Market Maven

Έρευνα «βαρόμετρο» για την Εθνική Τράπεζα από την Mercer, το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο και ο «χρησμός» Μυτιληναίου

Έρευνα «βαρόμετρο» για την Εθνική Τράπεζα από την Mercer, το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο και ο «χρησμός» Μυτιληναίου
Έρευνα βαρόμετρο.

Αντιμέτωπη με ένα μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας βρίσκεται η Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας Εύη Χατζηιωάννου, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί ευρέως στην έρευνα εργασιακής εμπειρίας που τρέχει αυτό το διάστημα το πιστωτικό ίδρυμα και τα ευρήματα της οποίας θα δημοσιοποιηθούν μετά τις 31 Μαΐου. Στην έρευνα εργασιακής εμπειρίας οι 6.700 εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας κλήθηκαν να εκφράσουν «ανοικτά και χωρίς περιορισμούς» τις απόψεις τους για το χώρο εργασίας τους, για το πως αντιλαμβάνονται την εμπειρία που τους προσφέρει το εργασιακό τους περιβάλλον και να συμβάλουν, ώστε να εντοπιστούν τα δυνατά σημεία, αλλά και οι περιοχές προ βελτίωση.

Την έρευνα την τρέχει η ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία Mercer, θυγατρική του κολοσσού Marsh McLennan και τη συντονίζει η Βίκυ Περδικάρη, Head of Culture & Internal Communications της Εθνικής Τράπεζας. Η Mercer επιλέχθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι απαντήσεις του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας θα είναι απόλυτά εμπιστευτικές και ανώνυμες. Στη βάση αυτή η ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία έστειλε προχθές ένα εκτενές ερωτηματολόγιο με το οποίο ζητά τις ειλικρινές απόψεις του προσωπικού της ΕΤΕ για την τράπεζα και το περιβάλλον εργασίας, θέτοντας ως περίοδο αναφοράς το διάστημα από τις αρχές του 2023 έως και σήμερα. Δεδομένου ότι η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου απαιτεί 20 λεπτά ανά άτομο, αθροιστικά θα απαιτηθούν 2.233 ώρες για να συμπληρωθεί από το σύνολο του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.

Ο σφυγμός των «Εθνικάριων»

Όπως προαναφέραμε, το ερωτηματολόγιο έχει λάβει για τους εργαζόμενους της Εθνικής χαρακτηριστικά «ψήφου διαμαρτυρίας» για τους χειρισμούς της Γενικής Διευθύντριας Στρατηγικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της Εύης Χατζηιωάννου. Βλέπετε η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού έχει καθυστερήσει για περισσότερο από 15 μήνες τις προαγωγές και τοποθετήσεις του προσωπικού της τράπεζας, είτε πρόκειται για χαμηλά κλιμάκια, είτε για μεσαία είτε για τα υψηλά. Είναι ενδεικτικό πως δεκάδες τμηματάρχες Α είναι στο περίμενε για να γίνουν υποδιευθυντές Β και δεκάδες υποδιευθυντές Β, υποδιευθυντές Α και διευθυντές, (που τα τελευταία χρόνια κράτησαν την τράπεζα κυριολεκτικά στις πλάτες τους και βοήθησαν το management της τράπεζας να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες των Μνημονίων) αναμένουν επί σειρά μηνών την αναβάθμισή τους.

Και η όλη η διαδικασία έχει λάβει χαρακτηριστικά εμπαιγμού διότι από το Φεβρουάριο έως και σήμερα κάθε εβδομάδα ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας λαμβάνει διαβεβαιώσεις πως επίκεινται οι προαγωγές και τοποθετήσεις και τελικά αυτές δεν γίνονται. Και είμαστε σίγουροι πως και ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς είναι ήδη ενήμερος για τα προαναφερόμενα. Έτσι, τα νέα από την Mercer δεν θα είναι καλά για την κ. Χατζηιωάννου, η οποία αν και εργάζεται ήδη πέντε χρόνια στην Εθνική Τράπεζα φέρεται να μην έχει πιάσει το σφυγμό των «Εθνικάριων».

