Οικονομία

Χτυπάνε «κόκκινο» τα επιχειρηματικά δάνεια στην χώρα

Χτυπάνε «κόκκινο» τα επιχειρηματικά δάνεια στην χώρα Χτυπάνε «κόκκινο» τα επιχειρηματικά δάνεια στην χώρα
Όλο και περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους, καθιστώντας το «κόκκινο». Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας.

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα τις διοικήσεις τους, καθώς η τάση αύξησης των επιχειρηματικών δανείων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2016. Το ανησυχητικό είναι ότι η αύξηση των καθυστερήσεων που καταγράφεται ταυτόχρονα σε όλες τις τράπεζες, σε διαφορετικό βαθμό στην καθεμία, αποτυπώνει τη μεγέθυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι καθυστερήσεις στεγαστικών και γενικότερα όλων των άλλων κατηγοριών δανείων παρουσιάζουν κάμψη τόσο στο τέταρτο τρίμηνο 2015 όσο και στο πρώτο του 2016. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε βάσιμες προσδοκίες ότι η αγορά έφτασε στο σημείο κορύφωσης των καθυστερήσεων και πλέον ξεκινά σταδιακά και αργά η ομαλοποίηση. Ωστόσο, τα επιχειρηματικά δάνεια αποτέλεσαν εξαίρεση, καθώς δεν καταγράφηκε κάμψη αλλά αντιθέτως άνοδος των καθυστερήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Το χειρότερο είναι ότι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2016 επιβεβαίωσαν ότι αυξάνονται τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και μάλιστα παρουσίασαν περαιτέρω αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους λόγω έλλειψης ρευστότητας.