Πολιτική

Η απάντηση Χατζηδάκη δεν κάλυψε Στυλιανίδη και Σαλμά: Δεν είμαστε μόνο 11

Η απάντηση Χατζηδάκη δεν κάλυψε Στυλιανίδη και Σαλμά: Δεν είμαστε μόνο 11 Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC
Ακάλυπτοι έμειναν βουλευτές από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών.

Μάριος Σαλμάς και Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν καλύφθηκαν από την απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη στην ερώτηση που κατέθεσαν - μαζί με άλλους 9 βουλευτές της ΝΔ - για τα «κόκκινα» δάνεια και αμφότεροι επισημαίνουν ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τους δανειολήπτες, καθώς ο υπουργός Οικονομικών εστίασε στις τράπεζες.

Ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας στο Open, αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό «αντάρτικο» όσον αφορά την πρωτοβουλία των «11», ξεκαθαρίζοντας ότι άσκησαν τον συνταγματικό τους ρόλο «για να στηρίξουμε την (κυβερνητική) προσπάθεια, όχι να την αποδυναμώσουμε».

«Δεν μπορούμε ούτε μουγγοί ούτε τυφλοί να είμαστε», υπογράμμισε, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ήθελαν να υπογράψουν την Ερώτηση κι άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Μάριος Σαλμάς.

Αναπάντητα ερωτήματα

«Εμείς δεν ρωτήσαμε αν εξυγιάνθηκαν και πόσο εξυγιάνθηκαν οι τράπεζες. Εμείς ρωτήσαμε για τη θέση των δανειοληπτών, των εγγυητών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή η θέση δεν έχει βελτιωθεί. Δηλαδή, όταν έχουν γίνει 22.000 εξωδικαστικοί μέχρι τώρα και από τα 90 δισ. χρέη έχουν ρυθμιστεί ελάχιστα, δηλαδή απομένουν άλλα περίπυο 70 δισ., αντιλαμβάνεστε ότι 4 στα 5 σπίτια κινδυνεύουν. Δεν έχουμε πάρει απάντηση: ποια είναι αυτά τα funds; Ποιοι είναι από πίσω, στο μετοχικό τους κεφάλαιο; Ποια φυσικά πρόσωπα, ποιες εταιρείες; Πού είναι η έδρα τους; Πόσους φόρους πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο; Σε ποιους πουλούν αυτά που παίρνουν μέσα από τους πλειστηριασμούς;», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Εγώ εκλέγομαι στη Ροδόπη, ξέρετε τις ευαισθησίες της περιοχές. Ποιος μου λέει ότι αύριο δεν θα έρθουν 100 Τούρκοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι να αγοράσουν σπίτι μέσα στον νομό μου;», τόνισε.

Ζήτησε περισσότερη ευαισθησία απέναντι σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, τονίζοντας: «Οταν ο οφειλέτης παίρνει το fund και δεν απαντά κανείς στο τηλέφωνο, όταν κάποιες διαδικασίες εφαρμόζονται στρεβλά και εξωθείται σε αναγκαστικό πλειστηριασμό ένα ακίνητο, του οποίου το κεφάλαιο έχει ήδη πληρωθεί από τον οφειλέτη στην τράπεζα, απλά δεν έχει πληρωθεί ο τόκος, και το παίρνει σε εξευτελιστική τιμή ο διαχειριστής για να το πουλήσει διπλάσια τιμή και να κερδοσκοπήσει και ο άλλος να καταστραφεί και να χάσει το σπίτι του ή τη ζωή του, ε, αυτή η ευαισθησία πρέπει από κάποιους να διατυπωθεί. Αυτό κάναμε εμείς...».

Επεσήμανε ότι οι όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης, έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν μόνο τα 7 από τα 90 δισ. των χρεών. «Αντιλαμβάνεστε ότι κάποιο κενό υπάρχει, είτε στην εφαρμογή είτε στο πλαίσιο», πρόσθεσε.

«Ήθελαν να υπογράψουν κι άλλοι»

Ερωτηθείς αν οι 11 βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση, λειτουργούν ως «συντονισμένη ομάδα», είπε ότι «πάρα πολλοί συνάδελφοί παρεξηγήθηκαν μαζί μας που δεν τους ειδοποιήσαμε για να υπογράψουν».

