Market Maven

Η μάστιγα των deepfake επενδύσεων, η αύξηση κεφαλαίου της CEB, οι αμερικανικές εκλογές και τα NII και NIM των ελληνικών τραπεζών

Η μάστιγα των deepfake επενδύσεων, η αύξηση κεφαλαίου της CEB, οι αμερικανικές εκλογές και τα NII και NIM των ελληνικών τραπεζών

Deepfake επενδύσεις

Ένα νέο και ανησυχητικό φαινόμενο απάτης, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το φαινόμενο αυτό αφορά στη χρήση τεχνολογίας deepfake, δηλαδή την παραποίηση βίντεο, φωτογραφιών και άλλων οπτικοακουστικών υλικών μέσω τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την εξαπάτηση των πολιτών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, αναγνωρίζοντας τον αυξανόμενο κίνδυνο, εξέδωσε χθες ανακοίνωση προειδοποιώντας το κοινό για τη διάδοση ψευδών και παραπλανητικών αναρτήσεων στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σε αυτές τις αναρτήσεις, γνωστά πολιτικά πρόσωπα και καλλιτέχνες παρουσιάζονται να υποστηρίζουν επενδυτικά προϊόντα που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις. Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου υπογραμμίζει ότι αυτές οι αναρτήσεις είναι προϊόντα απάτης και δεν συνδέονται με τα εν λόγω δημόσια πρόσωπα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει ήδη προχωρήσει σε έρευνες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτές οι αναρτήσεις δεν προέρχονται από αδειοδοτημένες οντότητες ή πρόσωπα που έχουν την εξουσιοδότηση να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες στη χώρα. Ως εκ τούτου, καλεί το επενδυτικό κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να επιβεβαιώνει την αδειοδότηση οποιασδήποτε εταιρείας ή προσώπου με το οποίο έρχεται σε επαφή, χρησιμοποιώντας τους καταλόγους αδειοδοτημένων επιχειρήσεων που διατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής. Τέλος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου προειδοποιεί ότι σε περίπτωση διαφοράς με μη αδειοδοτημένη εταιρεία, οι επενδυτές δεν θα έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες εξώδικης διευθέτησης και θα χρειαστεί να καταφύγουν στην Αστυνομία ή τα Δικαστήρια.

Η αύξηση κεφαλαίου της CEB

Με 36 εκατ. ευρώ + 91 εκατ. ευρώ θα μετάσχει η Ελλάδα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe Development Bank -CEB). Με βάση κοινή υπουργική απόφαση, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της CEB με ένα συνολικό ποσό ύψους 127,50 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στην εγγραφή 127.505 πρόσθετων τίτλων συμμετοχής, με κάθε τίτλο να έχει ονομαστική αξία 1.000 ευρώ.

Η καταβολή του ποσού αυτού θα πραγματοποιηθεί με δύο βασικές μεθόδους, εξασφαλίζοντας τόσο την άμεση όσο και την εν δυνάμει υποστήριξη της χώρας στην Τράπεζα. Η πρώτη μέθοδος αφορά την άμεση καταβολή (paid-in capital) του 28,24% του συνολικού ποσού, δηλαδή 36 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις: η πρώτη δόση, ύψους 18 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε ήδη στις 31 Ιουλίου 2024, η δεύτερη δόση, ύψους 9 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2025, και η τρίτη δόση, επίσης ύψους 9 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2026. Η δεύτερη μέθοδος κάλυψης του ποσού αφορά στην υπό προϋπόθεση καταβολή (uncalled capital) του υπόλοιπου 71,76% της αξίας των τίτλων, που αντιστοιχούν σε 91 εκατ. ευρώ.

Αυτό το ποσό δεν θα καταβληθεί άμεσα, αλλά θα παραμείνει σε «αναμονή», έτοιμο να καταβληθεί μόνο εάν η CEB το ζητήσει για την κάλυψη έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών. Αυτή η κίνηση αποτελεί αφενός μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας και του ρόλου της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς, αφετέρου υποστηρίζει τους στόχους της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναδεικνύει την αφοσίωση της χώρας μας στην ενίσχυση των διεθνών θεσμών και στην προώθηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή.

Το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, γνωστό για την πολυετή δράση του, έχει χρηματοδοτήσει με δωρεές πολυάριθμα έργα που προάγουν την κοινωνική ευημερία, την εκπαίδευση, την πολιτιστική κληρονομιά και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το Ίδρυμα προχώρησε σε μια νέα δωρεά που έχει ειδική σημειολογία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην βορειοανατολική Αττική. Η συγκεκριμένη δωρεά αφορά στην παροχή ενός προηγμένου συστήματος Videowall, μαζί με την εγκατάστασή του, αξίας 113.350 ευρώ που θα αναβαθμίσει και θα βελτιώσει τη λειτουργία του Συντονιστικού - Επιχειρησιακού Κέντρου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, παρέχοντας τεχνολογικά προηγμένα μέσα για την ενίσχυση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Capital Χρηματιστηριακή

Σε μια κίνηση που αναμενόταν από πολλούς, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Capital Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Η απόφαση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα σοβαρών παραβάσεων που διαπιστώθηκαν στη λειτουργία της εταιρείας, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με μείζονα οργανωτικά ζητήματα. Οι παραβάσεις αυτές οδήγησαν στην επιβολή προστίμου ύψους 148.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο ύψους 34.000 ευρώ για παραβάσεις που αφορούν τη νομοθεσία σχετικά με την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Επιπλέον, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ στον κ. Γεώργιο Πολίτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Capital Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, για τις παραβάσεις στις οποίες υπέπεσε η εταιρεία υπό τη δική του ηγεσία.

Αυξημένες αβεβαιότητες

Ανάλυση της Optima Bank που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναδεικνύει εκ νέου τις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψαν οι ελληνικές τράπεζες κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η ανάλυση εστιάζει στο ότι τα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους (Net Interest Income - NII) ανήλθαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2024στα 2,13 δισ. ευρώ. Αναφέρει δε πως το επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin - NIM) των τραπεζών σημείωσε πτώση κατά 8 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 2,79% σε τριμηνιαία βάση.

Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των επιτοκίων Euribor και στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησης μέσω χονδρικής και αντιστάθμισης κινδύνων. Παρά τα θετικά στοιχεία που καταγράφονται στην ανάλυση, παραμένει η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, όπως της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Τυχόν αλλαγές στην πολιτική επιτοκίων από αυτούς τους θεσμούς θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο NII και το NIM, διαμορφώνοντας διαφορετικά το οικονομικό πλαίσιο, το κόστος δανεισμού και τη ρευστότητα των τραπεζών. Η ανάλυση της Optima Bank, παρότι αποτυπώνει μια αισιόδοξη εικόνα, δεν λαμβάνει υπόψη τις ενδεχόμενες αναταράξεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική σε ΕΕ και ΗΠΑ και ειδικά από τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.