Οικονομία

Στους οικονομολόγους βουλευτές «έφτασε» το Οικονομικό Επιμελητήριο για το ασφαλιστικό

Στους οικονομολόγους βουλευτές «έφτασε» το Οικονομικό Επιμελητήριο για το ασφαλιστικό Στους οικονομολόγους βουλευτές «έφτασε» το Οικονομικό Επιμελητήριο για το ασφαλιστικό
Την στήριξή των βουλευτών οικονομολόγων «για να μην δημιουργηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες δύο ταχυτήτων στον τομέα της ασφάλισης» ζήτησε η κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου από όλα τα κόμματα της Βουλής κατά τη διάρκεια σημερινής ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε το επιμελητήριο.

Σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου αναφέρονται τα εξής:

- Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία για μέτρα σε βάθος χρόνου για το ασφαλιστικό. Τέλος, δήλωσε πως πρέπει να διεκδικηθεί η ισότιμη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών και να μελετηθούν περαιτέρω τα ζητήματα των αδικιών.

- Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, είπε ότι ο διάλογος στη χώρα μας αναφορικά με το ασφαλιστικό πρέπει να γίνει και με στοιχεία ασφαλιστικών συστημάτων άλλων χωρών και πρόσθεσε ότι είναι άκρως αντίθετος τόσο με την φιλοσοφία των προωθούμενων αλλαγών, όσο με και με το προωθούμενο σύστημα εισφορών τις οποίες και χαρακτήρισε εξοντωτικές. Θεώρησε δε αυτονόητη την ίση μεταχείριση όλων των κλάδων.

- Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, χαρακτήρισε μείζον ζήτημα την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την προτεινόμενη νέα δομή που προβλέπει ένα ταμείο για όλους. Ενώ, εξέφρασε και την αντίθεσή του με την ανατροπή των ποσοστών αναπλήρωσης και την δημιουργία δύο ταχυτήτων επιστημόνων.

- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για βίαιο εκτόπισμα των ελεύθερων επαγγελματιών από την αγορά εργασίας με μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών και της ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των παροχών.

-Ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, τόνισε πως χρειάζεται ένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο θα έχει βάθος χρόνου (10 - 20 χρόνια) και δεν θα ανανεώνεται κάθε 2,5 χρόνια. Πρόσθεσε, πως όσο ο διάλογος γίνεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης, δεν θα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις. Κλείνοντας, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη δικαιοσύνη μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών.

-Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, δήλωσε πως το λάθος που έχει γίνει είναι ότι οι εισφορές καλύπτουν μόνο τις τωρινές συντάξεις, αντί να καλύπτουν και σε βάθος 5 χρόνων και πάνω. Κλείνοντας, τάχθηκε κατά των διακρίσεων των ελεύθερων επαγγελματιών σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομίας.

-Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει διαχωρισμό των κλάδων και έτσι υπάρχουν ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων και πρότεινε τον ίδιο υπολογισμό εισφορών των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών.