Οικονομία

Εως τον Δεκέμβριο του 2018 η επιστροφή του ΕΚΑΣ – Ξεκινάει το Κοινωνικό Εισόδημα

Έως το τέλος του 2018 η επιστροφή του ΕΚΑΣ – Ξεκινάει το Κοινωνικό Εισόδημα Έως το τέλος του 2018 η επιστροφή του ΕΚΑΣ – Ξεκινάει το Κοινωνικό Εισόδημα
Όσοι χάσουν από τον επόμενο μήνα το ΕΚΑΣ, θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν κατά το α’ εξάμηνο του έτους, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, έως και τον Δεκέμβριο του 2018.

Αυτή η διευκόλυνση, εμπεριέχεται σε τροπολογία που κατέθεσε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία τονίζεται ότι δικαίωμα σε αυτή την χρονική επέκταση αποπληρωμής θα έχουν όλοι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν ποσά άνω των 360 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, για μικρότερα ποσά οι δόσεις παραμένουν 12 και το ποσό του μηνιαίου συμψηφισμού δεν θα υπερβαίνει τα 30 ευρώ το μήνα.

Στην ίδια τροπολογία τονίζεται ότι όσοι χάσουν το ΕΚΑΣ φέτος, αλλά και τα επόμενα έτη, θα διατηρήσουν το δικαίωμα στη χαμηλή συμμετοχή (10%), στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έως το τέλος του 2019. Το όριο αυτό τέθηκε γιατί τότε θα καταργηθεί το συγκεκριμένο επίδομα, για το σύνολο των σημερινών δικαιούχων.

Σε άλλη διάταξη, ορίζεται η διαδικασία, με βάση την οποία θα ξεκινήσει η β’ φάση της πιλοτικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Χωρίς να διευκρινίζονται οι 30 δήμοι, στους οποίους θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ούτε τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους, κάτι που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, τονίζεται ότι θα αφορά πολίτες που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Γίνεται γνωστό ότι η β’ φάση θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την μνημονιακή δέσμευση θα πρέπει από την 1.1.2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης να τεθεί σε λειτουργία, πανελλαδικά. Το κόστος από την πιλοτική εφαρμογή υπολογίζεται στα 67,2 εκατ ευρώ. Όμως για την καθολική επέκτασή του, το κόστος εκτινάσσεται στα 900 εκατ ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ. Η δαπάνη αυτή θα προκύψει από κατάργηση προνοιακών παροχών, που θα ενσωματωθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Η επιλογή των παροχών αυτών, θα γίνει από το υπουργείο Εργασίας, έως τον Σεπτέμβριο.