Σαλμάς: Είμαστε πολλοί έμπειροι για να κάνουμε λάθος

«Δεν πρόκειται περί ανταρσίας», επεσήμανε από την πλευρά του και ο Μάριος Σαλμάς, μιλώντας επίσης στο Open.

Οπως είπε, οι 11 βουλευτές που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή, «είμαστε πολλοί έμπειροι για να κάνουμε λάθος».

Σχολιάζοντας την απάντηση Χατζηδάκη, είπε ό,τι και ο κ. Στυλιανίδης: άλλα ρώτησαν, άλλα απαντήθηκαν. «Ο υπουργός τόνισε μερικά σοβαρά βήματα που έγιναν από το 2019.

Εμείς ρωτήσαμε όμως για τον κόσμο και τους δανειολήπτες και η απάντηση είναι για το πως οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια».

«Δεν αρκεί να λες "έχω νόμους και θεσμικό πλαίσιο" γιατί αυτό λέμε, ότι δεν εφαρμόζονται πολλές φορές οι νόμοι», είπε με νόημα.

Ερωτηθείς γιατί πάρθηκε τώρα αυτή η πρωτοβουλία, ο κ. Σαλμάς είπε: «Μπαίνουμε σε μια άλλλη φάση, ότι εδώ πρέπει να υποστηρίξουμε τα θέματα των πολιτών, όπως ο καθένας τα αντιλαμβάνεται».

«Οφείλουμε να επισημάνουμε τι δεν λειτουργεί καλά; Λειτουργούν όλα άψοα με servicers και funds; (...) Αρα το να κάνεις μια σύσταση ως υπουργείο...», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, είπε με νόημα: «Πρέπει να έχεις ασκήσει επάγγελμα στη ζωή σου για να μπορέσεις να καταλάβεις (...)», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αναφέρεται στον κ. Χατζηδάκη.

«Ηταν κι άλλοι βουλευτές που ήθελαν να το υπογράψουν, εκ των υστέρων», τόνισε.

«Επειδή υπάρχουν κι άλλα θέματα που αφορούν τους πολλούς - είχα πει στον πρωθυπουργό στην κοινοβουλευτική ομάδα "θέλω να σε παρακαλέσω να δεις τους πολλούς"», είπε.

Απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι αυτή η παρέμβαση είχε ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σαλμάς έριξε την μπηχτή του: «Να ενοχληθεί κάποιος γιατί είμαστε με τους πολλούς; Αν ενοχλείσαι γιατί είμαστε με τους πολλούς, πρέπει να εξηγήσεις γιατί είμαστε στο 23% ή στο 24%».

Η ερώτηση των 11 βουλευτών

Υπενθυμίζουμε ότι οι 11 βουλευτές στην ερώτηση που κατέθεσαν, τονίζουν πως πλέον είναι απροστάτευτες οι περιουσίες των δανειοληπτών και πως δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη δραστικών μέτρων. Την ερώτηση υπογράφουν βουλευτες που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με κάποιες κυβερνητικές επιλογές -οι 10 εξ αυτών διαφοροποιήθηκαν και δεν ψήφισαν τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγαρια. Συγκεκριμένα οι υπογράφοντες είναι οι Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η απάντηση Χατζηδάκη

Πριν ακόμα συμπληρωθούν 24 ώρες από την κατάθεση της ερώτησης των 11 βουλευτών της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια, μέσω της οποία ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδακης έχει έτοιμη την απάντηση.

Ο κ. Χατζηδάκης σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις υπογραμμίζει στους βουλευτές ότι «το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με προσοχή εξετάζει κάθε ερώτημα, πρόταση και διαμαρτυρία σε σχέση με την οικονομική πολιτική», συμπληρώνοντας πως «ο δημοκρατικός διάλογος και πολύ περισσότερο, η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι ιδιαίτερης αξίας και μπορούν να διευκρινίσουν και να βελτιώσουν και πολιτικές».

Ο υπουργός Οικονομικών στέκεται σε σειρά πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνηση για το θέμα, χάρη στις οποίες, όπως επισημαίνει το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες που ξεπερνούσε το 40% το 2019, περιορίστηκε σε 7,5% το 2024.

Παράλληλα αναφέρει πως πλέον είναι σε ιστορικό υψηλό οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού, ενώ οπως λέει το 2019 «η κυβέρνηση είχε παραλάβει μια άνευ προηγούμενου κατάσταση». Ως αποτέλεσμα, οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως σημειώνει αυτό το διάστημα είχαν ως αποτέλεσμα τον περασμένο Αύγουστο συνολικά να καταγράφονται 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%.

