Market Maven

Η άγνωστη επένδυση της DBC Diadikasia στην Παγκρήτια, η Aegean Airlines και η αποχώρηση Ρόκου από την AMD Telecom

Η άγνωστη επένδυση της DBC Diadikasia στην Παγκρήτια, η Aegean Airlines και η αποχώρηση Ρόκου από την AMD Telecom
Η DBC Diadikasia, η Lyktos και η Παγκρήτια.

Ήταν 23 Δεκεμβρίου 2016 όταν ο Xρήστος Kαινούργιος, ο επικεφαλής της εταιρείας Συμβούλων Επιχειρήσεων DBC Diadikasia, έχοντας πειστεί για το όραμα του Μιχάλη Σάλλα για την μετεξέλιξη της Παγκρήτιας Τράπεζας σε ισχυρό τραπεζικό πόλο, επένδυσε 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία συμμετοχών Lyktos Participation, προκειμένου να αγοραστούν συνεταιριστικά μερίδια της Παγκρήτιας. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, τα πράματα δεν ήλθαν όπως τα σχεδίασε ο Μιχάλης Σάλλας και οι λοιποί μέτοχοι της Lyktos Participation και η επένδυση στην Παγκρήτια Τράπεζα δεν εξελίχθηκε όπως ανέμεναν.

Έτσι, μετά από μια σχεδόν εξαετία, στις 12/4/2023, με ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψε η Lyktos Participation με την Thrivest των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου υλοποιήθηκε η αποεπένδυση της ομάδας Σάλλα από την Παγκρήτια με την πώληση 17.762.020 μετοχών που κατείχε η Lyktos Participation και οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 11,25% του πιστωτικού ιδρύματος. Αυτές οι 17.762.020 μετοχές είχαν αγοραστεί από την Lyktos Participation με την καταβολή περίπου 14,2 εκατ. ευρώ. Το σε ποια τιμή πουλήθηκαν στην Thrivest δεν έγινε ποτέ γνωστό. Η Lyktos Participation είχε αρκεστεί να αναφέρει πως η μεταβίβαση θα είχε «θετικό αποτέλεσμα» στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2023. Ωστόσο λόγω της συγχώνευσης της με την Lyktos Holdings στο τέλος του 2023 αυτές οι καταστάσεις δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ.

Αλλά ούτε στις οικονομικές καταστάσεις της Lyktos Holdings για το 2023 μπορεί να εντοπιστεί το θετικό αποτύπωμα από τη μεταβίβαση των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η επένδυση στην Παγκρήτια Τράπεζα μέσω της Lyktos Participation δεν αναφέρθηκε ποτέ στις οικονομικές της καταστάσεις της DBC Diadikasia. Ειδικά στις οικονομικές καταστάσεις του 2023 δεν υπάρχει καμία εμφανής πρόσοδος σχετιζόμενη με την αποεπένδυση από την Παγκρήτια, παρά μια εγγραφή σε έσοδα συμμετοχών και χρεογράφων ύψους 142.595 ευρώ που όμως δεν παραπέμπει στην εν λόγω επένδυση. Απλά διότι εάν η DBC Diadikasia είχε χάσει το 90% των χρημάτων της από αυτή την επένδυση η Lyktos Participation δεν θα μπορούσε να μιλά για θετικό αποτέλεσμα, διότι η επένδυση των 14,2 εκατ. ευρώ θα είχε συρρικνωθεί στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Στη βάση αυτή δεν ξέρουμε εάν το έσοδο από την αποεπένδυση από την Παγκρήτια ελήφθη πρόσθετα υπόψη στην συνολική αποτίμηση της DBC Diadikasia, που πραγματοποίησαν οι επενδυτές Γιάννης Σάκκαρης, Γιώργος Πουλόπουλος και Αριστείδης Καρτσόλης, οι οποίοι και απέκτησαν το 51% της Diadikasia από τον Χρήστο Καινούργιο. Τα της αποτίμησης τα ξέρουν μόνον οι εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις.

Αποχώρηση Ρόκου από την AMD

Η AMD Telecom ξεκίνησε πριν 24 χρόνια από μια κωμόπολη της Θεσσαλονίκης και κατάφερε να εδραιωθεί στον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνίας, παρέχοντας υπηρεσίες δρομολόγησης SMS, φωνής και περιαγωγής ευρείας κάλυψης. Στηριζόμενη στο όραμα του επικεφαλής της Δημήτρη Ρόκου, ο οποίος στα 43 του χρόνια έχει πετύχει σημαντικά επιτεύγματα, η AMD Telecom είναι σήμερα μια εταιρεία με τζίρο κοντά στα 6 εκατ. ευρώ που απασχολεί 37 άτομα προσωπικό.