Ο «χρησμός» Μυτιληναίου

Με μεγάλη προσοχή άκουσε η αγορά το «χρησμό» του Ευάγγελου Μυτιληναίου, του Πρόεδρου και Συμβούλου του Ομίλου Mytilineos, για το ελληνικό χρέος. Ο κ. Μυτιληναίος υπενθύμισε χθες στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης» κάτι που πολλοί έχουν ξεχάσει. Πως το 2032 η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες λήξεις χρέους και πως για να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη κατάσταση θα πρέπει μεταξύ άλλων να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Η στήλη θα υπενθυμίσει και κάτι άλλο. Πως η συμφωνία Ελλάδος – Ευρωζώνης το 2018 για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους προέβλεπε πως η χώρα μας θα κατέγραφε αθροιστικά μεταξύ 2019 και 2023 πρωτογενή πλεονάσματα 14% του ΑΕΠ (3,5% το 2019 και το 2020 και 2,3% το 2021, το 2022 και το 2023). Αντί αυτού, λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα κατέγραψε σε μέσα επίπεδα πρωτογενές έλλειμμα 1,12% μεταξύ 2019 και 2023. Με απλά λόγια η Ελλάδα έχασε τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για την πενταετία κατά 12,88%. Αποτέλεσμα αυτής της αστοχίας είναι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σήμερα να διαμορφώνεται στα 356,6 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα από τα 357,6 δισ. ευρώ, που ήταν στις αρχές του 2019. Οπότε, είναι καλό ο «χρησμός» Μυτιληναίου να λάβει μεγαλύτερης προσοχής στο δημόσιο διάλογο…

Το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

Στα μέσα Ιουλίου η Διοίκηση του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών θα έχει μια καθαρή εικόνα για το εάν θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις σε επενδυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών Prelium ΑΕΠΕΥ και Capital Χρηματιστηριακή. Οι άδειες των Prelium και Capital ανακλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για σοβαρούς εποπτικούς λόγους. Και αυτή την περίοδο η πρόεδρος του Συνεγγυητικού Νατάσσα Στάμου με την βοήθεια ελεγκτών προσπαθεί να χαρτογραφήσει το εάν υφίστανται απαιτήσεις επενδυτών που βάσει των προβλέψεων του νόμου θα πρέπει να αποζημιωθούν για χρήματα που έχασαν και τα οποία δεν μπορούν να καταβληθούν από τις δύο χρηματιστηριακές. Η όλη διαδικασία θα απαιτήσει ένα δίμηνο για να ολοκληρωθεί, οπότε θα ξέρουμε το τί μέλλει γενέσθαι προς τις 20 Ιουλίου.

Η προσοχή στον Οικονόμου

Μια συζήτηση με ειδικό ενδιαφέρον θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 9ου Capital Link Maritime Leaders Summit που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 στο Four Seasons Astir Palace Hotel στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης των Ποσειδωνίων. Στην εν λόγω συζήτηση ο γνωστός εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου θα ανταλλάξει απόψεις με την Ντόρα Μέις-Κόκοτα, συνεργάτιδα της Stephenson Harwood για τις επενδύσεις στη ναυτιλία μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Ο κ. Οικονόμου, ιδρυτής του Ομίλου της TMS Tankers, έχει συγκεντρώσει αρνητική δημοσιότητά το τελευταίο διάστημα για τις επιθετικές του πρακτικές ως «ακτιβιστής» μέτοχος μειοψηφίας στις εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακές εταιρείες Genco, Seanergy, Performance Shipping και OceanPal. Μάλιστα, μέχρι τη διεξαγωγή της συζήτησης στο 9ο Capital Link Maritime Leaders Summit θα έχει μεσολαβήσει και η ετήσια συνέλευση της 23ης Μαΐου της Genco Shipping & Trading, στην οποία θα φανεί το εάν η επιμονή του κ. Οικονόμου να τοποθετήσει δικό του εκπρόσωπο στο ΔΣ της ναυτιλιακής θα αποδώσει η όχι. Οπότε το βήμα του 9ου Capital Link Maritime Leaders Summit θα είναι μια πλατφόρμα για να τοποθετηθεί συνολικά ο Έλληνας εφοπλιστής...

«Dubai Unlocked»

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι αποκαλύψεις που θα κάνει το Inside Story στα πλαίσια της διεθνούς έρευνας «Dubai Unlocked» και η οποία αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ντουμπάι. Το «Dubai Unlocked», είναι μια έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 διεθνών ΜΜΕ και η οποία αποκαλύπτει το πως το Ντουμπάι, ένας οικονομικός κόμβος της Μέσης Ανατολής, έχει ανοίξει τις πύλες του σε εκατοντάδες ανθρώπους που κατηγορούνται για εγκλήματα σε όλο τον κόσμο.

Το «Dubai Unlocked» αποκαλύπτει ένα σύνολο αρχείων ιδιοκτησίας ακινήτων που διέρρευσαν το 2022 και το 2020 και από τα οποία αποκαλύπτονται περιπτώσεις ατόμων που έχουν επενδύσει στο real estate του Ντουμπάι. Μεταξύ αυτών πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για διαφθορά, επιχειρηματίες που έχουν τιμωρηθεί για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, φοροφυγάδες, ύποπτοι για ξέπλυμα χρήματος και βαρόνοι ναρκωτικών. Οι Έλληνες της λίστας θα έχουν το δικό τους ενδιαφέρον…

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.