Οικονομία

Η Φωτίου ανακοινώνει τα «ΚΕΠ Αλληλεγγύης»

Η Φωτίου ανακοινώνει τα «ΚΕΠ Αλληλεγγύης» Η Φωτίου ανακοινώνει τα «ΚΕΠ Αλληλεγγύης»
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, 5/4/2016 με θέμα « Η συνεργασία του Υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας με στόχο την πιο ολοκληρωμένη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών από το δίκτυο των Κέντρων Κοινότητας».

Όπως δημοσιεύσαν πρώτα τα dikaiologitika.gr με κοινή υπουργική απόφαση έχει ήδη ρυθμιστεί το πλαίσιο λειτουργίας των «ΚΕΠ Αλληλεγγύης», όπου θα φέρει ως επίσημη ονομασία Κέντρα Κοινότητας και θα δημιουργηθούν στους δήμους της χώρας. Σκοπός να εξυπηρετούν όσους πολίτες χρίζουν πρόνοιας.

Ειδικότερα σκοπός των «Κέντρων Κοινότητας» είναι η περαιτέρω υποστήριξη των δήμων στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με την απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε κάθε δήμο θα μπορεί να λειτουργεί «Κέντρο Κοινότητας».

Τα «Κέντρα Κοινότητας», τα Παραρτήματα και οι Κινητές Μονάδες τους, θα λειτουργούν ως δομές συμπληρωματικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των αντίστοιχων ΟΤΑ α' βαθμού και εποπτεύονται από αυτές.

Το «Κέντρο Κοινότητας» θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:

- Υποδοχή-Ενημέρωση-Υποστήριξη των πολιτών.

- Πληροφόρηση ή/και παραπομπή των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο (πχ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προ-γράμματα του «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους», κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κλπ).
- Υποστήριξη στη διαδικασία ένταξης των πολιτών στα ανωτέρω προγράμματα. Τα «Κέντρα Κοινότητας» υποχρεούνται ιδιαίτερα να παρέχουν υποστήριξη στους πολίτες κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το Πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», τόσο για την ορθή συμπλήρωση αυτής, όσο και για την προσκόμιση και παραλαβή των κατά περίπτωση απαραίτητων δικαιολογητικών.

- Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
- Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες δομές και υπηρεσίες που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του «Κέντρου Κοι-νότητας», π.χ. Κοινωνικοί Ξενώνες Αστέγων,

-Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές για ΑμεΑ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Προγράμματα για Ηλικιωμένους, Προγράμματα για Ρομά, Προγράμματα για Μετανάστες κλπ.

- Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων: α) σε υπηρεσίες απασχόλησης (π.χ. ΟΑΕΔ) για την ένταξη των ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης, δράσεις απασχόλησης, επιμορφωτικά σεμινάρια σε φορείς αρμόδιους για την εφαρμογή προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.

- Συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας προς ένταξη των ανέργων.