Οικονομία

ΜΤΠΥ: Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων

ΜΤΠΥ: Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Βαθιά μπαίνει το μαχαίρι στα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αφού οι περίπου 284.000 δικαιούχοι κινδυνεύουν με νέα περικοπή από 35% και άνω. Αύριο Δευτέρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ΔΣ στο Ταμείο, όπου θα διαπιστωθεί ξανά, η... παραγωγή ελλειμμάτων και πλέον θα κληθούν τα μέλη του να αποφασίσουν, στη βάση της τελικής εισήγησής τους προς το υπουργείο Εργασίας.

 Με δεδομένο ότι έχει προαποφασιστεί από την αρχή της χρονιάς, εάν δεν βρεθούν άλλοι πόροι, να γίνουν περικοπές στα επίπεδα του 32,5%, θεωρείται πια πολύ πιθανό να αποφασιστεί νέος κύκλος περικοπών. Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πριν από την 29η Ιουνίου, όταν είναι προγραμματισμένη η  νέα καταβολή μερισμάτων, αφού στο εξής δεν θα γίνεται κάθε μήνα, αλλά κάθε τρίμηνο.

Η διοίκηση του Ταμείου, κατάφερε να αποπληρώσει πριν από λίγες ημέρες το δάνειο ύψους 16 εκατ ευρώ που είχε λάβει από το ΙΚΑ, τον Μάρτιο, ενώ επέστρεψε στο ΕΤΕΑ άλλα 6 εκατ ευρώ, από τα 12 εκατ ευρώ που είχε δανειστεί για την καταβολή μερισμάτων το πρώτο δίμηνο του έτους. Τα υπόλοιπα 6 εκατ ευρώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται να εκταμιευθούν και να αποδοθούν στον υπερταμείο επικουρικής ασφάλισης, πριν από το Πάσχα. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες αύξησης των εσόδων του Ταμείου από τα ενοίκια που εισπράττει, αφού διαθέτει μια σειρά από κτίρια «φιλέτα». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ συγκαταλέγονται το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, το κτίριο που στεγάζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος, αλλά και πολυκατοικίες στην οδό Πανεπιστημίου, στην οδό Συγγρού και στην οδό Λυκούργου.

Ακόμα και έτσι όμως, οι διοίκηση γνωρίζει ότι είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να καλυφθεί το σύνολο των 36 εκατ ευρώ που αποτελούν τη μηνιαία δαπάνη του Ταμείου, όταν τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές δεν υπερβαίνουν τα 22 εκατ ευρώ. Η έλλειψη του κοινωνικού πόρου, που καταργήθηκε, έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα και γι' αυτό η επιλογή των περικοπών μοιάζει αναπόφευκτη. Στο Ταμείο χορηγούνται μερίσματα που κατά μέσο όρο, μετά τον πρώτο κύκλο περικοπών από το 2010 και μετά, έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των 140 ευρώ.