Market Maven

Σχέδιο μονιμοποίησης του προσωπικού της Αρχής για το Ξέπλυμα, ο ΟΠΑΠ και ο Pillar II και η μετακόμιση Δρακουλαράκου στις Βρυξέλλες.

Σχέδιο μονιμοποίησης του προσωπικού της Αρχής για το Ξέπλυμα, ο ΟΠΑΠ και ο Pillar II και η μετακόμιση Δρακουλαράκου στις Βρυξέλλες.
Η Αρχή για το Ξέπλυμα.

Προσχέδιο νομοσχεδίου που επιφέρει αλλαγές στη δομή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες βρίσκεται στα γραφεία των επιτελών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Εάν το εν λόγω προσχέδιο προχωρήσει θα επιφέρει αλλαγές στο νόμο 4557/2018 που διέπει τη λειτουργία της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος και ειδικά στο άρθρο 51 που αφορά στο προσωπικό και τη λειτουργεία της Αρχής. Σύμφωνα με το σημερινό καθεστώς, η στελέχωση των Μονάδων της Αρχής πραγματοποιείται με αποσπάσεις προσωπικού από υπουργεία και φορείς, βάσει τριετών αποσπάσεων που εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και άλλων αρμόδιων υπουργών, ανάλογα με τον φορέα προέλευσης των υπαλλήλων.

Ο Πρόεδρος της Αρχής επιλέγει υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα, επιστημονική κατάρτιση, ακεραιότητα και εμπειρία, ενώ η διαδικασία της απόσπασης θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών. Οι αποσπασθέντες υπάλληλοι διατηρούν τις αποδοχές τους και λαμβάνουν πρόσθετο επιμίσθιο για την υπηρεσία τους στην Αρχή.

Ο Πρόεδρος έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση του προσωπικού στις διάφορες Μονάδες και για την ανανέωση των αποσπάσεων, ενώ φροντίζει για την αξιολόγηση και συνεχή κατάρτιση του προσωπικού. Με το προσχέδιο νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δρομολογείται η μονιμοποίηση του προσωπικού της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ώστε να διαθέτει μια μόνιμη λειτουργική δομή και να μην εξαρτάται από την «καλή διάθεση» κάθε υπουργού.

Και η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς για παράδειγμα, το τελευταίο έτος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δεχθεί πλήθος αιτημάτων για αποσπάσεις αστυνομικών από τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος Χαράλαμπο Βουρλιώτη, τις οποίες δεν έχει ικανοποιήσει εντός του διμήνου που προβλέπει ο νόμος και εκκρεμούν για πάνω από ένα έτος. Το ίδιο ισχύει και με άλλους υπουργούς, που δεν είναι πρόθυμοι να αποσπάσουν προσωπικό στην Αρχή ή να υπογράψουν τις ανανεώσεις αποσπάσεων. Θα είναι εύκολη άσκηση η μονιμοποίηση του προσωπικού της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες; Και νομικά και πρακτικά και υπό το πρίσμα της διεθνούς πρακτικής που επιβάλει rotation στις θέσεις αυτές, το εγχείρημα θα είναι δύσκολο…

Τα VLTs του ΟΠΑΠ

Στη σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα των εσόδων του ΟΠΑΠ από τα VLTs (Video Lottery Terminals) στάθηκε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Jan Karas στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών. Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 τα καθαρά έσοδα προ εισφορών από τα VLTs ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ, ενώ το μέσο ημερήσιο έσοδο ανά VLTs διαμορφώθηκε στα 36,5 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Jan Karas συνεχίστηκε η ανανέωση των VLTs με νέα σύγχρονα παιγνιομηχανήματα, ενώ εισήχθησαν και νέα παιχνίδια, που συνέβαλαν στις αυξημένες επιδόσεις των παιχνιδιών PLAY. Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024, πάνω από 10.580 νέα μηχανήματα VLTs είχαν αντικατασταθεί, ενώ περισσότερα από 2.050 καταστήματα επωφελήθηκαν από την αντικατάσταση. Επιπλέον, τα τζάκποτ σημείωσαν σημαντική αύξηση, με περισσότερους από 20.000 νικητές να απολαμβάνουν τα κέρδη τους, αριθμός που είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το παρελθόν, ενώ οι επιτυχίες σε τζάκποτ ξεπερασανν τις 48.000. Σήμερα οι παίκτες των VLTs του ΟΠΑΠ έχουν στη διάθεσή τους 202 διαφορετικά παιχνίδια, όταν στο τέλος του 2023 είχαν 179 παιχνίδια.

