Οικονομία

Λευκός καπνός στην διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό

Έκλεισε συμφωνία θεσμών - κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό Έκλεισε συμφωνία θεσμών - κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό
Κλείδωσε ουσιαστικά η συμφωνία θεσμών και κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό αφού απομένουν πλέον πολύ μικρές λεπτομέρειες που εξετάζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αυτό έκανε γνωστό ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος αναχωρώντας από το κεντρικό ξενοδοχείο που διεξάγεται η διαπραγμάτευση. Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί ουσιαστικά συμφωνία για το Ασφαλιστικό με τους εκπροσώπους των δανειστών αφού μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες σχετικά με τις ποσοτικοποιήσεις και μια διαφορά περίπου 70 εκατ ευρω σε αυτές.

Οπως εξήγησε, έγινε αποδεκτή από τους πιστωτές η πρόταση της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις, θέμα για το οποίο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης υπήρχε διαφωνία. Κατά τον ίδιο, συμφωνήθηκε η αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου 2016-31 Μαΐου 2019 κατά 1% και 0,5% για τα επόμενα τρία έτη. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι απομένει να αποσαφηνιστεί πώς θα εξοικονομηθούν ακόμα 70 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10% του συνόλου των 700 εκατ. ευρώ που αναζητούνταν προκειμένου να κλείσει το πακέτο παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα έχει άλλη συνάντηση με τους δανειστές για το θέμα αυτό.

Αγκάθι όμως πλέον για την κυβέρνηση σχετικά με το Ασφαλιστικό είναι η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου κρίνονται αντισυνταγματικές.

Ο Υπουργός Εργασίας μίλησε για παρεξήγηση που θα λυθεί όταν κατατεθούν μαζί με το νομοσχέδιο στην βουλή οι αναλογιστικές μελέτες.