Διεθνή

«Έρμαια» της κακοκαιρίας οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

«Έρμαια» της κακοκαιρίας οι πρόσφυγες στην Ειδομένη «Έρμαια» της κακοκαιρίας οι πρόσφυγες στην Ειδομένη
του Τάσου Σκλάβου Πάνω από 13.000 πρόσφυγες είναι «έρμαια» στις ορέξεις του καιρού, ο οποίος βρέχει ασταμάτητα, έχοντας μετατρέψει την Ειδομένη σε έναν απέραντο λασπότοπο.

Μάλιστα, οι προβλέψεις της ΕΜΥ προειδοποιούν για νέο σφοδρότερο κύμα κακοκαίριας, που εκτός από βροχές θα περιλαμβάνει και τσουχτερό κρύο.

Με τα σύνορα σφραγισμένα, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι πρόσφυγες να βρίσκονται στην Ειδομένη και το κράτος οφείλει να κινητοποιηθεί γρήγορα, ώστε να μεταφερθούν αυτοί οι ανθρώποι σε δομές φιλοξενίας, όπου θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ήδη πάνω από 70 μικρά παιδιά έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ χθες το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπίστωσε τις τραγικές συνθήκες και τόνισε πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα.

«Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

«Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά», πρόσθεσε.

Πολλοί είναι οι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν πάρει μόνοι τους τον δρόμο της επιστροφής προς την Αθήνα, σε μια προσπάθεια να βρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» την δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας και να απιτήσει μια γενναία χρηματοδότηση από την Ευρώπη, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο προσφυγικό βάρος.