Οικονομία

Τίθεται υπό επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι θα γίνει με τις αγροτικές επιδοτήσεις

Τίθεται υπό επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι θα γίνει με τις αγροτικές επιδοτήσεις
Υπό την επιτήρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Κώστας Τσιάρας, κάνοντας λόγο για δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση.

Το καθεστώς επιτήρησης σημαίνει ότι φεύγει η πιστοποίηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πηγαίνει στο υπουργείο για όσο διαρκεί η επιτήρηση, όπως διευκρίνισε σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο κ. Τσιάρας, ο οποίος ξεκαθάρισε παράλληλα πως δεν επηρεάζεται το καθεστώς πληρωμών των αγροτών.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι με απόφασή μου έχω θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην πραγματικότητα υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ για να υλοποιηθεί το σχέδιο δράσης. Είναι μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση να για ολοκληρώσουμε με τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν», είπε, σημειώνοντας πως δεν επηρεάζεται η λειτουργεία του και πως δεν υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση.

Στόχος του υπουργείου είναι σύμφωνα τον ίδιο η υλοποίηση μιας σειράς διορθωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 12 μήνες, ώστε να εκσυγχρονιστεί και να αναδιαρθρωθεί ο φορέας, σύμφωνα και με τα πρότυπα που θέτει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χαράσσεται ο «οδικός χάρτης» που θα οδηγήσει στη διόρθωση αδυναμιών και καθυστερήσεων, που είχαν παρατηρηθεί στα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους δικαιούχους παραγωγούς, με στόχο την εγκυρότητα στην καταβολή τους, την διαφάνεια, την δικαιοσύνη και την αξιοπιστία και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο. Αλλαγές έχουν δρομολογηθεί στην οργανωτική δομή και επιχειρησιακή του λειτουργία.