Αναλυτικά η απάντηση:

«Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με προσοχή εξετάζει κάθε ερώτημα, πρόταση και διαμαρτυρία σε σχέση με την οικονομική πολιτική. Ο δημοκρατικός διάλογος και πολύ περισσότερο, η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι ιδιαίτερης αξίας και μπορούν να διευκρινίσουν και να βελτιώσουν και πολιτικές. Σε σχέση με τη συγκεκριμένη ερώτηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε το 2019 μια άνευ προηγουμένου κατάσταση -όχι μόνο για τα εθνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε. Θέτοντας αμέσως το ζήτημα σε προτεραιότητα υιοθέτηση μια σειρά πρωτοβουλιών (όπως ήταν οι νόμοι 4738/2020, 4818/2021, 4912/2022, 5024/2023, 5043/2023, 5072/2023) , για το ζήτημα αυτό μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, με υιοθέτηση καλών διεθνών πρακτικών και με στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Χάρη σε αυτές τις πρωτοβουλίες, το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες που ξεπερνούσε το 40% το 2019, περιορίστηκε σε 7,5% το 2024.

Το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δις ευρώ, ενώ το 2024 στο α’ τρίμηνο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς Τράπεζες και Servicers έχουν μειωθεί σε 70,4 δις ευρώ. Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%. Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική και αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την οικονομία.

Μετά τις εκλογές του 2023, η Κυβέρνηση, με τη στήριξη της Βουλής, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το σχετικό οπλοστάσιό της με διάφορες επιπλέον πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων ήταν οι νέες υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν στους servicers και η ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού -όπου διευρύνθηκε η περίμετρός του, κατέστη κατ’ ουσίαν υποχρεωτικός για όλους προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας, καθώς επίσης υποχρεωτικός και ευνοϊκότερος για τα άτομα με αναπηρία).

Ως αποτέλεσμα, οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού. Τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%. Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται πως το 2019, οι αντίστοιχες ρυθμίσεις το εξωδικαστικού μηχανισμού κυμαίνονταν σε απογοητευτικά επίπεδα των μόλις 2.200 ρυθμίσεων, συνολικά.

Σε σχέση με τα επιμέρους ερωτήματα της κοινοβουλευτικής Ερώτησης, παρατίθεται λεπτομερής απάντηση της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας. Σημειώνεται εδώ ότι διάφορες από τις προτάσεις της Ερώτησης ήδη εφαρμόζονται (όπως π.χ. η δημοσίευση στατιστικών στοιχείων, η προδικασία πριν την επιβολή κατάσχεσης, η υποχρεωτική λειτουργία πλατφόρμας προσωποποιημένης ενημέρωσης για τους δανειολήπτες). Η Ερώτηση, όμως, δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να υπενθυμίσει αυτές τις πολιτικές, προκειμένου να τις πληροφορηθούν όσοι δανειολήπτες δεν τις γνωρίζουν.

Άλλες, επίσης, προτάσεις που έχουν ως πυρήνα την επιστροφή σε βασικές αρχές του λεγόμενου «Νόμου Κατσέλη» (όπως π.χ. ο μη αντικειμενικός προσδιορισμός του χρήζοντος προστασίας δανειολήπτη και οι καθυστερήσεις στη συζήτηση της υπόθεσης από τα δικαστήρια), θα παραγνώριζαν ή θα επανέφεραν τις στρεβλώσεις που η πείρα απέδειξε πως ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, προκάλεσαν σε όλο το σύστημα. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, θα έβλαπταν τους δανειολήπτες, διότι θα τους επιβάρυναν με περισσότερους τόκους.

Η προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων είναι κοινή προτεραιότητα όλων μας. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διεξήγε πρόσφατα σχετική ενημερωτική εκστρατεία, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Η αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης – όχι μόνον σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά με σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην απάντηση της αρμόδιας Γενικής Γραμματέως. Στην ίδια απάντηση, παρατίθενται σε μεγάλη έκταση, στοιχεία για όλους τους προβληματισμούς των συναδέλφων βουλευτών, οι οποίοι συντελούν στο να διευκρινιστεί περαιτέρω το κοινωνικό αυτό ζήτημα».