Οικονομία

Κούνεβα: Η Κομισιόν προωθεί τις νεοφιλελεύθερες συνταγές στα εργασιακά

Κούνεβα: Η Κομισιόν προωθεί τις νεοφιλελεύθερες συνταγές στα εργασιακά
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Για «κενολογίες» που αφήνουν ελεύθερο πεδίο να προωθούνται στην Κομισιόν οι γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές της «ευελιξίας» και «κινητικότητας», κατηγόρησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα την Επίτροπο Απασχόλησης M. Thyssen.

Αφορμή για την σκληρή κριτική, στάθηκε η απάντηση που απέστειλε η Thyssen στην Κούνεβα, με αφορμή ερώτησή της προ πενταμήνου, που αφορούσε την επικείμενη επανεξέταση των εργασιακών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου.

Με δεδομένο ότι η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης που έχει συσταθεί για να επεξεργαστεί τις «βέλτιστες» διεθνείς πρακτικές, αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της στο Άμστερνταμ έως τα τέλη του μήνα, η Επίτροπος Απασχόλησης εκτίμησε ότι στόχος είναι η θέσπιση ορισμένων κοινών αρχών στα εργασιακά, για τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Οι αρχές αυτές θα εστιάζουν στη «διεξαγωγή των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ».

Η κα Κούνεβα σχολιάζει δεικτικά ότι στην απάντηση της Επιτρόπου δεν γίνεται η παραμικρή νύξη «για το κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο αυτών των αρχών, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρότασή της». Η ευρωβουλευτής επισήμανε ότι στην πρόταση αυτή «προκύπτει σαφώς η εμμονή της Κομισιόν στις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές της «ευελιξίας» και «κινητικότητας», χωρίς σαφή στήριξη στις συλλογικές συμβάσεις, στην πλήρη απασχόληση, στις ποιοτικές σχέσεις εργασίας και στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων».

Με τον τρόπο αυτό, η κα Κούνεβα θεωρεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα «πανευρωπαϊκό μνημόνιο» στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, όπου στη θέση του κοινωνικού διαλόγου μπαίνουν τα «Εθνικά Συμβούλια Ανταγωνιστικότητας», που θα αξιολογούν την εξέλιξη των μισθών, σε σχέση με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Η Επίτροπος Απασχόλησης αποφεύγει να τοποθετηθεί εάν οι βέλτιστες πρακτικές θα προκύψουν από «το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 1.922,96 ευρώ ή τη Βουλγαρία με 184 ευρώ». Απλώς, αναφέρεται στη «διαδικασία διαβούλευσης σε εθνικό επίπεδο που θα πραγματοποιηθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων», επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει «έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου».

Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, που αποτελεί πρόταση της Κομισιόν, κατά την κα Thyssen, θα αποτελέσει «αντικείμενο ευρείας δημόσιας διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Το αποτέλεσμα αυτής θα είναι η βάση της τελικής πρότασης που θα γίνει στις αρχές του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, για τα εργασιακά ζητήματα θα έρθουν στην Ελλάδα το διήμερο 19 – 20 Μαΐου, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπεία της Επιτροπής Απασχόλησης, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Tomas Händel και με συμμετοχή και της Κ. Κούνεβα εκ μέρους της GUE/NGL, έρχεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παρακολούθησης του τρίτου Μνημονίου από το Ε.Κ. Θα έχει συναντήσεις με όλη την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ενώ θα συμμετάσχει και σε ειδική συνεδρίαση της αντίστοιχης Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής την Παρασκευή 20/5.