπο ζωής.

Τη χρονιά αυτή, με τα έργα των παραπάνω νέων σκηνοθετών, το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX εισέρχεται στην 9η έκδοση του».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφερόμενη στην εκδήλωση «28 Φορές Κινηματογράφος, μια άλλη γόνιμη έκβαση της συνεργασίας μεταξύ του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ημερών Βενετίας, η οποία διενεργείται για έκτη φορά. Χάρη στην καίρια συνεργασία με το Europa Cinemas και Cineuropa, 28 νέοι κινηματογραφόφιλοι ηλικίας 18-26, θα έχουν την ευκαιρία να δράσουν ως κριτική επιτροπή για το βραβείο Ημέρες Βενετίας. Επιπλέον, η εν λόγω ομάδα θα απολαύσει την εμπειρία του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX, παρακολουθώντας τις τρεις ταινίες του Επίσημου Διαγωνισμού και συναντώντας τους αντίστοιχους σκηνοθέτες. Αυτή η ειδική εκδήλωση, αποτελεί επαρκέστατη προετοιμασία για το ρόλο τους ως "πρέσβεις" του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX, στα πλαίσια του οποίου καλούνται να παρουσιάσουν την 4η έκδοση των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, στις χώρες προέλευσής τους, ο καθένας αντιστοίχως.

Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική, καθόσον δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες του κλάδου που αποτελούν την πρώτη γραμμή της κινηματογραφικής βιομηχανίας σήμερα, αλλά και τα ευρωπαϊκά ακροατήρια. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εκφράζουν τις κινηματογραφικές ευαισθησίες τους και την συνειδητοποίηση του πλούτου και της ποικιλομορφίας της Ευρώπης.

Οι προηγούμενοι νικητές του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX ήταν οι IDA του Pawel Pawlikowski (2014), The Broken Circle Breakdown του Felix van Groeningen (2013), Io sono Li του Andrea Segre (2012), Les Neiges du Kilimandjaro του Robert Guédiguian (2011), Die Fremde του Feo Aladag (2010), Welcome του Philippe Lioret (2009), Le silence de Lorna των Jean-Pierre και Luc Dardenne (2008), και Auf der anderen Seite του Fatih Akin (2007)».