Life

Αυτές είναι οι σωστές ώρες να κοιμάσαι!

Αυτές είναι οι σωστές ώρες να κοιμάσαι! Φωτογραφία: congerdesign από το Pixabay
«Άνθρωποι, οι οποίοι ξενυχτούν πολλά χρόνια, επηρεάζουν και το προσδόκιμο ζωής τους», σημειώνει ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπανέα, υπάρχουν σωστές ώρες στις οποίες πρέπει ένας ενήλικας να κοιμάται, προκειμένου να διατηρήσει το βιολογικό του ρολόι σε ομαλή λειτουργία.

Αυτές είναι 23.00 με 07.00: «8.30 ώρες ύπνου χρειαζόμαστε και μέσα σε αυτές να κάνουμε και 3 - 4 πολύ βαθύ ύπνου. Πρέπει να μετρήσουμε και την ποιότητα του ύπνου. Δεν αρκεί μόνο του το 8.30 ώρες», σημείωσε μιλώντας στο Mega την Κυριακή.

«Έχω καταφέρει να κοιμάμαι τύπου 23.00 με 07.00 αλλά υπάρχουν σπασίματα που κάνω», είπε από την πλευρά του ο Ησαΐας Ματιάμπα. «Σίγουρα επηρεάζει και η ψυχολογία» είπε ο τραγουδιστής, με τον διατροφολόγο να επιβεβαιώνει πως μια κακή ψυχολογία μπορεί να φέρει ακόμη και αυξομειώσεις στο βάρος, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και το μπλε φως των οθονών.

«Τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν την ώρα που θέλω να κοιμηθώ, πρέπει να κάνω μια αποχή από το μπλε φως γιατί οι οθόνες έχουν ίδια συχνότητα με τις ακτίνες του ήλιου. Δίνεται ένα ψευδές μήνυμα στον εγκέφαλο ότι αντί να νυχτώσει, ξημερώνει».

Σημειώνεται πως την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου επηρεάζουν και οι τροφές που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.