Market Maven

Πως η επένδυση της Μαριάννας Λάτση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κέρδισε τον S&P 500, η Elpedison και ο λόγος που η ΤΙΤΑΝ δέχθηκε γραπτή σύσταση από το ΥΠΑΝ

Πως η επένδυση της Μαριάννας Λάτση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κέρδισε τον S&P 500, η Elpedison και ο λόγος που η ΤΙΤΑΝ δέχθηκε γραπτή σύσταση από το ΥΠΑΝ

Διευρύνεται η συνεργασία LATSCO - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η είσοδος του LATSCO Family Office στην Αττική Οδό μέσω της απόκτησης του 10% της Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση Μ.Α.Ε. έναντι 77,25 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνει την αγαστή συνεργασία που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης και η Μαριάννα Λάτση.

Μια συνεργασία που εδραιώθηκε τον Μάρτιο του 2021, όταν η LATSCO HELLENIC HOLDINGS S.A.R.L. , συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση απέκτησε το 7,6% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , καταβάλλοντας τότε 88 εκατ. ευρώ. Σήμερα η συμμετοχή αυτή έχει χρηματιστηριακή αξία 135 εκατ. ευρώ, ήτοι η κ. Λάτση καταγράφει κέρδος 53,41% από την επένδυσή της στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το οποίο είναι αισθητά μεγαλύτερο από την αντίστοιχη απόδοση του S&P 500 για το ίδιο διάστημα (42,40%). Αλλά το «deal» έκπληξη για την Αττική Οδό έχει και άλλους αφανείς συντελεστές.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο Νίκος Βουτυχτής, ο Chief Investment Officer του LATSCO Family Office στην Ελλάδα, ο οποίος σχεδίασε τη στρατηγική τοποθέτηση στο μετοχικό κεφάλαιο της Αττικής Οδού. Ως μέλος του ΔΣ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο κ. Βουτυχτής έδειξε ενθουσιασμό και μεγάλη επιθυμία στο να αποκτήσει η Μαριάννα Λάτση συμμετοχή στην Αττική Οδό και σε αγαστή συνεργασία με την ομάδα του Γιώργου Περιστέρη έφεραν εις πέρας το εγχείρημα, λίγα 24ωρα μετά την ανάληψη της παραχώρησης.

Καλά νέα για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η προσθήκη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη λίστα παρακολούθησης του FTSE Russell για πιθανή αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά δεν είναι απλώς μια «τεχνική» εξέλιξη·είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην οικονομική της σταθεροποίηση και την αναβάθμιση των κεφαλαιαγορών της. Το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια για την ένταξή της στις αναπτυγμένες αγορές, όπως ορίζονται από τον FTSE Russell, είναι ένας θετικός δείκτης της συνεχιζόμενης πορείας προς την οικονομική ανάκαμψη και την αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές επενδυτικό σκηνικό. Η προοπτική αναβάθμισης ανοίγει νέες δυνατότητες για την ελληνική οικονομία.

Με την ένταξή της στις αναπτυγμένες αγορές, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι παραδοσιακά στρέφονται προς πιο σταθερές και ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι νέοι δείκτες που θα αντικατοπτρίζουν την Ελλάδα ως αναπτυγμένη αγορά θα αυξήσουν την προβολή των ελληνικών μετοχών σε ένα ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ενισχύοντας τη ρευστότητα και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει τον Μάρτιο του 2025, όταν ο FTSE Russell θα επανεξετάσει την πρόοδό της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και θα αποφασίσει αν θα την αναβαθμίσει επισήμως.

Επενδυτική κινητικότητα για την Cenergy

Η δημόσια προσφορά για τις νέες μετοχές της Cenergy, που πραγματοποιείται τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 200 εκατ. ευρώ και η οποία ολοκληρώνεται αύριο, εξελίσσεται με σταθερούς ρυθμούς, δείχνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Από τα 200 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει η εταιρεία, τα καθαρά έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία της ανέρχονται στα 187,5 εκατ. ευρώ, αφού τα υπόλοιπα 12,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη διαφόρων δαπανών που σχετίζονται με την προσφορά. Οι δαπάνες αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, αμοιβές και προμήθειες προς τους αναδόχους, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν έως τα 9,1 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, περιλαμβάνουν τα έξοδα για αμοιβές προς την FSMA (Βελγική Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών), το Euronext Brussels, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα (HCMC), καθώς και το Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX). Τα νομικά και διοικητικά έξοδα, όπως και τα έξοδα δημοσιεύσεων, αποτελούν επίσης μέρος αυτών των δαπανών. Τα καθαρά έσοδα από την προσφορά των μετοχών θα αξιοποιηθούν κυρίως για δύο βασικούς σκοπούς. Το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 154 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων κατασκευής καλωδίων στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα υπόλοιπα περίπου 33,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, προσφέροντας ευελιξία στην Cenergy για να αντιμετωπίσει τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν. Εάν κριθεί αναγκαίο, το ποσό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση περαιτέρω βελτιώσεων και επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Ομίλου στην Ελλάδα.

