Οικονομία

Στο επίκεντρο η Ασφάλεια των Τροφίμων στη συνάντηση Αποστόλου με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Αρχής

Στο επίκεντρο η Ασφάλεια των Τροφίμων στη συνάντηση Αποστόλου με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Αρχής Στο επίκεντρο η Ασφάλεια των Τροφίμων στη συνάντηση Αποστόλου με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Αρχής
Ζητήματα σχετικά με το βακτήριο της Xylella fastidiosa στις καλλιέργειες και την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών συζητήθηκαν διεξοδικά στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης του εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) Bernhard Url με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, «ενημερώσαμε για τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει για να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη ζωονόσο όπως επίσης σταθήκαμε στη συνομιλία μας στο άλλο μεγάλο πρόβλημα της φυτικής παραγωγής, το ζήτημα που έχει προκύψει με το βακτήριο της Xylella στις χώρες της νότιας Ευρώπης και ειδικότερα στην Ιταλία.

Είναι θετικό το ότι στη χώρα μας δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα. Κάνουμε ελέγχους σε καθημερινή βάση ειδικότερα στην είσοδο από την Ιταλία προς τη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε τέτοιο πρόβλημα γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ο κλάδος του ελαιολάδου και της ελιάς θα υποστεί τεράστιο πλήγμα και από πλευράς και του επικεφαλής της αντιπροσωπείας υπήρξε μια θετική ανταπόκριση για τη στήριξη της προσπάθειας που κάνουμε και στα δύο επίπεδα και μέσα από τέτοιου είδους συναντήσεις και στηρίξεις που εξασφαλίζουμε από την πλευρά των διεθνών οργανισμών η χώρα μας προσπαθεί να τις εκμεταλευτεί και να ανταποκρίνεται».

Στη συνάντηση εργασίας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων Bernhard Url και στελέχη της EFSA συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ιωάννης Τσιάλτας, οι προϊστάμενοι της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής, της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προστατέψει την φέτα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στο περιθώριο του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας είχε ειδική συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας επίτροπο Χόγκαν, σχετικά με την προστασία της φέτας στη Συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η ΕΕ με τη Νότια Αφρική.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αποστόλου, «στο σχέδιο της συμφωνίας για τη φέτα δεν προστατεύεται επαρκώς, και αυτό αποτελεί έναν κίνδυνο όχι μόνο για τη συγκεκριμένη αγορά της Νότιας Αφρικής, αλλά και για άλλες συμφωνίες που συζητά την περίοδο αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση με άλλες χώρες.

Εξήγησα στον επίτροπο ότι η φέτα είναι η πιο σημαντική και εμβληματική ελληνική γεωγραφική ένδειξη, η "ναυαρχίδα" των ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να την προστατέψει και όχι να την αντιμετωπίζει ως ήσσονος σημασίας προϊόν. Προς το παρόν έχουμε μπλοκάρει τη συμφωνία και έχω ζητήσει από τον Επίτροπο να οργανώσει τριμερή συνάντηση Κομισιόν, Ελλάδας και Νότιας Αφρικής για να βρούμε λύση. Ούτως ή άλλως θα έχουμε και άλλη συνάντηση με τον κ. Χόγκαν στο συμβούλιο τον Μάιο. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα για το οποίο χρειάζεται, πέραν της αυτονόητηςς κυβερνητικής προσπάθειας και συνεννόηση σε εθνικό επίπεδο ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιατί ένα αποτέλεσμα από τη συγκεκριμένη συμφωνία θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για τις επόμενες συμφωνίες».