Life

Πόσο «αντέχει» το ρύζι στο ψυγείο και πώς μπορούμε να το ζεστάνουμε

Πόσο «αντέχει» το ρύζι στο ψυγείο και πώς μπορούμε να το ζεστάνουμε Φωτογραφία: UNSPLASH
Κι όμως, το μαγειρεμένο ρύζι μπαίνει και στην κατάψυξη.

Αν ίσχυαν οι φήμες που κυκλοφορούν στα social media, το ρύζι που περίσσεψε μπορεί να… προσπαθεί να μας σκοτώσει. Όχι, σύμφωνα με τους ειδικούς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Πράγματι, λένε, σε περίπτωση που το μαγειρεμένο ρύζι μείνει για πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, τότε μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια και ιδιαίτερα το Bacillus cereus (βάκιλλος ο κηρόχρους)

«Λατρεύει να αναπτύσσεται στο ζεστό και υγρό περιβάλλον που αποτελεί το μαγειρεμένο ρύζι», επισημαίνει ο Si Ming Man καθηγητής Ανοσολογίας στο Australian National University. Το εν λόγω βακτήριο μπορεί να επιβιώσει στο μαγείρεμα και- αν το ρύζι δεν διατηρηθεί στο ψυγείο- μπορεί να παραχθούν τοξίνες οι οποίες δεν θα καταστραφούν απαραίτητα όταν το ξαναζεστάνουμε.

Συνήθως τα συμπτώματα που προκαλεί αυτό είναι ήπια- κυρίως διάρροια ή εμετός- και υποχωρούν εντός 24 ωρών, σύμφωνα με τον Martin Wiedmann, καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων στο Cornell University.

Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών για το ρύζι. Οι New York Times συγκέντρωσαν τις απαντήσεις τους σε βασικά ερωτήματα.

Πόσο αντέχει το ρύζι στο ψυγείο

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, πρέπει να φάμε το μαγειρεμένο ρύζι μέσα σε 4-6 ημέρες, με την προϋπόθεση ότι έχει διατηρηθεί στο ψυγείο στους 4,5 βαθμούς Κελσίου ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Επίσης, δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες ή το πολύ μία ώρα σε μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα. Άλλοι ειδικοί είναι πιο συντηρητικοί, προτείνουν να αφήνουμε το ρύζι στο ψυγείο το πολύ για τέσσερις ημέρες και συνιστούν να μην το ξαναζεστάνουμε πάνω από μία φορά.

Μπορούμε να καταψύξουμε το ρύζι;

Στην κατάψυξη το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να μείνει για έως έξι μήνες, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, αλλά αν μείνει λιγότερο από δύο μήνες θα διατηρήσει τη φρεσκάδα του. Αφού το ξεπαγώσουμε, μπορούμε να το ζεστάνουμε ή να το ρίξουμε απευθείας σε κάποια σούπα.

Πώς μαγειρεύουμε ρύζι στον φούρνο μικροκυμάτων

Κάποιοι προτείνουν τον φούρνο μικροκυμάτων, για να μαγειρεύεται το ρύζι πιο ομοιόμορφα. Ξεπλένουμε το ρύζι καλά, το βάζουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με διπλάσια ποσότητα νερού, χωρίς να το καλύψουμε.

Το μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Για να καταλήξουμε στον ιδανικό χρόνο θα χρειαστεί να κάνουμε δοκιμές- και τα λάθη είναι αναπόφευκτα- επισημαίνουν.

Πώς ξαναζεσταίνουμε το ρύζι

Κάποιοι προτείνουν να το ζεσταίνουμε σε τηγάνι, με λίγο υγρό και λάδι. Άλλοι απλά συμβουλεύουν να το ραντίσουμε με λίγο νερό, να το σκεπάσουμε και να το ζεστάνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία.