Διεθνή

Χίλια κομμάτια η ΕΕ για το προσφυγικό

Χίλια κομμάτια η ΕΕ για το προσφυγικό Χίλια κομμάτια η ΕΕ για το προσφυγικό
Χίλια κομμάτια η ΕΕ για το προσφυγικό Τεταμένο είναι το κλίμα λίγο πριν τη «μίνι Σύνοδο» για το προσφυγικό με τους ευρωπαίους ηγέτες να ανταλλάσσουν προειδοποιήσεις και επικρίσεις. Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία προειδοποιούν με κλείσιμο των συνόρων, ενώ κατά χιλιάδες συνεχίζουν να φτάνουν στα Βαλκάνια πρόσφυγες και μετανάστες.

Μετά από επαφές που είχε με τον σέρβο και τον ρουμάνο πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει η περιοχή των Βαλκανίων ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

Η Σλοβενία είχε προειδοποιήσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Κροατία, αν δεν βρεθεί μία λύση την Κυριακή. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ΕΕ «πρέπει να ελαφρύνει το βάρος των χωρών που είναι πιο εκτεθειμένες».

Ο Γιούνκερ έχει καλέσει στις Βρυξέλλες τους ηγέτες Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας. Η «μίνι Σύνοδος» θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής.

Η Κομισιόν προσέρχεται στη «μίνι Σύνοδο» με σχέδιο 16 σημείων και στόχο να σταματήσουν «να γίνονται μπαλάκι οι πρόσφυγες».

Από την πλευρά του, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οφείλουν στους εταίρους τους να περιορίσουν τη ροή των προσφύγων και απαίτησε μία πιο δίκαιη κατανομή αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η ανατολική Ευρώπη έχει κάνει λίγα για να εμποδίσει τις προσφυγικές ροές» είπε στη δημόσια τηλεόραση της Ολλανδίας. «Εμείς έχουμε επενδύσει ένα τεράστιο ποσό σε αυτούς και τώρα αυτοί κάνουν πολύ λίγα» δήλωσε.