Εξελίξεις για την Elpedison

Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Elpedison για το έτος 2023, που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Διοικητικό της Συμβούλιο, θα είναι οι τελευταίες που εγκρίνονται υπό το καθεστώς της διπλής μετοχικής παρουσίας των HELLENiQ ENERGY και Edison. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιταλική πλευρά, η πολυαναμενόμενη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του μοναδικού μετόχου της Elpedison αναμένεται να ξεκινήσει εντός 20 ημερών.

Η Elpedison, με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την παραγωγή, εμπορία και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την εμπορία και προμήθεια φυσικού αερίου και συναφείς υπηρεσίες ενεργειακής διαχείρισης, αποτελεί ελκυστικό στόχο και για τις δύο εταιρείες, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο τελικό τίμημα.

Οι εκλογές στο ΕΒΕΑ

Κάτι από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ θυμίζουν οι επικείμενες εκλογές στο ΕΒΕΑ. Σεβάσμιοι επιχειρηματίες που είχαν ενεργή συμμετοχή στο ΕΒΕΑ επί προεδρίας του Ανδρέα Κυριαζή, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την τρέχουσα κατάσταση. Με βαθιά γνώση και εμπειρία από εκείνη την εποχή, αναπολούν ένα Επιμελητήριο που λειτουργούσε με σαφήνεια, ουσιαστικές παρεμβάσεις και πραγματική στήριξη προς την επιχειρηματική κοινότητα.

Τότε, λένε, οι διαδικασίες ήταν ξεκάθαρες και το ΕΒΕΑ υπήρξε ένας πραγματικός πυλώνας στήριξης των επιχειρηματιών. Σήμερα, η εικόνα είναι θλιβερή. Οι διαδοχικές αναβολές των εκλογών, που φαίνεται να εξυπηρετούν μόνο τους κυβερνητικούς υποψηφίους, καταδεικνύουν ένα οργανισμό που έχει απομακρυνθεί από τον θεσμικό του ρόλο. Οι φωνές των μελών που ζητούν δυναμικές παρεμβάσεις δεν ακούγονται, με το Επιμελητήριο να φαίνεται πιο απομακρυσμένο από ποτέ από τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς.

Ο Γιάννης Μπρατάκος, η κυβερνητική επιλογή για το ΕΒΕΑ, δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα αυτούς τους βετεράνους της επιχειρηματικής κοινότητας. Η προηγούμενη θητεία του χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως «κενή», με υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν και έλλειψη ουσιαστικών παρεμβάσεων σε κρίσιμα ζητήματα. Ο Νίκος Σοφιανός με την προσέγγισή του για ένα Επιμελητήριο που θα επιστρέψει στις ρίζες του και θα λειτουργεί για τα συμφέροντα των μελών του, ακούγεται πιο συμπαθής σε αυτό το ακροατήριο, ωστόσο πολλοί αμφιβάλουν ότι μπορεί να ανατρέψει την τωρινή κατάσταση.

Γραπτή σύσταση στην ΤΙΤΑΝ

Την επιβολή γραπτής σύστασης στην ΤΙΤΑΝ λόγω τυπικών μη συμμορφώσεων σε ένα από τα προϊόντα της ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, δίνοντας στην εταιρεία την ευκαιρία να... «δέσει» καλύτερα τις διαδικασίες της. Η σύσταση αφορά τη μη συμμόρφωση προϊόντος της εταιρείας, και συγκεκριμένα της κόλλας πλακιδίων με την εμπορική ονομασία STEREA FLEX, τύπου C2TES1, που διατίθεται σε χάρτινη συσκευασία των 25 κιλών.

Το υπουργείο, σαν καλός ελεγκτής, διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές του Κανονισμού (ΕΕ) 305/2011, που ρυθμίζει τις απαιτήσεις για την εμπορία δομικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σύσταση, αποτελεί ένα είδος «καλοπροαίρετης υπενθύμισης» για την εταιρεία, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις χωρίς να περάσει από το «κακό σενάριο» των αυστηρότερων κυρώσεων. Με λίγα λόγια, το υπουργείο προσφέρει μια ευκαιρία συμμόρφωσης αντί για βαρύ πρόστιμο, αφήνοντας το περιθώριο στην ΤΙΤΑΝ να αποφύγει μελλοντικές επιπλοκές. Καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί κάποια προσφυγή κατά της απόφασης, η ΤΙΤΑΝ μάλλον σκοπεύει να συμμορφωθεί χωρίς πολλές αντιρρήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.