Market Maven

Το FTTH του ΟΤΕ, οι εκπομπές άνθρακα από το ΑΙ και τα κρυπτονομίσματα και οι έκτακτες προσλήψεις στα δασαρχεία

Το FTTH του ΟΤΕ, οι εκπομπές άνθρακα από το ΑΙ και τα κρυπτονομίσματα και οι έκτακτες προσλήψεις στα δασαρχεία

Οι εκπομπές άνθρακα από ΑΙ και κρυπτονομίσματα

Οι εκπομπές άνθρακα από την τεχνητή νοημοσύνη και τα κρυπτονομίσματα αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, και η φορολογική πολιτική θεωρείται ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και τα κέντρα δεδομένων που υποστηρίζουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης καταναλώνουν πλέον το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ευθύνονται για σχεδόν το 1% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτά τα ποσοστά θα αυξηθούν στο 3,5% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2027, φτάνοντας την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας, η οποία είναι σήμερα η πέμπτη μεγαλύτερη καταναλώτρια ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Η περιβαλλοντική επίδραση αυτών των δραστηριοτήτων προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΝΤ, η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να συμβάλει στο 0,7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2027, ενώ οι εκπομπές από τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να φτάσουν τους 450 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 1,2% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών.

Η ρύθμιση μέσω φορολόγησης

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η επιβολή ενός φόρου ύψους 0,047 δολαρίων ανά κιλοβατώρα θα μπορούσε να ωθήσει τη βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων να μειώσει τις εκπομπές της. Εάν συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο φόρος αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί στα 0,089 δολάρια, αυξάνοντας τη μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τους εξορύκτες κατά 85%. Ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να αποφέρει ετήσια έσοδα ύψους 5,2 δισ. δολαρίων παγκοσμίως και να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 100 εκατομμύρια τόνους, όσο οι συνολικές ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του Βελγίου. Για τα κέντρα δεδομένων, το ΔΝΤ προτείνει έναν φόρο 0,032 δολαρίων ανά κιλοβατώρα, ή 0,052 δολαρίων συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ελαφρώς χαμηλότερο από αυτόν για τα κρυπτονομίσματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κέντρα δεδομένων βρίσκονται συνήθως σε περιοχές με πιο πράσινες πηγές ενέργειας.

Το FTTH του ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ προχωρά με σταθερά βήματα στην υλοποίηση της στρατηγικής του για την επέκταση των υποδομών FTTH (Fiber to the Home), θέτοντας ως στόχο την αύξηση κατά 364.000 γραμμών έως το τέλος του 2024. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η εταιρεία είχεεγκαταστήσει FTTH σε 1,46 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, και επιδιώκει να φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια νοικοκυριά στους επόμενους μήνες. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας (UFBB), οι οποίες υποστηρίζονται από επιδοτήσεις και στοχεύουν στην παροχή ταχυτήτων Internet έως και 1Gbps σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Στο πρώτο εξάμηνο 2024 η εταιρεία κατέγραψε 74.000 νέες συνδέσεις FTTH, με αποτέλεσμα να προσελκύσει την πλειονότητα των νέων συνδρομητών στην αγορά, φτάνοντας συνολικά τους 324.000 συνδρομητές FTTH. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 85% των συνδρομητών αυτών χρησιμοποιούν την υποδομή του ΟΤΕ, ενώ το 40% των συνδρομητών του ανταγωνισμού βασίζονται επίσης στις υποδομές της εταιρείας, αποδεικνύοντας την κυριαρχία της στον τομέα των οπτικών ινών.

Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο 2024 σε 24%, από 19% το προηγούμενο έτος. Αυτή η άνοδος αναμένεται να ενισχυθεί με το νέο κουπόνι επιδότησης για σύνδεση οπτικών ινών, το οποίο θα προσφέρει έως και 200 ευρώ ανά σύνδεση για ταχύτητες τουλάχιστον 250 Mbps, και θα είναι διαθέσιμο από το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνει τη συνδρομητική της βάση σε ευρύτερες υπηρεσίες οπτικών ινών (FTTx), με τον συνολικό αριθμό συνδρομητών να ανέρχεται σε 1,581 εκατομμύρια, ενώ η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο 2024 σε 65,7% από 63,4% το προηγούμενο έτος.

Οι ταχύτητες 100 Mbps και άνω κερδίζουν συνεχώς έδαφος, με το 49% των συνδρομητών FTTx να χρησιμοποιούν αυτές τις ταχύτητες. Με το σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων να αυξάνεται στο πρώτο εξάμηνο 2024 σε 2,407 εκατομμύρια και τη διείσδυση να φτάνει το 93% επί των συνολικών γραμμών σταθερής τηλεφωνίας, η ζήτηση για ταχύτερες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις συνεχίζει να αυξάνεται.

Η Triple A Experts

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχώρησε η Triple A Experts Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών η οποία λειτουργεί την πλατφόρμα διαπραγμάτευσης AAFX, στην οποία γίνονται συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα CFDs.

Η αύξηση έγινε για εποπτικούς λόγους. Η Triple A Experts αρχικά είχε αποφασίσει στις 26 Ιανουαρίου 2024 να αυξήσει το κεφάλαιό της, αλλά τελικά αυτή η απόφαση ακυρώθηκε στις 26 Μαρτίου 2024 επειδή η αύξηση δεν είχε πραγματοποιηθεί. Στη συνέχεια, στις 27 Μαρτίου 2024, οι μέτοχοι της εταιρείας αποφάσισαν να αυξήσουν το κεφάλαιο κατά 450.000 ευρώ, εκδίδοντας 90.000 νέες μετοχές, κάθε μία από τις οποίες αξίζει 5 ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα, στις 28 Ιουνίου 2024, αποφάσισαν ξανά να αυξήσουν το κεφάλαιο, αυτή τη φορά κατά 350.000 ευρώ, εκδίδοντας άλλες 70.000 μετοχές, επίσης αξίας 5 ευρώ η καθεμία. Αυτή η ΑΜΚ ολοκληρώθηκε προχθές.

Μετά από αυτές τις αλλαγές, το συνολικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 1.989.475 ευρώ, χωρισμένο σε 397.895 μετοχές, αξίας 5 ευρώ εκάστη.

Έκτακτες προσλήψεις στα δασαρχεία

Δύο ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην βορειοανατολική Αττική το Δασαρχείο Πάρνηθας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί την πρόσληψη προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών. Οι θέσεις αφορούν ειδικότητες όπως 3 ΠΕ Δασολόγοι, 1 ΠΕ Διοικητικός, 1 ΤΕ Δασοπόνος, 1 ΤΕ Διοικητικός, 13 ΔΕ Δασοφύλακες και 11 ΥΕ Εργάτες Γενικών Καθηκόντων, με διάρκεια απασχόλησης έως έξι μήνες.

Στη βάση αυτή αποφασίστηκε η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής, αρμόδιας για τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων για την πλήρωση 30 θέσεων. Η επιτροπή θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τις υποβληθείσες αιτήσεις και δικαιολογητικά, προκειμένου να καταρτίσει το πρακτικό και τον πίνακα κατάταξης, ώστε να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες πρόσληψης.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

NETWORK