Market Maven

Οι καθαρισμοί οικοπέδων, η Πολιτική Προστασία και το Ταμείο Ανάκαμψης, η Attica Bank και οι απαλλοτριώσεις express

Οι καθαρισμοί οικοπέδων, η Πολιτική Προστασία και το Ταμείο Ανάκαμψης, η Attica Bank και οι απαλλοτριώσεις express

Δεν αρκεί η ιδιωτική πρωτοβουλία

Πριν καλά καλά κατακαθίσουν οι στάχτες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην βορειανατολική Αττική, η απόδοση ευθυνών δεν είναι πρώτη η προτεραιότητα. Αυτό που προβληματίζει είναι ότι για ακόμη μια χρονιά γίναμε θεατές τους ίδιου έργου, παρά το ότι εφέτος είχαν υπάρξει εκτεταμένοι καθαρισμοί οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων.

Εάν σε μια χρονιά που η κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας ήταν πρωτοφανής, δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε ακόμη μια μεγάλης έκτασής καταστροφή με κατακαμένα χιλιάδες στρέμματα δασικού και περαστικού δάσους, τότε αναρωτιέται κανείς τί ακόμη μπορεί να γίνει.

Πολιτική Προστασία και Ταμείο Ανάκαμψης

Στο ερώτημα εάν ο μηχανισμός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήταν επαρκής, η απάντηση είναι σύνθετη. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, ωστόσο τα μέσα αποδείχθηκαν μη επαρκή για την ένταση του φαινομένου.

Και εδώ επιβεβαιώνονται όσοι είχαν ασκήσει κριτική για το ότι η απορρόφηση πόρων για την πολιτική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει υστερήσει δραματικά. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου ΕΝΑ που δημοσιεύθηκε προ εβδομάδων, παρά τον συνολικό προϋπολογισμό των 556,63 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τα έργα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες έως τις 31 Μαρτίου 2024 ανέρχονταν σε μόλις 5,34 εκατ. ευρώ.

Αυτό αντιστοιχεί σε ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό απορρόφησης μόλις 1%, γεγονός που αποκαλύπτει τις σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απολύτως αναγκαίων έργων. Αντί δηλαδή να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα έργα και προμήθειες που είναι κρίσιμα για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, παραμένουν ανεκτέλεστα ή ακόμη στη φάση των διαγωνισμών.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγοράς δύο ελικοπτέρων βαρέος τύπου με προϋπολογισμό 79,69 εκατ. ευρώ και η προμήθεια έντεκα αμφιβίων μονοκινητήριων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα, με προϋπολογισμό 78,33 εκατ. ευρώ. Και στα δύο αυτά έργα, που είναι κρίσιμα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων πυρόσβεσης και την προστασία των νησιωτικών περιοχών, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία δαπάνη.

Παρόμοια καθυστέρηση παρατηρείται και σε άλλα μεγάλα έργα, όπως η αγορά δύο ελικοπτέρων μεσαίου μεγέθους για υγειονομικές αποστολές, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, καθώς και η αναβάθμιση επτά αεροσκαφών Canadair CL415, με προϋπολογισμό 43 εκατ. ευρώ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δαπάνες παραμένουν μηδενικές. Οι συνθήκες που βιώσαμε τις τελευταίες 48 ώρες κατέδειξαν πως αυτή η χαμηλή απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα γραφειοκρατίας, αλλά επέδρασσε και επιδρά στο αξιόμαχο και την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας.

Απαλλοτριώσεις express

Η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης ακινήτων για την υλοποίηση τριών κρίσιμων έργων, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι απαλλοτριώσεις επιταχύνονται για τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Μεσοχώρας, τις αναδιατάξεις Γραμμών Μεταφοράς ενέργειας στην Πτολεμαΐδα, καθώς και για τα έργα αναβάθμισης των οδικών συνοριακών σταθμών στους Κήπους Έβρου και στους Ευζώνους Κιλκίς. Η επιτάχυνση αυτή αποσκοπεί στην έγκαιρη παράδοση των απαραίτητων χώρων και στην απρόσκοπτη έναρξη των εργασιών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι απαλλοτριώσεις δύνανται να προχωρήσουν ακόμη και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, με ειδική απόφαση του Εφετείου, επιτρέποντας την άμεση αποβολή των ιδιοκτητών και την παράδοση των ακινήτων στους αρμόδιους φορείς υλοποίησης.

Η Attica Bank

Δημοσιεύθηκαν χθες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο οι αλλαγές στο καταστατικό της Attica Bank που είχαν εγκριθεί από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 16 Ιουλίου. Οι αλλαγές αφορούν στα άρθρα 17 και 31 του καταστατικού της τράπεζας. Το άρθρο 17 αφορά στη διαδικασία καταχώρισης των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου, περιλαμβάνοντας νέες ρυθμίσεις για τον τρόπο επικύρωσης και υπογραφής τους.

Ειδικότερα, επιτρέπεται πλέον η αντικατάσταση των παραδοσιακών υπογραφών των συμβούλων με την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η τροποποίηση του άρθρου 31 αφορά στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης να λαμβάνει αποφάσεις για σημαντικά θέματα, όπως η τροποποίηση του καταστατικού, η εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ελεγκτών, και η έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων.

Επίσης, προσδιορίζει περιπτώσεις όπου το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να λάβει αποφάσεις αντί της Γενικής Συνέλευσης.
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία
Δημοσιεύθηκε χθες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας που αποφασίσθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 29 Ιουλίου 2024. Πρόκειται για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 40 εκατ. ευρώ, μέσω καταβολής μετρητών, με την έκδοση 10 εκατομμυρίων κοινών ονομαστικών νέων μετοχών, αξίας 4 ευρώ η κάθε μία, οι οποίες θα αναληφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Από αυτό το ποσό, τα 10 εκατ. ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, με σκοπό τη μελλοντική αύξηση κεφαλαίου. Μετά την ΑΜΚ, το μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ανέρχεται πλέον σε 304,7 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 76.190.887 μετοχές, με ονομαστική αξία 4 ευρώ εκάστη.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

NETWORK