Market Maven

Η Eurobank, τα ακίνητά της και η Ελληνική Τράπεζα, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς και η neobank Snappi

Η Eurobank, τα ακίνητά της και η Ελληνική Τράπεζα, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς και η neobank Snappi

Επί τα βελτίω αναθεώρηση

Η Eurobank ανακοίνωσε μια σημαντική αναθεώρηση των στόχων της για το 2024, κάτι που αντικατοπτρίζει τις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις της τράπεζας. Σύμφωνα με τους νέους στόχους που παρουσιάσθηκαν στους αναλυτές, τα οργανικά λειτουργικά κέρδη αναμένονται να ξεπεράσουν τα 1,6 δισ. ευρώ το 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,67% σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο των 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 16,5%, από τον αρχικό στόχο του 15%, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 10%.Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή προβλέπεται τώρα να φτάσουν τα 2,35 ευρώ, αυξημένα κατά 2,17% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 2,30 ευρώ. Παράλληλα, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) βελτιώθηκε περαιτέρω, με μείωση από το αρχικό <3,5% σε περίπου 3%, καταδεικνύοντας μια ενίσχυση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου. Οι αναθεωρημένοι στόχοι υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής σταθερότητας και της αποδοτικότητας της Eurobank, με τη διατήρηση του δείκτη CET1 πάνω από το 17%, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Πάντως, οι αναλυτές εντόπισαν και δυνητικές αδυναμίες στα αποτελέσματα της τράπεζας. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 3,1% στο πρώτο εξάμηνο 2024, φθάνοντας τα 457,2 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 443,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, υποδηλώνοντας προκλήσεις στη διαχείριση του κόστους. Έγινε εμφανής μια μικρή πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους, με μείωση 1,8% σε τριμηνιαία βάση, υποδεικνύοντας μια «ωρίμανση» των συνθηκών. Τέλος, και η μείωση των προβλέψεων στα 143,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2024, ήτοι κατά 12,6% σε ετήσια βάση, τράβηξε και αυτή την προσοχή.

Τα ακίνητα της Eurobank

Από τα στοιχεία που παρέθεσε στους αναλυτές η Eurobank στα πλαίσια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου 2024, ξεχωρίσαμε το πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει. Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει 246 ακίνητα, με συνολική αξία 1,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για γραφεία, μικτές χρήσεις, εμπορικούς χώρους, μεγάλους χώρους και σούπερ μάρκετ, κέντρα logistics και ειδικές χρήσεις. Τα γραφεία λογιστικής αξίας 442 εκατ. ευρώ κυριαρχούν στο χαρτοφυλάκιο, αντιπροσωπεύοντας το 34% του συνόλου. Ακολουθούν τα μεγάλα καταστήματα και σούπερ μάρκετ με 340 εκατ. ευρώ (26%) και τα ακίνητα μικτής χρήσης με 200 εκατ. ευρώ (15%). Το χαρτοφυλάκιο διαθέτει συνολική μισθώσιμη επιφάνεια (GLA) 930.618 τετραγωνικών μέτρων, με λογιστικές αξίες ανά τετραγωνικό μέτρο που κυμαίνονται από 637 ευρώ για ακίνητα logistics έως 2.640 ευρώ για ακίνητα μικτής χρήσης. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Eurobank που αποφέρει ετήσια έσοδα από ενοίκια 91 εκατ. ευρώ, ξεχωρίζει επίσης για το υψηλό ποσοστό πληρότητας (94%). Τα ακίνητα αποδίδουν μια ακαθάριστη απόδοση 7,4% στους κατειλημμένους χώρους, με τα ακίνητα ειδικής χρήσης να προσφέρουν την υψηλότερη απόδοση με 8,3%.

Η Ελληνική Τράπεζα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, δήλωσε στους αναλυτές ότι οι Eurobank Κύπρου και Ελληνική θα συνεχίσουν να λειτουργούν ξεχωριστά προς το παρόν, ενώ η συγχώνευσή τους θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων των μετόχων μειοψηφίας. Ο κ. Καραβίας τόνισε την ανάγκη αλλαγής στη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να εκλέγεται από την έκτακτη γενική συνέλευση που θα αιτηθεί η Eurobank. Οι συνέργειες μεταξύ των δύο τραπεζών αναμένονται να επηρεάσουν θετικά τα έσοδα, τις προμήθειες, το asset management, το κόστος και τη μείωση των απαιτήσεων. Όπως είπε ο κ. Καραβίας, οι στόχοι της Ελληνικής Τράπεζας θα περιγραφούν λεπτομερώς στο business plan 2025-2027, το οποίο θα δημοσιευτεί με τα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2024.

Τα δάνεια της Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ισχυρές επιδόσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου να τονίζει ότι οι στόχοι για το 2024 θα επιτευχθούν και πιθανόν θα ξεπεραστούν. Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, ο κ. Μεγάλου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η τράπεζα θα ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο για πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ το 2024. Στη βάση αυτή, τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στους αναλυτές για τη σύνθεση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Πειραιώς έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Από τα 31,3 δισ. ευρώ του δανειακού χαρτοφυλακίου του πιστωτικού ιδρύματος, ποσοστό 19,6% αφορούν σε στεγαστικά δάνεια. Τα καταναλωτικά δάνεια αναλογούν στο 5,2% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Τα δάνεια στη βιομηχανία και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, αντιπροσωπεύουν το 10,8% και 8,9% αντίστοιχα. Η ναυτιλία και ο τουρισμός, κρίσιμοι τομείς για την ελληνική οικονομία, αποτελούν το 8,9% και 8,7% του δανειακού χαρτοφυλακίου αντίστοιχα. Επίσης, η τράπεζα έχει έκθεση σε τομείς όπως η ενέργεια (6,1%), τις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες (4,0%), τις κατασκευές (3,6%) και τις μεταφορές και την αποθήκευση (3%). Οι τομείς των ακινήτων (2,1%), της γεωργίας (1,7%), των διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών (1,6%) και της υγείας και κοινωνικής εργασίας (1,5%) έχουν δανειοδοτηθεί σε μικρότερο βαθμό, ενώ στο 4,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων ανήκουν άλλου είδους χορηγήσεις.

Η neobank Snappi

Ο Χρήστος Μεγάλου, μίλησε χθες στους αναλυτές και ως πρόεδρος της neobank Snappi. Όπως είπε, η Snappi, η πρώτη ελληνική νεοτράπεζα, έλαβε πλήρη τραπεζική άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο. Η εμπορική λειτουργία της αναμένεται να ξεκινήσει μέσα σε 6 έως 9 μήνες, με επίκεντρο την Ελλάδα, και στη συνέχεια να επεκταθεί σε 3-4 ευρωπαϊκές χώρες. Η Snappi στοχεύει να προσελκύσει περίπου 2,5 εκατομμύρια πελάτες και να δημιουργήσει έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως, προσφέροντας πελατοκεντρικές καινοτόμες λύσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Χορήγηση αδειών

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε την χορήγηση άδειας λειτουργίας σε ιδρύματα διαχείρισης πιστώσεων και ηλεκτρονικού χρήματος. Η άδεια λειτουργίας δόθηκε στην εταιρεία EVERYPAY Υπηρεσίες Πληρωμών Μονοπρόσωπη Α.Ε. για την έκδοση και διαχείριση ηλεκτρονικού χρήματος. Επίσης, οι εταιρείες Intrum Hellas Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π, Silverton Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. και FIRSTCAPITAL Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. έλαβαν άδεια λειτουργίας για τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Οι αποφάσεις, που υπογράφηκαν από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Στουρνάρα, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.