Life

Σαντορίνη: Η «θαλασσοξυπνημένη, αγέρωχη» που ύμνησε ο Ελύτης

Σαντορίνη: Η «θαλασσοξυπνημένη, αγέρωχη» που ύμνησε ο Ελύτης
Ο αιώνιος ρομαντισμός του Αιγαίου ξεδιπλώνεται μέσα από λευκά κτίσματα, μπλε τρούλους και απαράμιλλα ηλιοβασιλέματα.

Η Σαντορίνη, το κόσμημα του Αιγαίου, αποτελεί έναν προορισμό που συνδυάζει την απόλυτη γοητεία με την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που προσφέρει απλόχερα τις χάρες του σε κάθε επισκέπτη. Από τη μοναδική φυσική ομορφιά και τα ξακουστά ηλιοβασιλέματα μέχρι την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τους γραφικούς οικισμούς, το νησί είναι ιδανικό για ρομαντικές διακοπές με μια αίσθηση πολυτέλειας.

Ο πολύτιμος λίθος του Αιγαίου

santorini2_c3393.jpg

Το τοπίο της Σαντορίνης ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στις καμπυλωτές, λευκές ανθρώπινες παρεμβάσεις και την άγρια μαύρη και κόκκινη φυσική πέτρα. Περικυκλωμένη από το βαθύ μπλε του Αιγαίου και το εκτυφλωτικό γαλάζιο του ουρανού, μοιάζει με ζωντανό πίνακα που φιλοξενεί καλοκαιρινές περιπέτειες και ρομαντικές στιγμές. Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τη μοναδική γεωλογική της μορφολογία, η οποία προέκυψε από τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη πριν από περίπου 3.600 χρόνια. Αυτό έχει δημιουργήσει την περίφημη καλντέρα, με απόκρημνα βράχια και πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εξαιρετικό φαγητό, να κολυμπήσουν σε κρυστάλλινα νερά και να περιηγηθούν στους γραφικούς οικισμούς. Αξίζει τουλάχιστον να ατενίσουν ένα από τα ξακουστά ηλιοβασιλέματα από κάποιο σοκάκι ή ταράτσα της Οίας. Για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία, το θέαμα είναι εξίσου υπέροχο από το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Θαλασσινού στην Οία, τη Φοινικιά, το Ημεροβίγλι ή τα παλιά ορυχεία στα Φηρά.

santorini4_72b4c.jpg

Κυκλαδίτικη γοητεία, ντυμένη στα λευκά

Μια αξέχαστη εμπειρία για κάθε επισκέπτη της Σαντορίνης είναι μια μονοήμερη εκδρομή με καΐκι στα γειτονικά νησάκια. Στη Θηρασιά θα θαυμάσετε την καλντέρα, στη Νέα Καμένη θα δείτε από κοντά τον κρατήρα του ηφαιστείου και στην Παλαιά Καμένη θα επισκεφθείτε την ιαματική πηγή με τη θεραπευτική λάσπη. Η Θήρα είναι γεμάτη από υπέροχες εικόνες και εμπειρίες. Επισκεφθείτε τα Φηρά, το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι και την Οία για να απολαύσετε τη θέα, τα υπόσκαφα σπίτια, που είναι λαξευμένα μέσα στον βράχο της καλντέρας, και τις δεκάδες επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. Κάθε οικισμός της Σαντορίνης προσφέρει το δικό του μοναδικό στίγμα στο ταξίδι σας.

santorini3_649f1.jpg

Από τον «κόκκινο πλανήτη» της Σαντορίνης έως τη «Σελήνη» της

Ένα από τα στοιχεία που καθιστούν τη Σαντορίνη μοναδική είναι οι παραλίες της, δημιουργημένες από το ηφαίστειο. Ξεχωρίζει η Κόκκινη Παραλία με τους κόκκινους και μαύρους βράχους, τα σκούρα μπλε νερά και την κόκκινη άμμο που εναλλάσσεται με μαύρα βότσαλα. Στον Περίβολο, οι επισκέπτες θα απολαύσουν ψιλή άμμο και καθαρά βαθιά νερά, καθώς και κάποια από τα πιο δημοφιλή beach bar του νησιού, καφετέριες, ταβέρνες και υποδομές για θαλάσσιες δραστηριότητες. Η Βλυχάδα προσφέρει ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο με εντυπωσιακούς λευκούς βράχους, μαύρη άμμο και σκούρα βότσαλα. Για τις οικογένειες, ιδανικές επιλογές είναι οι παραλίες Μπαξέδες - Παράδεισος και Μονόλιθος.

