Market Maven

Πως ο τυφώνας Μίλτον επηρεάζει τα assets της Titan Florida και της Τεχνικής Ολυμπιακής, η Μοτοδυναμική και τα ερωτήματα για την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου

Πως ο τυφώνας Μίλτον επηρεάζει τα assets της Titan Florida και της Τεχνικής Ολυμπιακής, η Μοτοδυναμική και τα ερωτήματα για την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου
Αγωνία για τα assets της Titan Florida.

Ο τυφώνας Μίλτον αποτελεί πραγματική απειλή για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Φλόριντα και όλοι αναμένουν με κομμένη την ανάσα τί θα αφήσει πίσω στο πέρασμα του, κατά τη σημερινή και αυριανή ημέρα. Αγωνία υπάρχει στο επιτελείο της Τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ που μόλις προσφάτως ολοκλήρωσε δύο επενδύσεις στην περιοχή της Φλόριντα μέσω των θυγατρικών της Titan Florida LLC και Titan America LLC. Η Titan Florida LLC ολοκλήρωσε προ μηνών επένδυση 35 εκατ. ευρώ, κατασκευάζοντας θόλο αποθήκευσης 70.000 τόνων σε terminal στο λιμάνι της Τάμπα, έργο που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρα από τον νέο θόλο, η επένδυση ενίσχυσε και τις υπάρχουσες υποδομές αποθήκευσης χύδην φορτίου 60.000 τόνων της εταιρείας.

Η Τάμπα συγκαταλέγεται στις περιοχές που αναμένεται να δεχθούν μεγάλο πλήγμα από το φυσικό φαινόμενο και όλοι στην τσιμεντοβιομηχανία αγωνιούν για το σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι νέες αυτές υποδομές. Παράλληλα, εκτός από την εμβληματική επένδυση στον θόλο αποθήκευσης η Titan America LLC εγκαινίασε προ τετραμήνου και τα νέα της γραφεία στη Φλόριντα, τα οποία μίσθωσε για 11 χρόνια και 7 μήνες, με αρχική αξία μίσθωσης και δικαιώματος χρήσης ύψους 7,1 εκατ. ευρώ. Αν και τα γραφεία αυτά δεν είναι στο μάτι του κυκλώνα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα ήσυχος.

Η «τυχερή» Τεχνική Ολυμπιακή

Κάποιοι ωστόσο είναι περισσότερο τυχεροί και δεν θα επηρεαστούν άμεσα από τον τυφώνα και τις πλημύρες που θα προκαλέσει. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και η Τεχνική Ολυμπιακή της οικογένειας Στέγγου που μόλις προ μηνών απέκτησε ένα οικόπεδο 1.715 τ.μ. στο Treasure Island της Φλόριντα. Η εν λόγω περιοχή θα βρεθεί τις επόμενες ώρες κυριολεκτικά στο επίκεντρο του τυφώνα.

Και λέμε πως η Τεχνική Ολυμπιακή είναι τυχερή διότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να κτίζει το Condo Hotel που προτίθεται να αναπτύξει στην παραθαλάσσια τουριστική περιοχή που βρίσκεται μόλις 28 μίλια μακριά από την Τάμπα. Θα μπορούσε το ακίνητο που απέκτησε η οικογένεια Στέγγου έναντι 2,6 εκατ. δολαρίων να χάσει την αξία του, λόγω του φαινομένου; Δεδομένου ότι μιλάμε για τη Φλόριντα, αυτό ακούγεται μάλλον απίθανο.

Δυσάρεστη έκπληξη

Σε δυσάρεστη έκπληξη εξελίσσεται για τους επενδυτές που μετείχαν στο placement της Εθνικής Τράπεζας η τοποθέτησή τους στον τραπεζικό τίτλο. Η μετοχή έκλεισε χθες στα 7,43 ευρώ, 1,51% χαμηλότερα από την τιμή του placement (7,55 ευρώ). Και ο όγκος των συναλλαγών είναι αυτός που προβληματίζει, καθώς άλλαξαν χέρια 6.907.239 μετοχές. Δεδομένου ότι ήδη μέσα σε δύο ημέρες έχει αλλάξει χέρια το 11% σχεδόν των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που διατέθηκαν στη δημόσια προσφορά, θα μπορούσε να πιθανολογήσει κανείς πως οι πιέσεις θα συνεχισθούν….

Η Τράπεζα Κύπρου

Το τι συνέβη χθες και προχθές με την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου θα πρέπει ίσως να αναζητηθεί στα τέλη Ιουνίου όταν και είχε προαναγγελθεί από το Bloomberg πως η AB CarVal Investors αναζητούσε αγοραστή για το ποσοστό της στην τράπεζα. Στις 21 Ιουνίου η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου είχε κλείσει στα 4,20 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της ήταν στο 1,8 δισ. ευρώ. Το αναφέρουμε αυτό διότι το placement του 3,2% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου έγινε στην τιμή των 4,20 ευρώ, ήτοι με discount 13,40% σε σχέση με τη τιμή της μετοχής στη συνεδρίαση της Τρίτης (4,85 ευρώ).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή να σημειώσει στη χθεσινή συνεδρίαση απώλειες 10,52% και να κλείσει στα 4,3400 ευρώ, όταν την Τρίτη η ίδια μετοχή είχε σημειώσει ράλι 7,54% και είχε ανέλθει από τα 4,51 ευρώ στα 4,85 ευρώ χωρίς εμφανή λόγο. Δύο είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Ποιοι οδήγησαν την Τρίτη τη μετοχή της Τράπεζα Κύπρου στα 4,85 ευρώ. Και πως το accelerated bookbuilding που διενήργησαν οι Merrill Lynch International και Jefferies διαθέτοντας 13.500.000 μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος «έτυχε» να οδηγήσει την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα επίπεδα της 21ης Ιουνίου 2024, ενσωματώνοντας discount 13,40%.

Η Μοτοδυναμική

Ο Πάρης Κυριακόπουλος, ο CEO της Μοτοδυναμική μάλλον θα εισπράξει «γκρίνιες» για τον τρόπο με τον οποίο η εισηγμένη αποφάσισε να επιβραβεύσει τα διευθυντικά της στελέχη για την επίτευξη των στόχων του 2024. Η δωρεάν διάθεση έως 105.000 ίδιων μετοχών, συνολικής αξίας έως 273.000 ευρώ για ολόκληρο το διευθυντικό επιτελείο δεν είναι ομολογουμένως γενναιόδωρη κίνηση. Ωστόσο, η επιβράβευση δεν είναι καν άμεση ούτε δεδομένη. Οι μετοχές θα πρέπει να διατηρηθούν για δύο χρόνια πριν οι δικαιούχοι μπορέσουν να τις πουλήσουν. Η δε «παροχή» είναι πλήρως οικειοθελής και μπορεί να τροποποιηθεί, ανακληθεί ή καταργηθεί ανά πάσα στιγμή.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.