Διεθνή

Άλλο η ένταξη στην ΕΕ και άλλο το προσφυγικό, τονίζει ο Σούλτς για την Τουρκία

Άλλο η ένταξη στην ΕΕ και άλλο το προσφυγικό, τονίζει ο Σούλτς για την Τουρκία Άλλο η ένταξη στην ΕΕ και άλλο το προσφυγικό, τονίζει ο Σούλτς για την Τουρκία
Οι συζητήσεις με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν πρέπει να συνδέονται με τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ, προειδοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στους αρχηγούς των κυβερνήσεων των κρατών μελών, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, διαβεβαιώνοντας ότι "δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην Τουρκία στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και της προστασίας των μειονοτήτων, στο διαχωρισμό των εξουσιών ή στο κράτος δικαίου».

«Χρειαζόμαστε συνεργασία, όχι εξάρτηση από την Τουρκία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναθέσουμε τα προβλήματά μας στην Τουρκία", είπε .

Αναφερόμενος στις επιστροφές στην Τουρκία και την επανεγκατάσταση στην ΕΕ, δήλωσε ότι το ΕΚ μπορεί να βρει τις λεπτομέρειες, διευκρινίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές θέλουν να ξέρουν πώς η Τουρκία θα εκπληρώσει τους όρους για να θεωρείται "ασφαλής τρίτη χώρα", αλλά και πώς η χώρα εγγυάται ότι οι πρόσφυγες που θα επιστρέφουν δεν θα διώκονται.

Ο πρόεδρος, υπογράμμισε ότι όποια συμφωνία και αν επιτευχθεί με την Τουρκία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό και το άσυλο και ζήτησε αναμόρφωση των υφιστάμενων κανόνων και τη δημιουργία ευρωπαϊκού λιμενικού και συνοριοφυλάκων, στα πρότυπα των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κάλεσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα στις χώρες του ώστε να βοηθήσουν αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε εξαθλιωμένες συνθήκες, κοντά στα σύνορα με τη ΠΓΔΜ.

Επιπλέον, ο κ. Σουλτς, είπε ότι είναι αναγκαία η παροχή περισσότερης βοήθειας στην Ιορδανία και στο Λίβανο, που φιλοξενούν 2,9 εκατομμύρια πρόσφυγες. «Και οι δύο χώρες έχουν φτάσει τα όριά τους", είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομία, λέγοντας ότι "η ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ", καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αργούς ρυθμούς ανάκαμψης και ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.