Διεθνή

«Όμηρος» εδώ και ένα χρόνο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ένας Σύρος πρόσφυγας

«Όμηρος» εδώ και ένα χρόνο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ένας Σύρος πρόσφυγας «Όμηρος» εδώ και ένα χρόνο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ένας Σύρος πρόσφυγας
Από τις 15 Μαρτίου του 2015, ο πρόσφυγας, που ονειρευόταν να φτάσει στη Γερμανία, δεν έχει δει το φως του ήλιου. Είναι εγκλωβισμένος σε χώρο του αεροδρομίου που επισήμως οι τουρκικές αρχές προσδιορίζουν ως « Δωμάτιο για προβληματικούς επιβάτες», ενώ σύμφωνα με αμερικανικό δίκτυο, στον ίδιο χώρο κρατούνται περισσότερα από 40 άτομα.

Παραμονή της Συνόδου των Βρυξελλών, με διακύβευμα τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Αγκυρα «να αφήσει ελεύθερο τον πρόσφυγα από τη Συρία Fadi Mansour που αυθαίρετα τελεί υπό κράτηση σε απάνθρωπες συνθήκες» στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, εδώ και ένα χρόνο!

Ο Fadi Mansour, σύμφωνα με συγγενείς του ζητά να απελευθερωθεί, έστω κι αν απελαθεί στη Συρία υποστηρίζοντας ότι στην πατρίδα του θα πεθάνει μια φορά, ενώ στην Τουρκία πεθαίνει κάθε μέρα.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο Mansour ήταν φοιτητής στη Δαμασκό πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Διέφυγε από τη Συρία τον Αύγουστο του 2012, για να αποφύγει τη στράτευση και κατέφυγε στο Λίβανο, όπου έπεσε θύμα απαγωγής και αφού διασώθηκε κατέληξε στην Τουρκία.

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές τον επανοπροώθησαν στο Λίβανο, όπου δεν έγινε δεκτός και επέστρεψε στην Τουρκία για να μείνει έγκλειστος έναν χρόνο και να δεχτεί επίθεση από άλλον κρατούμενο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, σύμφωνα με το συνήγορο του.

Η Μαλαισία απέρριψε επίσης αίτηση ασύλου, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία του πρόσφυγα, είναι πλαστά.

Πάντως, ο Fadi Mansour, δεν είναι ο μόνος πρόσφυγας από Συρία που εγκλωβίζεται σε τουρκικό αεροδρόμιο, αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, παραθέτοντας και την περίπτωση μετανάστη που από το Νοέμβριο του 2015 κρατείται στο αεροδρόμιο Sabiha Gokcen, στην Κωνσταντινούπολη καθώς οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να τον στείλουν πίσω στην Ιορδανία με αιτιολογία ότι τα έγγραφα του είναι πλαστά.

Πηγή: ΕΡΤ