Οικονομία

«Μπλοκάρει» η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό

«Μπλοκάρει» η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό «Μπλοκάρει» η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Οι επικουρικές συντάξεις και οι ασφαλιστικές εισφορές, αποτελούν τα κυριότερα πεδία διαφωνίας, για να επέλθει η συμφωνία για το Ασφαλιστικό, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Η ελληνική πλευρά, εκτιμά ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο που επιμένει να διαφωνεί έντονα για το ύψος των επικουρικών συντάξεων. Ουσιαστικά, το Ταμείο, παραμένοντας αμετακίνητο στην αρχική θέση του, να διαφωνεί για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ζητάει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ύψους 700 εκατ ευρώ για το τρέχον έτος. Επίσης, απαιτεί να εφαρμοστεί ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, κάτι που σημαίνει ότι στο εξής, πιθανή εμφάνιση ελλείμματος στο ΕΤΕΑ, θα προκαλεί σχεδόν αυτόματες νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρήτρα αποτέλεσε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «κόκκινο πανί» ήδη από την πρώτη φάση της και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι είχε τεθεί σε λειτουργία από την κυβέρνηση της ΝΔ. Άλλωστε είχε προκαλέσει και οριζόντιες περικοπές ύψους 5,2% στις επικουρικές συντάξεις, τον Ιούλιο του 2014…

Κατά την χθεσινή, τρίωρη συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και στους επικεφαλής των θεσμών, συμφωνία μπορεί να μην επετεύχθη, όμως προέκυψαν και κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι, παρά τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί για τις επικουρικές συντάξεις, δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων. Επίσης, γνωστοποιεί ότι έχει επέλθει συμφωνία και στο σκέλος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια.

Η εθνική σύνταξη θα θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης, θεωρεί ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Όπως φαίνεται ο κατώτατος συντελεστής 0,77 διατηρείται για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15αετία, ενώ παραμένει αμετάβλητος και ο συντελεστής 2, για συνταξιοδότηση στα 40 έτη προϋπηρεσίας. Όμως, υπάρχει το σενάριο να έχουν ζητηθεί αλλαγές στο σκέλος των συντελεστών για τα ενδιάμεσα έτη, δηλαδή από 20 – 35 χρόνια προϋπηρεσίας, γεγονός που μπορεί να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις νέες κύριες συντάξεις, που θα προκύψουν από την ψήφιση του νόμου για το Ασφαλιστικό και μετά.

Ξεχωριστό αντικείμενο διαπραγμάτευσης, φαίνεται ότι αποτελούν και οι συντάξεις χηρείας, με τους θεσμούς να επιμένουν ότι πρέπει να τεθεί όριο στο 57ο έτος ηλικίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προτείνουν όσοι δικαιούχοι βρίσκονται κάτω από το συγκεκριμένο όριο, να λαμβάνουν συντάξεις χηρείας μόνο για τρία έτη. Ειδικά για τα ανήλικα τέκνα που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία δικαιούχων, ζητείται η παροχή να διακόπτεται στο 18ο έτος της ηλικίας τους, ή στο 24ο , εάν σπουδάζουν.

Επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, αναμένται να οριστεί για αύριο Σάββατο.