O Pillar II

Ο ΟΠΑΠ, όπως και άλλες ελληνικές εισηγμένες, υπάγεται στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των πολυεθνικών ομίλων και των μεγάλων εγχώριων επιχειρήσεων, το λεγόμενο Pillar II. Στις 5 Απριλίου 2024, η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε το νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος (Ν. 5100/2024), το οποίο εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Βάσει του νόμου, ο Όμιλος ΟΠΑΠ υποχρεούται να καταβάλει συμπληρωματικό φόρο για τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού φορολογικού συντελεστή ανά δικαιοδοσία και του ελάχιστου συντελεστή 15%. Ως εκ τούτου, ο ΟΠΑΠ έχει προβεί σε εκτίμηση της πιθανής έκθεσής του σε πρόσθετο φόρο εισοδήματος για το έτος που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024, με βάση τις προβλεπόμενες οικονομικές επιδόσεις των θυγατρικών του.

Σύμφωνα με την εκτίμηση, ο Όμιλος αναμένεται να έχει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για κέρδη από τις θυγατρικές του στην Κύπρο και τη Μάλτα, όπου ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής αναμένεται να είναι κάτω από το όριο του 15%. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, ο ΟΠΑΠ αναγνώρισε πρόσθετο φόρο εισοδήματος ύψους 1,196 εκατ. ευρώ, με το ποσό να κατανέμεται σε 1,050 εκατ. ευρώ για τη Μάλτα και 146.000 ευρώ για την Κύπρο.

Το εξάμηνο της Quest

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου Quest για το πρώτο εξάμηνο του 2024 αποκάλυψε ορισμένες αδυναμίες. Παρά την αύξηση των πωλήσεων κατά 14%, επήλθε μείωση των καθαρών κερδών κατά 3,1%. Επήλθε συρρίκνωση του μικτού περιθωρίου κέρδους, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα, όπου η εξάρτηση από συγκεκριμένα προϊόντα, όπως της Apple, καθιστά τον Όμιλο Quest ευάλωτο στις διακυμάνσεις της αγοράς. Ακόμη, στο πρώτο εξάμηνο 2024 επήλθε σημαντική αύξηση της καθαρής δανειακής θέσης του Ομίλου Quest κατά 111,7%, με τις αυξανόμενες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και τα υψηλά επιτόκια να επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος δανεισμού.

Στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Δρακουλαράκος

Στις Βρυξέλλες μετακόμισε ο Σταύρος Δρακουλαράκος, ο μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Κύπρου και Μάλτας. Ο κ. Δρακουλαράκος ανέλαβε την 1η Σεπτεμβρίου επικεφαλής Εταιρικής Επικοινωνίας της Philip Morris International για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η αναβάθμιση αυτή δεν ήλθε τυχαία, καθώς ο Σταύρος Δρακουλαράκος στα δύο χρόνια που κατείχε τη θέση του General Manager Κύπρου και Μάλτας ήταν εξαιρετικά δραστήριος και αποτελεσματικός. Ο κ. Δρακουλαράκος διαθέτει σημαντική διοικητική εμπειρία στον στρατηγικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη προϊόντων, τις ψηφιακές τεχνολογίες και την ηγεσία ομάδων. Είναι απόφοιτος Πανεπιστημίων του εξωτερικού, με σπουδές τόσο στην πληροφορική, όσο και στο management και στην πολυετή του καριέρα έχει μεταξύ άλλων διατελέσει Διευθυντής Επικοινωνίας στην εταιρεία Παπαστράτος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου 24MEDIA.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.