Διεθνή

Οι απαιτήσεις της Άγκυρας μπλοκάρουν την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Χρονική παράταση της Συνόδου Κορυφής μετά τις νέες προτάσεις της Άγκυρας Χρονική παράταση της Συνόδου Κορυφής μετά τις νέες προτάσεις της Άγκυρας
Δείπνο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής «28», σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την κατάθεση νέων προτάσεων από την πλευρά της Άγκυρας.

Στη συνάντηση αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι δεσμεύσεις τις οποίες θα αναλάβει κάθε πλευρά (Ε.Ε. και Τουρκία), τόσο για το προσφυγικό όσο και για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ζητάει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ ως βοήθεια για τη συντήρηση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στο έδαφός της, επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άμεση εφαρμογή της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από την άνοιξη του 2016.

«Προσφέρουν περισσότερα, αλλά ζητούν και περισσότερα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το γεύμα μεταξύ των 28 ηγετών της Ε.Ε. και του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Άγκυρα προσφέρει σε αντιστάθμισμα την υποδοχή μη Σύρων μεταναστών στους οποίους η Ευρώπη θα αρνηθεί το άσυλο, καθώς και επιστροφή στο έδαφός της όσων συλλαμβάνονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.