Market Maven

Η δημόσια πρότασή της Eurobank για την Ελληνική, η Demetra Holdings Plc και το share buyback της Alpha Bank

Η δημόσια πρότασή της Eurobank για την Ελληνική, η Demetra Holdings Plc και το share buyback της Alpha Bank
Η Eurobank και η Ελληνική Τράπεζα

Τα χαρτιά του για το τί μέλλει γενέσθαι με την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο άνοιξε χθες ο πρόεδρος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε αναλυτές. Από τα λεγόμενα του κ. Καραβία προκύπτει πως η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου του Φεβρουαρίου 2024, με την οποία κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι η συγκέντρωση που συνίσταται στην απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank είναι συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού, θα δημοσιευθεί εντός των επομένων εβδομάδων στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό θα συνεπάγεται πως επισήμως το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα θα αυξηθεί από το 29,2% στο 55,2%.

Η συμμετοχή αυτή εκ του νόμου θα οδηγήσει την Eurobank στην υποβολή δημοσίας πρότασης για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας. Το mandatory tender offer θα τρέξει εντός του διμήνου Ιουνίου – Ιουλίου. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως μέσω της δημοσίας πρότασης η Eurobank θα μπορούσε να αυξήσει τη συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα κοντά στο 65% περίπου. Σε κάθε περίπτωση, κατά τα λεγόμενα του κ. Καραβία, η ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας στα αποτελέσματα του ομίλου Eurobank θα γίνει στο τρίτο τρίμηνο 2024. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η Eurobank Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν σε πρώτη φάση ως διαφορετικές οντότητες.

Η Demetra Holdings Plc

Γιατί όμως έχουν καθυστερήσει οι εποπτικές διαδικασίες στην Κύπρο; Η απάντηση ακούει στο όνομα Demetra Holdings Plc. Πρόκειται για τη μέτοχο μειοψηφίας της Ελληνικής Τράπεζας που διαθέτει το 21,33% των μετοχών του κυπριακού πιστωτικού ιδρύματος. Η εν λόγω εταιρεία κατέθεσε στις 3 Απριλίου 2024 προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο της Κύπρου, αμφισβητώντας την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου να κρίνει συμβατή την απόκτηση από την Eurobank των 17,3%, 1,6%, 6,8% και 0,4% της Ελληνικής Τράπεζας που ανήκαν στις Poppy S.a r.l., Senvest Management LLC, Wargaming Group Limited και στα ταμεία προνοίας της WGL αντίστοιχα.

Η προσφυγή της Demetra Holdings Plc θα δικαστεί στις 21 Μάιου, με τις πληροφορίες από την Κύπρο να λένε πως δεν θα έχει τύχη. Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αναμένονται και οι εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Εφόρου Ασφαλίσεων της Κύπρου για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Τώρα για το πως θα εξελιχθούν στο μέλλον οι σχέσεις της Eurobank με την Demetra Holdings Plc, δεν θα ριψοκινδυνέψουμε προβλέψεις…

Η καταγγελία του ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Ωστόσο, η Ελληνική Τράπεζα έχει και ένα άλλο ανοικτό μέτωπο με την Αρχή Ανταγωνισμού της Κύπρου. Αυτό κρατά από τον Ιανουάριο του 2022. Πρόκειται για καταγγελία που κατέθεσε ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ (Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών) αναφορικά με την αύξηση των τελών και χρεώσεων των τραπεζικών υπηρεσιών , η οποία αφορούσε τόσο στην Ελληνική Τράπεζα, όσο και στην Τράπεζα Κύπρου. Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ υποστήριξε πως υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα της συντονισμένης δράσης των δύο τραπεζών. Με βάση την τρέχουσα κατάσταση της αξιολόγησης της καταγγελίας, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε επανεξέταση, και τις διαθέσιμες πληροφορίες, η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας πιστεύει ότι το θέμα δεν είναι πιθανό να έχει σημαντική επίπτωση στην οικονομική θέση του πιστωτικού ιδρύματος.

Το buyback της Alpha Bank

Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης απεκάλυψε χθες πως οι μέτοχοι της τράπεζας θα λάβουν μια διπλή επιβράβευση συνολικής αξίας 122 εκατ. ευρώ για τα κέρδη του 2023. Το 50% του ποσού αυτού θα αφορά στη διανομή μερίσματος και το άλλο 50% στην επαναγορά μετοχών (buyback) της τράπεζας. Το «μείγμα» που επέλεξε η Διοίκηση της Alpha Bank φέρεται να ικανοποιεί και τον SSM και τους μετόχους της. Διότι και θα δοθούν χρήματα άμεσα και θα ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα η αξία της μετοχής της Alpha Bank, μέσω της μείωσης του αριθμού των μετοχών σε κυκλοφορία. Δηλαδή και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν οφέλη.

Μπορεί ιστορικά οι τράπεζες να επιδιώκουν τις πληρωμές μερισμάτων για να προσελκύουν income-oriented investors, ωστόσο και τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών καθίστανται ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα κεφάλαιά τους και να ενισχύσουν την αξία των μετόχων τους. Οπότε δίκαια η επιλογή Ψάλτη χαρακτηρίσθηκε χθες win win από τους αναλυτές.

«Άλυτα προβλήματα»

Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε το σχόλιο του Διευθύνοντα Συμβούλου της HELLENiQ Energy Ανδρέα Σιάμισιη για τα «άλυτα προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Κατά τη χθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της HELLENiQ Energy για το πρώτο τρίμηνο 2024 ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος μετασχηματισμού του Ομίλου που φέρει τον όνομα Vision 2025 και στο οποίο οφείλονται εν πολλοίς τα EBITDA 338 εκατ. ευρώ που κατέγραψε η εισηγμένη στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024. Ο CEO της HELLENiQ Energy εστίασε στις λειτουργίες του Ομίλου στις ΑΠΕ, αναφέροντας πως πλέον γίνονται πιο προσεκτικά βήματα.

«Είμαστε πιο προσεκτικοί καθώς τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα», ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας έτσι και ένα μήνυμα στους policy makers. Ωστόσο, δεν έδειξε καμία διάθεση υπαναχώρησης σε σχέση με τα όσα προβλέπει το Vision 2025, ξεκαθαρίζοντάς πως το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της HELLENiQ Energy ανέρχεται σε 4,3 GW και ο Όμιλος προσβλέπει σε λειτουργία 1 GW στους επόμενους 18 μήνες.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.