Διεθνή

112: Τριψήφιο νούμερο που σώζει ζωές

112: Τριψήφιο νούμερο που σώζει ζωές 112: Τριψήφιο νούμερο που σώζει ζωές
112: Τριψήφιο νούμερο που σώζει ζωές Δράσεις για την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των επιβατών των ΜΜΜ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης «112» ξεκινούν από σήμερα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Μεταφορών.

Ειδικότερα, σήμερα, 11 Φεβρουαρίου, ημέρα αφιερωμένη στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό «112», οι ψηφιακές οθόνες στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου προβάλλουν τις ηλεκτρονικές αφίσες του «112», ενώ στους σταθμούς μετεπιβίβασης δημόσιων συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, διανέμονται ενημερωτικά έντυπα για τον αριθμό.

Για ολόκληρο τον Φεβρουάριο και για τους επόμενους πέντε μήνες στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι ηλεκτρονικές αφίσες του αριθμού θα προβάλλονται στις οθόνες του κεντρικού σταθμού, ενώ σε μόνιμη βάση οι επισκέπτες του αεροδρομίου έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται ενημερωτικά φυλλάδια από το Κεντρικό Γραφείο Πληροφοριών καθώς και από άλλα καίρια σημεία διέλευσης κοινού στο χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα.

Το «112» λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, χωρίς χρέωση σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σε χώρες εκτός Ένωσης, όπως η Ελβετία και η Νότιος Αφρική. Μάλιστα σε ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, το «112» είναι ο κύριος εθνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης.

Στην Ελλάδα ειδικευμένοι χειριστές του «112» απαντούν σε τρεις γλώσσες ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Η κλήση μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο ακόμα και χωρίς κάρτα SIM και στην περίπτωση που ο καλών δεν έχει κάλυψη ή βρίσκεται εκτός δικτύου (εθνική περιαγωγή). Το κυριότερο όμως πλεονέκτημα του «112» είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντος. Ο καλών συνδέεται με την αρμόδια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ήτοι με: Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΚΑΒ, Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS «1056» και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά «116000».

Το «112» λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1999 με την υποστήριξη των δικτύων του ΟΤΕ και των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.