Οι εφοπλιστές και τα τάνκερ αμμωνίας, ο κρυφός κίνδυνος στην απώλεια βάρους και ο γλυκός καφές του Κάτσου

Οι εφοπλιστές και τα τάνκερ αμμωνίας, ο κρυφός κίνδυνος στην απώλεια βάρους και ο γλυκός καφές του Κάτσου

Ποιοι εφοπλιστές επενδύουν στα πλοία μεταφοράς αμμωνίας

Στην κατασκευή τεσσάρων πλοίων μεταφοράς αμμωνίας (VLAC) στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hanwha Ocean προχωρά η Naftomar Shipping and Trading της οικογένειας Ζέιν. Στόχος ο όμιλος με αυτή την επένδυση που αποτιμάται στα 500 εκατ. δολάρια, να καταστεί πρωτοπόρος στον χώρο της πράσινης αμμωνίας. Κάθε πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει 93.000 κυβικά μέτρα αμμωνίας.

Στα πλοία μεταφοράς αμμωνίας έχει επενδύσει και η Atlas Maritime του εφοπλιστή Λέων Πατίτσα. Έχει παραγγείλει τρία πλοία μεταφοράς αμμωνίας στα ναυπηγεία της Hyundai Heavy Industries, στη Νότια Κορέα. Τα τρία πολύ μεγάλα νεότευκτα πλοία μεταφοράς αμμωνίας (VLAC) 91.000 CBM (㎥) αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2027, με αξία περίπου 124 εκατ. δολάρια το καθένα.

Ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προηγηθεί η Capital Gas Ship Management Corp που είχε παραγγείλει Δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς αμμωνίας 88.000 CBM από το ναυπηγείο KSOE. Τα πλοία είναι σχεδιασμένα με σημαντικά αυξημένη ικανότητα φόρτωσης αμμωνίας στις δεξαμενές φορτίου, επιτρέποντάς τους να μεταφέρουν αμμωνία έως και το 98% της χωρητικότητας της δεξαμενής φορτίου.

Ο κρυφός κίνδυνος στην απώλεια βάρους

Άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με νόσο του οπτικού νεύρου σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology. Η έρευνα έγινε σε 16.827 ασθενείς του εκπαιδευτικού νοσοκομείου Mass Eye and Ear του Χάρβαρντ, που έλαβαν θεραπεία σε διάστημα έξι ετών.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 975 ασθενείς που ήταν υπέρβαροι ή ζούσαν με παχυσαρκία, με 361 από αυτούς να έχουν συνταγογραφηθεί με σεμαγλουτίδη. Μάλιστα η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν υπέρβαρα ή ζούσαν με παχυσαρκία και στα οποία είχε συνταγογραφηθεί σεμαγλουτίδη είχαν περισσότερες από επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση από ό,τι εκείνοι που έπαιρναν άλλα είδη φαρμάκων για την απώλεια βάρους.

Πάντως ο καθηγητής Joseph Rizzo, οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Η σαγλουταμίδη δεν έχει καμία σχέση με το φάρμακο: Τα ευρήματά μας θα πρέπει να θεωρηθούν σημαντικά αλλά προσωρινά, καθώς απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να εξεταστούν αυτά τα ερωτήματα σε πολύ μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο πληθυσμό». Η σεμαγλουτίδη έχει συνταγογραφηθεί για την απώλεια βάρους στο NHS από το 2023.

Τι καφέ πίνει ο Βασίλης Κάτσος

Δεν ξέρω αν η Cafetex και ο Γιάννος Μπενόπουλος και ο Βασίλης Κάτσος, ανοίγουν σαμπάνιες, σίγουρα όμως η έκρηξη στις τιμές του καφέ δεν τους επηρέασαν. Η εξαγορά του 51% της αγγλικών συμφερόντων εταιρείας Beanies The Flavour Company Ltd, αύξησε τη ασυνολική παραγωγική δυνατότητα του ομίλου στους 3.000 τόνους ετησίως. Όσο για τα λεφτά που έβαλε ο όμιλος πέρυσι, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 20,96 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη ξεπέρασαν τα 4,55 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τις 342 χιλ. ευρώ.