Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Πώς θα συμπληρώσετε τις δηλώσεις εισοδήματος Ε1, Ε2, Ε3

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Οδηγός για σωστή συμπλήρωση Φορολογικές δηλώσεις 2016: Οδηγός για σωστή συμπλήρωση
Αναλυτικές οδηγίες: Πώς θα συμπληρώσετε τις δηλώσεις εισοδήματος Ε1, Ε2, Ε3. Εκδόθηκε και φέτος απο την ΓΓΔΕ το βιβλιαράκι για τις φορολογικές δηλώσεις 2016 όπου παρουσιάζει όλες τις λεπτομέρειες για την σωστή συμπλήρωση των εντύπων της δήλωσης E1, E2, E3 στο taxisnet. Περίπου 6.000.000 φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο τριών μηνών, καθώς η προθεσμία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2016 θα διαρκέσει ως τα τέλη Ιουνίου, για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης, το οποίο έχει αλλάξει σε ελάχιστα σημεία σε σύγκριση με το περυσινό.

Ειδικότερα σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε έναν αναλυτικό οδηγό για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων 2016.

Από φέτος, μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, τα μέρη Συμφώνου Συμβίωσης, εφόσον έχουν ενημερώσει σχετικά το Τμήμα - Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., με την απαιτούμενη δήλωση μεταβολής.

Με την υποβολή της δήλωσης, εφόσον δεν επιλεγεί για έλεγχο, προσδιορίζεται το καταβλητέο ποσό του φόρου ή το ποσό της επιστροφής και ενημερώνεστε αναλόγως, είτε για την ταυτότητα οφειλής και τις δόσεις είτε για τη διαδικασία είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού. Η πράξη προσδιορισμού του φόρου δεν θα σας αποσταλεί ταχυδρομικά αλλά θα έχετε τη δυνατότητα να την εκτυπώσετε.

Συνεχίζεται να προβλέπεται και φέτος επιπλέον μείωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το ποσό των 21.000 ευρώ, αλλά χωρίς την υποχρέωση συμπλήρωσης αποδείξεων. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι στις ιατρικές δαπάνες περιλαμβάνεται και η δαπάνη για την αγορά φαρμάκων.

Ειδικά οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2015 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

Κατεβάστε τις οδηγίες εδώ