Η Σαντορίνη προσφέρει πολλές επιλογές για τους λάτρεις των έντονων συγκινήσεων: από υπέροχες πεζοπορίες στα όμορφα μονοπάτια του νησιού, επισκέψεις σε οινοποιεία και βόλτες με τελεφερίκ από τον Γιαλό στα Φηρά μέχρι τους ποικίλους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας και το Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων.

santorini5_db60f.jpg

Εκρηκτικές γαστρονομικές εμπειρίες

Η Σαντορίνη είναι διάσημη για την εξαιρετική γαστρονομία της, βασισμένη σε τοπικά προϊόντα όπως η φάβα, οι λευκές μελιτζάνες, τα ντοματίνια και το καπνιστό λουκάνικο και συνταγές όπως μελιτίνια, σφουγγάτο και ψαρόλια. Το νησί φημίζεται επίσης για τα κρασιά του, ιδιαίτερα το Ασύρτικο, ένα από τα πιο γνωστά και εκλεκτά ελληνικά κρασιά.

Το Αεροδρόμιο της Σαντορίνης: Πύλη στην «χαμένη Ατλαντίδα» των Κυκλάδων

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς μέσω του πλήρως ανακαινισμένου αεροδρομίου της Σαντορίνης, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Με αναδιαμορφωμένους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αυξημένο αριθμό πυλών, σημείων ελέγχου και check-in, η ταξιδιωτική εμπειρία είναι ευχάριστη και άνετη. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια σύγχρονη εμπειρία ασφάλειας και άνεσης, αρχίζοντας και τελειώνοντας τον προσωπικό του μύθο στη μαγευτική Σαντορίνη. Δεν είναι παράξενο που η «χαμένη Ατλαντίδα» των Κυκλάδων δέχεται τουρίστες όλο τον χρόνο, με ιδιαίτερη έμφαση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα ψώνια τους στα καταστήματα του αεροδρομίου, καθώς και να δοκιμάσουν τοπικές λιχουδιές στα εστιατόρια και τις καφετέριες. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης λειτουργούν καταστήματα για αγορές όπως τα Hellenic Duty Free Shops, Connect Phone και Occhio Papavasiliou και καταστήματα φαγητού και καφέ όπως: Bonheur, Caldera, French Bakery, Holy Burger, Il Maestro, Refill, So Very Greek και Summer Breeze.

Santorini_Airport_1dca0.jpg

Ο πιο ελκυστικός προορισμός για επισκέπτες από όλες τις περιοχές του πλανήτη

Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης αναδεικνύει συνεχώς τη δυναμική του, καθώς η Fraport Greece αύξησε σημαντικά τις απευθείας συνδέσεις, προσθέτοντας φέτος τρεις νέες αεροπορικές εταιρείες (Etihad, Israir, LOT Polish Airlines).

Αυτές οι προσθήκες όχι μόνο διευρύνουν το δίκτυο πτήσεων, αλλά και ενισχύουν τη διεθνή εμβέλεια του αεροδρομίου, καθιστώντας τη Σαντορίνη έναν ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Σαντορίνη υποδέχτηκε 1.031,556 επιβάτες σε σύνολο 8,956 πτήσεων, αύξηση κατά 5,4% και 3,6% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
• Η Fraport Greece αύξησε τον αριθμό των απευθείας συνδέσεων, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της διεθνούς κίνησης στη συνολική κίνηση από 47% το 2016 σε 55% το 2023.
• Το 2017, η Σαντορίνη υποδέχτηκε 1,931 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το 2023 αυξήθηκαν σε 2,776 εκατομμύρια επιβάτες.
• Οι πέντε πρώτες χώρες προέλευσης των επιβατών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.
• Συνεργάζεται με 32 αεροπορικές εταιρείες από 24 χώρες και εξυπηρετεί 59 συνδέσεις μεταξύ των χωρών.

Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας για τη Σαντορίνη και απολαύστε μοναδικά ηλιοβασιλέματα, μαγευτικές παραλίες και απαράμιλλη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική!