Διεθνή

Τυφώνας Μίλτον: Σαρώνει τώρα τη Φλόριντα - Live οι εξελίξεις

Τυφώνας Μίλτον: Σαρώνει τώρα τη Φλόριντα - Live οι εξελίξεις Φωτογραφία: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH - ΑΠΕ ΜΠΕ
Δείτε live εικόνα από τον τυφώνα Μίλτον που χτυπάει τη Φλόριντα. Οι επόμενες ώρες αναμένεται να είναι οι δυσκολότερες για τις ανατολικές ακτές. Οι διακοπές ρεύματος αυξήθηκαν κατακόρυφα σε ολόκληρη τη Φλόριντα καθώς ο τυφώνας Μίλτον «χτυπά» την ενδοχώρα - διπλασιάστηκαν σε 2 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα σε περίπου 3 ώρες

Ο τυφώνας Μίλτον χτυπάει τις τελευταίες ώρες της ακτές της Φλόριντα. Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC) ενημέρωσε λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος, 23:00 τοπική ώρα), πως ο Μίλτον έφθασε κοντά στη νήσο Σιέστα Κι, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 205 χλμ/ώρα.

Το κύμα καταιγίδας κατά μήκος της δυτικής ακτής της Φλόριντα άρχισε να δυναμώνει καθώς έπεφτε το φως της ημέρας την Τετάρτη, με τον τυφώνα Μίλτον να φτάνει στην ακτή με ισχυρές βροχές και καταστροφικούς ανέμους, που έχουν ήδη προκαλέσει πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα.

{https://x.com/NHC_Surge/status/1844225369798475799}

Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για το απειλητικό για τη ζωή κύμα καταιγίδας, το οποίο αναμενεται να φθάσει έως και τα 4 μέτρα σε ορισμένες περιοχές, όπως η Μπόκα Γκράντε στο άκρο της δυτικής ακτής.

{https://x.com/NWSTampaBay/status/1844188208839668083}

«Ο συνδυασμός ενός επικίνδυνου κύματος καταιγίδας και της παλίρροιας θα προκαλέσει την πλημμύρα κανονικά ξηρών περιοχών κοντά στην ακτή από την άνοδο των υδάτων που κινούνται προς το εσωτερικό της ακτογραμμής», είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα οι μετεωρολόγοι.

{https://x.com/StPeteFL/status/1844199722367713517}


Ο τυφώνας «ξήλωσε» την οροφή γηπέδου στο St. Petersburg

Η οροφή του γηπέδου του Tropicana Field φαίνεται να έχει αποκολληθεί, καθώς ο τυφώνας Μίλτον πλήττει την περιοχή.

Βίντεο που κατέγραψε έξω από το γήπεδο η θυγατρική του CNN, WFTS, δείχνει ένα τμήμα της εκτεθειμένης στέγης, καθώς κομμάτια της κουνιούνται στον άνεμο.

Το Tropicana Field φιλοξενεί την ομάδα Tampa Bay Rays του MLB και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης St. Petersburg.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον τυφώνα Μίλτον, ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί ως «στρατόπεδο» βάσης 10.000 ατόμων για τις πρώτες επιχειρήσεις καθαρισμού και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

{https://youtu.be/fdnFPadNgR0?si=UwkWpdYu5gCoBSQr}


Δύο εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος αυξήθηκαν κατακόρυφα σε ολόκληρη τη Φλόριντα καθώς ο τυφώνας Μίλτον «χτυπά» την ενδοχώρα - διπλασιάστηκαν σε 2 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα σε περίπου 3 ώρες, σύμφωνα με το PowerOutage.us.

Κοντά στο Siesta Key, όπου προσγειώθηκε η καταιγίδα, ορισμένες κομητείες αναφέρουν ότι πάνω από το 70% των πελατών ενέργειας είναι χωρίς ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων των κομητειών Sarasota, Manatee και Pinellas. Η κομητεία Χάρντι στην κεντρική Φλόριντα βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο σκοτάδι, με το 97% των πελατών να αντιμετωπίζει διακοπές ρεύματος.

Οι διακοπές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς οι άνεμοι του Μίλτον κινούνται περίπου με ταχύτητα 255 μίλια, σαρώνοντας την κεντρική Φλόριντα.


Οι επόμενες ώρες αναμένεται να είναι οι δυσκολότερες για τις ανατολικές ακτές εκτιμούν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, με τον Δήμαρχο της Τάμπα να κάνει πριν από λίγο νέα έκκληση στους κατοίκους να μείνουν προφυλαγμένοι σε ασφαλές σημείο.

{https://twitter.com/mattlavietes/status/1844205770990358610}

{https://twitter.com/CharlesPeekWX/status/1844207425144184887}

Δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν, ο Μίλτον – μια «θανατηφόρα και καταστροφική καταιγίδα», όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) Ντιάν Κρίσγουελ σαρώνει το νοτιοανατολικό άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

{https://twitter.com/CharlesPeekWX/status/1844195712915099681}

{https://twitter.com/weatherchannel/status/1844211126550266307}

Η κομητεία Μάρτιν της Φλόριντα αναφέρει πολλούς τραυματισμούς και δεκάδες ζημίες σε σπίτια, ενώ υπάρχουν και νεκροί.