Καθώς η AMD Telecom είναι υπαρξιακά συνυφασμένη με τον ιδρυτή Δημήτρη Ρόκο, προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι προχθές αναρτήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο ανακοίνωση που αναφέρει πως το Διοικητικό Συμβούλιο της AMD Telecom αποφάσισε ομόφωνα τη διαγραφή του Δημήτρη Ρόκου από νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας και την ανάθεση των σχετικών καθηκόντων στον αδερφό του Γιώργο Ρόκο.

Το παρασκήνιο πίσω από την αποχώρηση του Δημήτρη Ρόκου από την AMD Telecom δεν το γνωρίζουμε, αλλά κάποιες μη διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως ατυχείς συμπράξεις και συνεργασίες του κ. Ρόκου με επιχειρηματίες των Αθηνών προκάλεσαν ενδοοικογενειακές εντάσεις.

Η Aegean Airlines

Η αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της Aegean Airlines κατά 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2024 (749,1 εκατ. ευρώ) και η ενίσχυση του EBITDA κατά 6% (147,6 εκατ. ευρώ) δείχνουν τη σταθερή πορεία της εταιρείας σε ένα απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, η μείωση των κερδών μετά από φόρους, από 37,1 εκατ. ευρώ το 2023 σε 22,9 εκατ. ευρώ εφέτος, υπογραμμίζει τις πιέσεις που δέχεται η εισηγμένη από το αυξημένο κόστος των δικαιωμάτων ρύπων. Η Aegean έχει ήδη προειδοποιήσει για τις προκλήσεις που έρχονται, καθώς η ΕΕ επιβάλλει αυστηρότερες ρυθμίσεις μέσω του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων (EU-ETS) και προωθεί τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF).

Αυτές οι εξελίξεις, μαζί με τη σταδιακή επιβολή φόρων στα αεροπορικά καύσιμα, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κόστος των πτήσεων, μειώνοντας τη ζήτηση και επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα προορισμών όπως η Ελλάδα. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα της Aegean θα δοκιμαστούν σε αυτό το νέο πλαίσιο, καθώς η αεροπορική βιομηχανία αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις για πιο βιώσιμες πρακτικές.

Η ElvalHalcor

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των αναλυτών σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2024 της ElvalHalcor. Ο Όμιλος της ElvalHalcor συνέχισε την ανοδική του πορεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, παρά τις δυσκολίες της αγοράς. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 2,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα του Ομίλου. Παράλληλα, αν και ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 3,8% λόγω της πτώσης στις τιμές κατεργασίας και του μίγματος πωλήσεων, τα κέρδη εμφάνισαν σημαντική βελτίωση.

Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 54,8%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 50,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αξιοσημείωτη είναι η σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού της ElvalHalcor κατά 144,5 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά την επιτυχή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και την επιβράδυνση των επενδύσεων, μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων προγραμμάτων στον κλάδο αλουμινίου.

Η UniCredit και η Commerzbank

Η πρόσφατη κίνηση της UniCredit να επενδύσει στην Commerzbank, αποκτώντας ποσοστό 9% της γερμανικής τράπεζας, έχει προκαλέσει ανησυχία και αμφισβητήσεις από αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι «σκελετοί στην ντουλάπα» της Commerzbank ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα για τους Ιταλούς επενδυτές στο μέλλον. Και δεδομένης της παρουσίας της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, τα σχόλια αυτά δεν περνούν εντελώς απαρατήρητα. Πάντως παρά τα ανησυχητικά σχόλια, η Commerzbank έχει δείξει εντυπωσιακή ανάκαμψη τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά από μια δύσκολη περίοδο που εκτεινόταν από το 2008 έως το 2018. Η Commerzbank συνέχισε την ανοδική της πορεία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με τα έσοδα να καταγράφουν σημαντική αύξηση σε όλα τα τμήματα πελατών.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα της τράπεζας βελτιώθηκε κατά 11%, φτάνοντας περίπου τα 2 δισ. ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες του έτους, με τα κέρδη να ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Αυτό αποτελεί το υψηλότερο ποσό κέρδους εξαμήνου των τελευταίων 15 ετών, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Commerzbank στην Πολωνία και τη Ρωσία. Η μείωση των εξόδων και η βελτίωση της αναλογίας εξόδων προς έσοδα στο 59% ενίσχυσαν τη θετική οικονομική εικόνα της γερμανικής τράπεζας, ενώ η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου παρέμεινε βελτιωμένη. Πάντως, πρέπει να αναφέρουμε πως σε αντίθεση με την γερμανική κυβέρνηση που δεν κατάλαβε πως η UniCredit έκτισε συμμετοχή 9% στην Commerzbank, το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού είχε πλήρη ενημέρωση για το deal μεταξύ Alpha Bank και UniCredit.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

NETWORK